
Smażona wołowina z sosem ostrygowym
Autor: thiessa @ 6:57am, środa 20 Czerwiec 2012.
ŹródÅ‚o: "Åatwa kuchnia chiÅ„ska" Ken Hom
Zawsze podchodziłam do dań z wołowiny smażonej w woku z pewną rezerwą. Nie wierzyłam, że mięso wołowe poddane krótkiej obróbce może być wystarczająco miękkie, żeby go spożyć. Postanowiłam jeszcze raz dać mu szansę, zwłaszcza, że Ken Hom bardzo zachwala to danie. Twierdzi, że jest to jedna z najczęściej zamawianych potraw w restauracji prowadzonej przez jego rodzinę. A jej entuzjastami są zwłaszcza ludzie Zachodu. Do dania tego należy użyć sosu ostrygowego najlepszej jakości. Dobry sos ostrygowy w smaku bardziej przypomina mięso niż rybę a to oznacza, że jest nośnikiem smaku umami. Najlepszym dodatkiem do tego dania będzie biały ryż.
Zgodnie z książką jest to porcja na 4 osoby, jednak należy pamiętać, że Chińczycy zawsze jedzą kilka dań na raz. Jako samodzielne danie starczy dla 2 osób.
Składniki
450g steków z chudej wołowiny (polędwicy lub rostbefu)
1 łyżka jasnego sosu sojowego,
2 łyżeczki oleju sezamowego,
1 łyżka wina ryżowego Shaoxing lub wytrawnego cherry,
2 łyżeczki skrobi kukurydzianej albo mąki ziemniaczanej,
3 łyżki oleju arachidowego,
3 łyżki sosu ostrygowego,
1 1/2 łyżki posiekanej dymki do przybrania.
Pociąć mięso na kawałki o długości 5 cm i grubości 5 mm. Należy ciąć w poprzek włókien. Włożyć wołowinę do miski.
Dodać sos sojowy, olej sezamowy, wino ryżowe lub cherry i mąkę. Zostawić mięso w marynacie na 20 minut.
Do rozgrzanego woka wlać olej z orzeszków ziemnych. Kiedy tłuszcz będzie tak gorący, że zacznie dymić, wrzucić kawałki mięsa i smażyć je do momentu, kiedy lekko zbrązowieje.Wyjąć wołowinę z woka i odcedzić ją dokładnie w sitku nad miską. Wylać tłuszcz.
Wytrzeć wok do sucha i rozgrzać go na dużym ogniu. Dodać sos ostrygowy i zagotować. Włożyć mięso z powrotem do woka i wymieszać z sosem. Przełożyć wołowinę na półmisek, przybrać dymką i podawać od razu.

Komentarze
Mam tak jak Ty, obawÄ™, że woÅ‚owina z woka bÄ™dzie twarda i trzeba bÄ™dzie jÄ… żuć godzinami, ale chyba warto spróbować.
A przy okazji mam pytanie, gdzie kupujesz wino ryżowe?
dawny_basik - 7:23am, środa 20 Czerwiec 2012.http://mozaikazycia.blogspot.com/
Ja z przyjemnoscia zamawiam taka wolowine w chinskiej restauracji i jeszcze nigdy sie nie zawiodlam, zawsze rozplywa sie w ustach. Jednak w domu nie odwazylam sie jeszcze jej zrobic. Zawsze mam takie obawy jak Ty :) Ale skoro Ci wyszla to moze i mnie sie uda? Sprobuje :))
majka - 7:35am, środa 20 Czerwiec 2012.http://kalejdoskopkulinarny.blogspot.com
Mysle, ze duzo zalezy od wolowiny: zdarzalo mi sie kupic takie mieso, ktore po krotkiej obrobce termicznej w woku bylo twarde i niezjadliwe, ale zdarzalo sie i takie, ktore robilo sie kruche i pyszne. Teraz bardzo uwaznie wybieram mieso - w koncu wolowina wolowinie nierowna :)
Podoba mi sie to danie. Jest proste - tylko mieso i sos - a prostota do mnie przemawia.
Maggie - 8:00am, środa 20 Czerwiec 2012.http://maggiegotuje.blogspot.com
Zgadzam sie z Maggie, wolowina musi byc dobrej jakosci, do tego cienko pokrojona (mozna wlozyc na jakas godzine do zamrazarki, zeby sie lepiej kroilo). Uwielbiam stir-frye z wolowiny, maja zdecydowany pelny smak, kurczak przy niej wysiada.
Malgoshka - 1:54pm, środa 20 Czerwiec 2012.
Dawny_basik mam resztki wina Shaoxing przywiezione z Chin. Jak mi sie niedlugo skonczy to bede musiala chyba kupic wytrawne cherry, bo na prawde nie mam pomyslu skad go wziac.
Majka ja bedac w chinskiej restauracji zwykle zamawiam albo tofu, albo wlasnie wolowine, bo zawsze wychodzi im krucha i zawsze mialam obawy, ze mi taka nie wyjdzie.
Maggie zdarzylo mi sie ze dwa razy, ze bylo niezjadliwe i bylo to wieki temu. Od tej pory nawet nie probowalam. Tym razem postanowilam wybrac mieso bardzo starannie i ciesze sie, ze jednak sie udaje. Tak mieso, miesu nierowne!
Malgoshka obowiazkowo cieniutko pokrojona. Ja nie zamrazam, bo mam ostry tasak, ktorym bez problemu uzyskuje cienkie plasterki. Uzywam go do wszystkiego i bez niego jestem jak bez reki:-) Ze mna tak jak z Fuchsia. Ciekawe, czy na tym zdjeciu na czacie pozuje ze swoim ulubiencem.
thiessa - 5:33pm, środa 20 Czerwiec 2012.
A ja ma dwa pytania:
- który sos ostrygowy polecasz? Bo na razie trafiaÅ‚y mi siÄ™ takie wÅ‚aÅ›nie rybne w smaku.
- w przepisie na "Patelnie kolorowych warzyw z Xi'an" występuje curry - to ma być takie "zwykłe" indyjskie, czy jest jest jakieś inne, typowo chińskie? A jeśli tak, to gdzie je można zdobyć, poza przywiezieniem z Chin? :)
pasqda - 8:53pm, środa 20 Czerwiec 2012.
Pasqda na pewno nie polecam Tao Tao i tym podobnych. Zawsze uzywam sosu firmy Maekrua.
http://www.shoptheeast.com/buy-sauces/1004-chuew-huad-co-oyster-sauce-6-oz-8850038400066.html
Pewna Tajka rekomendowala mi go jako najlepszy z najlepszych. Dobry tez bedzie firmy Lee Kum Kee lub Panda Brand.
Do "Patelni..." uzylam zwyklego curry. Nie mam pojecia gdzie mozna kupic chinskie curry
thiessa - 11:33pm, Czwartek 21 Czerwiec 2012.
Dzięki za rozjaśnienie :)
pasqda - 11:57am, Piątek 22 Czerwiec 2012.
Ja też uwielbiam wołowinkę mmm :) danie wygląda bardzo smacznie :)
evita0007 - 7:46pm, Niedziela 24 Czerwiec 2012.http://evita0007.blogspot.com/