
Zupa miso z soją
Autor: thiessa @ 8:03pm, Czwartek 6 Maj 2010.
Byłam bardzo zaskoczona smakiem tej zupy. Świetny pomysł na szybki posilek. Przepis
M.Gessler. Soji dałam 2x tyle co w przepisie, albo i więcej. Generalnie jest to trochę wariacja nt. kuchni japońskiej, ale jaka smaczna. Pastę miso pewnie można dodać na końcu do zupy, aby nie utraciła podczas gotowania swoich dobroczynnych właściwości.
Składniki:
1 płaska łyżka pasty miso
1 łyżka sosu sojowego
1 litr wody
1 pierś kurczaka pokrojona w plastry
1/2 szklanki ugotowanej soji
1 łyżka prażonych nasion sezamowych
1/2 świeżego ogórka bez pestek pokrojonego w paski
Miso, sos sojowy i wodę zagotować w garnku. Dodać surowego kurczaka i gotować,
mieszając, przez 5 min. Dodać soję i gotować (3 min). Wlać do misek, dodać ogórka,
posypać sezamem. Proste prawda?
Komentarze
przepraszam ale w zupiewidac wyraznie fasole a nie soje!
kwak - 12:58pm, Poniedziałek 12 Marzec 2012.
Zapewniam, ze jest to soja z mojej dzialki. Widac to po jej wielkosci w porownaniu z ziarnami sezamu.
thiessa - 10:59am, Niedziela 25 Marzec 2012.