<<Strona główna

Grillowany łosoś z sosem z jagód (F1 Grand Prix Kanady)

Autor: thiessa @ 12:56pm, Niedziela 17 Czerwiec 2012.

Grillowany łosoś z sosem z jagód , Grilled salmon with berry compote

Źródło: "Canada. Excellence at your table"

Kuchnia kanadyjska nie należy do kuchni rozpoznawalnych. Gdybyśmy zapytali przeciętnego Polaka, z czym się nam kojarzy podejrzewam, że jedyną rzeczą, jaka przyszłaby im do głowy byłby syrop klonowy, ze względu na listek klonowy, który widnieje na fladze Kanady, chociaż i ten bardziej kojarzony jest z kuchnią amerykańską. Tymczasem kuchnia kanadyjska to niezwykły miks smaków, często wielokulturowy, tak samo jak jej mieszkańcy. W zależności od ludności, jaka osiedliła się w danym regionie, spotyka się różne wpływy kulturowe i kulinarne, które sięgają czasów kolonizacji Kanady przez XV-wieczne potęgi światowe - Francję i Wielką Brytanię. Kuchnia kanadyjska łączy elementy kuchni tubylców, czyli Indian i Inuitów, oraz pierwszych osadników z Europy - Francuzów i Brytyjczyków - i wszystkich późniejszych imigrantów, m.in. Skandynawów, Włochów, Ukraińców, Polaków, Japończyków i Chińczyków. Każdy z tych narodów przemycił do tutejszej kuchni coś smacznego. Dodatkowo bliskość Stanów Zjednoczonych ma niezaprzeczalny wpływ na tutejsze kulinaria. Z połączenia charakterystycznych tylko dla Kanady składników, takich jak syrop klonowy i wszelkie rodzaje borówek i jagód oraz rzadko spotykane w innych częściach świata gatunki ryb i mięs (np. z bizonów i łosi), wyłania się kuchnia będąca wynikiem eksperymentów i niezwykle ciekawych zestawień smakowych. Jeśli ktoś jest bardzo zainteresowany tematem to zachęcam do przeczytania niezwykle ciekawego artykułu na temat tej kuchni z uwzględnieniem podziału na 10 prowincji.
Może kiedyś dożyję czasów, że przyjdzie mi spróbować mięsa łosia, czy bizona a tymczasem zadowalam się bardziej dostępnym dla nas łososiem, który ma duże zastosowanie w kuchni kanadyjskiej oraz sosem z jagód i żurawiny. W oryginalnym przepisie łosoś jest z kompotem, jednak tłumaczenie dosłowne byłoby zbyt mylące. Myślę, że przepis pochodzi z francuskojęzycznmej części Kanady a kompot we Francji nie oznacza tego samego, co w Polsce. Przepis na niego pochodzi z książeczki wydanej przez Ministerstwo Rolnictwa Kanady.

Toronto - CN Tower

Ikona Toronto - CN Tower na tle kanadyjskich klonów

Składniki:


1 szalotka, drobno posiekana,
200g owoców jagodowych (u mnie 100g jagód i żurawin),
4 gałązki tymianku,
skórka i sok z 1/2 cytryny,
miód,
sól i pieprz do smaku,
olej,
4 filety z łososia (170 g to 225 g każdy),
ulubione grillowane warzywa do podania.

Do garnka włożyć owoce jagodowe, tymianek, szalotkę, skórkę i sok z cytryny oraz miód w takiej ilości, żeby zrównoważył kwaśność owoców. Doprawić solą i pieprzem i gotować, aż owoce zmiękną. Wyjąć gałązki tymianku i doprawić ewentualnie solą, pieprzem i miodem. Dla mnie szalotka w tym sosie byłą zbędna i za bardzo dominowała. Gdybym miała go powtórzyć albo zupełnie bym ją pominęła, lub wcześniej lekko skarmelizowała.
Filety z łososia posmarować olejem, posolić i grillować z obu stron. Po ugrillowaniu posypać grubo mielonym pieprzem. Podawać z sosem jagodowym oraz grillowanymi warzywami.

Jezioro Ontario w Toronto

Jezioro Ontario w Toronto

F1 od kuchni 2012

Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

Artykul faktycznie ciekawy - kto by pomyslal, ze kanadyjska kuchnia jest tak roznorodna? Dodatek owocow do wytrawnych dan to nie calkiem moja bajka, ale musze przyznac, ze rybka wyglada bardzo kuszaco!

Maggie - 3:18pm, Niedziela 17 Czerwiec 2012.http://www.maggiegotuje.blogspot.com

Szczerze mówiąc przed przeczytaniem Twojego posta nie wiedziałam totalnie nic o kuchni kanadyjskiej, teraz jednak chętnie sobie o niej więcej poczytam, zwłaszcza, że połączenie łososia i jagód bardzo mnie zainteresowało.

Olka - 10:18am, Poniedziałek 18 Czerwiec 2012.http://napady-szalonego-kucharza.blogspot.com/

Maggie, Olka bynajmniej ja nie mialam o niej również pojecia. W Toronto bylam tylko pare godzin, kiedy czekalam na przesiadke i udalo mi sie zjesc tylko hotdoga:-) Chociaz nie powiem, wszystko to co przeczytalam w folderach w samolocie dalo mi troche do myslenia, bo kuchnie kanadyjska wychwalali tam pod niebiosa.

thiessa - 7:24pm, Poniedziałek 18 Czerwiec 2012.

Ciekawe, świetny post. Robiłam łososia z malinami - sos na 2 sposoby. Nie pomyślałabym nawet o jagodach. Wypróbuje w sezonie, czytli niebawem :)

Kinga - 3:02pm, środa 20 Czerwiec 2012.

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

Get GRE® Certificatio...
With the right certifications, you can gain more ...
waybillshaheed010 @ 7:41pm, 13 Lipiec 2025

https://originalcerts.org...
Pass any of these exams on first attempt with the ...
waybillshaheed010 @ 1:07pm, 12 Lipiec 2025

https://originalcerts.org...
Pass any of these exams on first attempt with the ...
waybillshaheed010 @ 1:07pm, 12 Lipiec 2025

greandgmatsolution.info |...
Pass any of these exams on first attempt with the ...
waybillshaheed010 @ 1:04pm, 12 Lipiec 2025

WhatsApp: +1 786 432 2385...
WhatsApp: +1 786 432 2385‬ Buy USMLE Transcript ...
waybillshaheed010 @ 1:03pm, 12 Lipiec 2025

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów