
Zupa z kukurydzy i krabów
Autor: thiessa @ 6:41am, Poniedziałek 18 Czerwiec 2012.
Źródło: "Łatwa kuchnia chińska" Ken Hom
Kolejny przepis na pyszną zupę na bazie chińskiego bulionu. W sezonie na pewno warto zrobić ją ze świeżej kukurydzy, bo jak zapewnia Ken Hom jest wtedy najlepsza i właśnie taką gotuje jego mama. Ja użyłam kukurydzy mrożonej i mięsa kraba z puszki, chociaż wierzę, że nie dorównuje ono smakiem mięsu z kraba świeżego, którego udało mi się kupić w markecie, na dziale mrożonek tylko jeden, jedyny raz i było to bardzo dawno temu.Składniki:
450g kukurydzy w kolbach lub 275g kukurydzy z puszki albo mrożonej,
1 białko,
1 łyżeczka oleju sezamowego,
1,2 l klasycznego chińskiego bulionu drobiowego,
1 łyżka wina ryżowego Shaoxing lub wytrawnego cherry,
1 łyżka jasnego sosu sojowego,
2 łyżeczki drobno posiekanego świeżego korzenia imbiru,
1 łyżeczka soli,
1/2 łyżeczki świeżo zmielonego białego pieprzu,
1 łyżeczka cukru,
2 łyżeczki skrobi kukurydzianej lub mąki ziemniaczanej, zmieszanej z 2 łyżkami wody,
250g mięsa z krabów ( u mnie z puszki),
2 łyżki drobno posiekanej dymki do przybrania.
Świeżą kukurydzę obrać, kolby umyć oddzielić ziarna ostrym nożem lub tasakiem. Ziarna powinny ważyć ok. 275 g.
W oddzielnej misce lub kubku zmieszać białko z olejem sezamowym. Odstawić.
Zagotować bulion w dużym garnku i dodać kukurydzę. Gotować zupę na wolnym ogniu 5 minut bez przykrycia. Dodać wino ryżowe lub sherry, jasny sos sojowy, imbir, sól, pieprz, cukier i mąkę zmieszaną z wodą. Zagotować ponownie i zmniejszyć ogień. Dodać mięso krabów.
Zaraz potem wlać powoli białko zmieszane z olejem sezamowym, przez cały czas mieszając zupę. Przelać ją do wazy lub miseczek i posypać dymką.

Komentarze
Tutaj o swieze mieso kraba troche latwiej, ale i to z puszki nie jest zle :) Zupka swietna, a i zestaw miseczka + lyzka niczego sobie.
Maggie - 10:16am, Poniedziałek 18 Czerwiec 2012.http://maggiegotuje.blogspot.com
Oj tak, Ken Hom wie co pyszne :)
Shinju - 6:18pm, Poniedziałek 18 Czerwiec 2012.http://www.kuchenne-wedrowki.blogspot.com
Maggie, bo miseczka to nowy nabytek. Bardzo lubie miseczki i chetnie kolekcjonowalabym po sztuce, ale miejsca w domu nie mam.
Shinju ja nie zawiodlam sie jeszcze na zadym przepisie. Wszystkie testowane byly swietne.
thiessa - 7:26pm, Poniedziałek 18 Czerwiec 2012.
Też mam taką miseczkę. :) A egg drop soup muszę wreszcie wypróbować, nigdy jeszcze ani nie robiłam ani nie jadłam, czas nadrobić zaległości. Do wypróbowania zaraz po wontonach Fuchsii z nowej książki. :)
Malgoshka - 9:46pm, Poniedziałek 18 Czerwiec 2012.
pof gay dating site
gay dating near me
<a href=gay-singles-dating.com?>dating gay for a transguy</a>
MichaelDof - 5:42am, Wtorek 7 Wrzesień 2021.http://dating-gaym.com