
Poêlée po prowansalsku
Autor: thiessa @ 6:52am, Wtorek 19 Czerwiec 2012.
wg. Pascala Brodnickiego
Poêlée oznacza coś, co jest usmażone na patelni. Jednak niektóre terminy kulinarne kiepsko się tłumaczą, więc pozostańmy przy poetyckim określeniu poêlée. Na pierwszy rzut oka widać, że danie to, to po porostu ratatuja, tylko z dodatkiem pieczarek. Zawsze to sympatyczna odmiana po ratatuji, którą robię zwykle.
Składniki:
1 bakłażan, obrany i pokrojony na plasterki (nie obierałam),
4 dag masła (może być też oczywiście oliwa)
1 cebula, posiekana,
1 zÄ…bek czosnku, posiekany,
1 czerwona papryka, przekrojona na pół, pozbawiona pestek i pokrojona w paski,
3 cukinie, pokrojone na plasterki,
250g pomidorów, pokrojonych w ćwiartki,
200 g pieczarek, pokrojonych na plasterki,
1 pęczek bazylii,
1/2 pęczka natki pietruszki,
2 łyżki oliwy,
sól i pieprz do smaku.
Plastry bakłażana posypać solą i odczekać, aż puszczą sok na ok. pół godziny. Osuszyć papierowym ręcznikiem.
Na patelni rozgrzać masło, zeszklić cebulę, dodać czosnek oraz plasterki bakłażana oraz cukinii. Smażyć 5 minut. Dodać pomidory i paprykę, smażyć 15 minut, albo do momentu, kiedy warzywa będą miękkie. Najlepiej przykry/ć patelnię lub garnek, w którym gotują się warzywa. Na koniec dodać pieczarki i smażyć jeszcze najwyżej 10 minut. Posypać posiekaną bazylią i natką. Przed podaniem polać potrawę oliwą.

Komentarze
A moze warzywa z patelni po prowansalsku zamiast poêlée ?
belgia od kuchni - 9:51am, Wtorek 19 Czerwiec 2012.http://www.belgiaodkuchni.blogspot.com
Pewnie, ze moze byc, ale tak ladnie brzmi:-)
thiessa - 3:54pm, Wtorek 19 Czerwiec 2012.