
Kurczak z orzechami nerkowca
Autor: thiessa @ 6:52am, Czwartek 21 Czerwiec 2012.
ŹródÅ‚o: "Åatwa kuchnia chiÅ„ska" Ken Hom
To danie to przykład tendencji w kuchni chińskiej do przyrządzania potraw różniących się konsystencją składników. Soczyste, miękkie kawałki mięsa miesza się ze słodkimi chrupiącymi orzechami nerkowca. Kurczaka przed przyrządzeniem potrawy należy poddać wstępnej obróbce cieplnej podsmażając go na głębokim oleju albo obgotować w wodzie. Ja wybrałam tą drugą wersję, dzięki czemu zyskałam danie w pełni dietetyczne. Dzięki tej technice mięso nie przestanie być soczyste. Następnie kurczaka smaży się, szybko mieszając, co wzmacnia walory smakowe potrawy.
A tym, którzy chcą poczytać trochę więcej o tym jak ważną rolę w kuchni chińskiej pełni struktura polecam książkę "Płetwa Rekina i syczuański pieprz" Fuchsii Dunlop, o której pisałam tutaj.
Składniki:
450g piersi z kurczaka, pociętych na kawałki długości 1 cm,
1 białko,
1 łyżeczka soli,
1 łyżeczka oleju sezamowego,
2 łyżeczki skrobi kukurydzianej lub mąki ziemniaczanej,
300 ml oleju arachidowego lub wody,
2 łyżki oleju arachidowego,
50g orzechów nerkowca,
1 łyżka wina ryżowego Shaoxing lub wytrawnego cherry,
1 łyżka jasnego sosu sojowego,
1 łyżka dymki, pociętej wzdłuż do przybrania.
Włożyć do miski kawałki kurczaka, białko, skrobię, sól, olej sezamowy i dobrze wymieszać. Wstawić do lodówki na ok. 20 minut.
Jeśli smażymy kurczaka na oleju, należy rozgrzać wok i wlać do niego tłuszcz. Kiedy będzie bardzo gorący, zdjąć wok z ognia i od razu włożyć do niego mięso, mieszając szybkimi ruchami, aby kurczak nie przykleił się do dna. Po ok. 2 minutach, kiedy mięso będzie białe, odcedzić je na metalowym sitku nad miską. Wylać olej.
Jeśli używamy wody, należy ją najpierw zagotować w garnku i dopiero wtedy wrzucić kurczaka. Mięso powinno się gotować we wrzątku ok. 4 minut, aż będzie białe.
Jeśli do smażeniu używaliśmy woka należy go wytrzeć do sucha i rozgrzać, następnie dodać 2 łyżki oleju. Wrzucić orzechy nerkowca i smażyć je przez 1 minutę, mieszając.
Dodać wino ryżowe, lub sherry i sos sojowy. Włożyć kurczaka z powrotem do woka i smażyć 2 minuty, mieszając. Przybrać dymką i podawać od razu.
razu.

Komentarze
. . . kurczak wyglada niesamowicie mega-apetycznie :)
evita0007 - 7:49pm, Niedziela 24 Czerwiec 2012.http://evita0007.blogspot.com/
A great site to visit, the theme you are using is very good. Happy to visit!
Bahaya Kekurangan Sel Darah Pu - 5:58am, środa 15 Czerwiec 2016.http://grosirgreenworld.com/waspadai-bahaya-kekurangan-sel-darah-putih/