<<Strona główna

Smażona wołowina z sosem ostrygowym

Autor: thiessa @ 6:57am, środa 20 Czerwiec 2012.

Smażona wołowina z sosem ostrygowym, Stir-fry beef with oyster sauce

Źródło: "Łatwa kuchnia chińska" Ken Hom


Zawsze podchodziłam do dań z wołowiny smażonej w woku z pewną rezerwą. Nie wierzyłam, że mięso wołowe poddane krótkiej obróbce może być wystarczająco miękkie, żeby go spożyć. Postanowiłam jeszcze raz dać mu szansę, zwłaszcza, że Ken Hom bardzo zachwala to danie. Twierdzi, że jest to jedna z najczęściej zamawianych potraw w restauracji prowadzonej przez jego rodzinę. A jej entuzjastami są zwłaszcza ludzie Zachodu. Do dania tego należy użyć sosu ostrygowego najlepszej jakości. Dobry sos ostrygowy w smaku bardziej przypomina mięso niż rybę a to oznacza, że jest nośnikiem smaku umami. Najlepszym dodatkiem do tego dania będzie biały ryż.
Zgodnie z książką jest to porcja na 4 osoby, jednak należy pamiętać, że Chińczycy zawsze jedzą kilka dań na raz. Jako samodzielne danie starczy dla 2 osób.

Składniki

450g steków z chudej wołowiny (polędwicy lub rostbefu)
1 łyżka jasnego sosu sojowego,
2 łyżeczki oleju sezamowego,
1 łyżka wina ryżowego Shaoxing lub wytrawnego cherry,
2 łyżeczki skrobi kukurydzianej albo mąki ziemniaczanej,
3 łyżki oleju arachidowego,
3 łyżki sosu ostrygowego,
1 1/2 łyżki posiekanej dymki do przybrania.

Pociąć mięso na kawałki o długości 5 cm i grubości 5 mm. Należy ciąć w poprzek włókien. Włożyć wołowinę do miski.
Dodać sos sojowy, olej sezamowy, wino ryżowe lub cherry i mąkę. Zostawić mięso w marynacie na 20 minut.
Do rozgrzanego woka wlać olej z orzeszków ziemnych. Kiedy tłuszcz będzie tak gorący, że zacznie dymić, wrzucić kawałki mięsa i smażyć je do momentu, kiedy lekko zbrązowieje.Wyjąć wołowinę z woka i odcedzić ją dokładnie w sitku nad miską. Wylać tłuszcz.
Wytrzeć wok do sucha i rozgrzać go na dużym ogniu. Dodać sos ostrygowy i zagotować. Włożyć mięso z powrotem do woka i wymieszać z sosem. Przełożyć wołowinę na półmisek, przybrać dymką i podawać od razu.

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE
Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

Mam tak jak Ty, obawÄ™, że woÅ‚owina z woka bÄ™dzie twarda i trzeba bÄ™dzie jÄ… żuć godzinami, ale chyba warto spróbować.
A przy okazji mam pytanie, gdzie kupujesz wino ryżowe?

dawny_basik - 7:23am, środa 20 Czerwiec 2012.http://mozaikazycia.blogspot.com/

Ja z przyjemnoscia zamawiam taka wolowine w chinskiej restauracji i jeszcze nigdy sie nie zawiodlam, zawsze rozplywa sie w ustach. Jednak w domu nie odwazylam sie jeszcze jej zrobic. Zawsze mam takie obawy jak Ty :) Ale skoro Ci wyszla to moze i mnie sie uda? Sprobuje :))

majka - 7:35am, środa 20 Czerwiec 2012.http://kalejdoskopkulinarny.blogspot.com

Mysle, ze duzo zalezy od wolowiny: zdarzalo mi sie kupic takie mieso, ktore po krotkiej obrobce termicznej w woku bylo twarde i niezjadliwe, ale zdarzalo sie i takie, ktore robilo sie kruche i pyszne. Teraz bardzo uwaznie wybieram mieso - w koncu wolowina wolowinie nierowna :)
Podoba mi sie to danie. Jest proste - tylko mieso i sos - a prostota do mnie przemawia.

Maggie - 8:00am, środa 20 Czerwiec 2012.http://maggiegotuje.blogspot.com

Zgadzam sie z Maggie, wolowina musi byc dobrej jakosci, do tego cienko pokrojona (mozna wlozyc na jakas godzine do zamrazarki, zeby sie lepiej kroilo). Uwielbiam stir-frye z wolowiny, maja zdecydowany pelny smak, kurczak przy niej wysiada.

Malgoshka - 1:54pm, środa 20 Czerwiec 2012.

Dawny_basik mam resztki wina Shaoxing przywiezione z Chin. Jak mi sie niedlugo skonczy to bede musiala chyba kupic wytrawne cherry, bo na prawde nie mam pomyslu skad go wziac.

Majka ja bedac w chinskiej restauracji zwykle zamawiam albo tofu, albo wlasnie wolowine, bo zawsze wychodzi im krucha i zawsze mialam obawy, ze mi taka nie wyjdzie.

Maggie zdarzylo mi sie ze dwa razy, ze bylo niezjadliwe i bylo to wieki temu. Od tej pory nawet nie probowalam. Tym razem postanowilam wybrac mieso bardzo starannie i ciesze sie, ze jednak sie udaje. Tak mieso, miesu nierowne!

Malgoshka obowiazkowo cieniutko pokrojona. Ja nie zamrazam, bo mam ostry tasak, ktorym bez problemu uzyskuje cienkie plasterki. Uzywam go do wszystkiego i bez niego jestem jak bez reki:-) Ze mna tak jak z Fuchsia. Ciekawe, czy na tym zdjeciu na czacie pozuje ze swoim ulubiencem.

thiessa - 5:33pm, środa 20 Czerwiec 2012.

A ja ma dwa pytania:
- który sos ostrygowy polecasz? Bo na razie trafiaÅ‚y mi siÄ™ takie wÅ‚aÅ›nie rybne w smaku.
- w przepisie na "Patelnie kolorowych warzyw z Xi'an" występuje curry - to ma być takie "zwykłe" indyjskie, czy jest jest jakieś inne, typowo chińskie? A jeśli tak, to gdzie je można zdobyć, poza przywiezieniem z Chin? :)

pasqda - 8:53pm, środa 20 Czerwiec 2012.

Pasqda na pewno nie polecam Tao Tao i tym podobnych. Zawsze uzywam sosu firmy Maekrua.
http://www.shoptheeast.com/buy-sauces/1004-chuew-huad-co-oyster-sauce-6-oz-8850038400066.html
Pewna Tajka rekomendowala mi go jako najlepszy z najlepszych. Dobry tez bedzie firmy Lee Kum Kee lub Panda Brand.
Do "Patelni..." uzylam zwyklego curry. Nie mam pojecia gdzie mozna kupic chinskie curry

thiessa - 11:33pm, Czwartek 21 Czerwiec 2012.

Dzięki za rozjaśnienie :)

pasqda - 11:57am, Piątek 22 Czerwiec 2012.

Ja też uwielbiam wołowinkę mmm :) danie wygląda bardzo smacznie :)

evita0007 - 7:46pm, Niedziela 24 Czerwiec 2012.http://evita0007.blogspot.com/

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

Sport Ernährung wie ...
hallo ich bin POO :P ich wohne in IR. Das...
pooGem @ 5:08am, 18 Czerwiec 2022

hello, how can i solve th...
hello, how can i solve this problem with this page...
eyevag @ 6:57pm, 24 Wrzesień 2021

Como se llamo esto
Como se llamo esto i am from SPAIN. I registere...
killlix @ 1:48am, 27 Lipiec 2021

ВыгодÐ...
variant3ГарантироÐ...
Myronhip @ 6:31am, 21 Kwiecień 2021

Do you need a specialist?...
I choose between these positions https://www.goo...
narmatov-74 @ 11:33pm, 17 Kwiecień 2021

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów