<<Strona główna

Pikantnie usmażone kawałki kurczaka

Autor: thiessa @ 8:22pm, Czwartek 14 Czerwiec 2012.

Pikantnie usmażone kawałki kurczaka, Sechuan spicy fried chicken

Źródło: "Kuchnia chińska" R. Büttner, Qiu Chengzhong


Kolejne bardzo szybkie danie, nie licząc czasu na marynowanie mięsa, który oczywiście można produktywnie wykorzystać do krojenia warzyw, łuskania orzechów ziemnych, nastawienia ryżu do gotowania lub nawet jak zrobiłam to ja do przygotowania szybkiego warzywnego dodatku z woka. Jest to danie dla dbających o figurę. Cukier zwykły, który jest w tym daniu przyprawą zastępuję cukrem brzozowym. Danie jest syczuańskie, więc tam gdzie sos chilli zapewne w oryginale występowała pasta chilli z bobem.

Składniki:

500g filetów z piersi kurczaka, pokrojonych w kostkę o boku 2 cm.

Na marynatÄ™:

10g świeżego imbiru, drobno posiekanego,
2 zÄ…bki czosnku, drobno posiekanego,
2 łyżeczki oleju sezamowego,
3 łyżki jasnego sosu sojowego,
1 łyżka octu ryżowego,
2 łyżeczki sosu chilli (użyłam sriracha),
1 łyżka cukru,
1/2 łyżeczki pieprzu syczuańskiego.

Ponadto:

2 cebule dymki, pokrojone na kawałki długości 3-4 cm,
1/2 zielonej papryki, pokrojonej w paski
1 czerwona papryczka chilli, pokrojona w paski,
2 łyżki oleju,
100g orzeszków ziemnych,
1/2 szklanki rosołu z kurczaka

Wymieszać wszystkie składniki marynaty. Włożyć do niej kostki mięsa i macerować około 1/2 godziny. Po wyjęciu z marynaty mięso osączyć.
Wok przepalić, następnie wlać olej, rozgrzać i wrzucić orzeszki. Smażyć około minuty. Dodać mięso i smażyć około 5 minut, wmieszać warzywa i smażyć kolejne 2 minuty. Zalać rosołem z kury i gotować na dużym ogniu jeszcze 2 minuty.

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE
Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

wyglÄ…da rewelacyjnie:)

agabi - 9:16pm, Czwartek 14 Czerwiec 2012.http://wmojejmalutkiejkuchni.blogspot.com

ja osobiÅ›cie nie przepadam za ostrymi daniami... po prostu nie umiem ich zjeść :P ale mój chÅ‚opak wszÄ™dzie te ostre papryczki dodaje ;)

Ola - 10:46am, Piątek 15 Czerwiec 2012.http://kokilka.blox.pl

ChiÅ„skie dania to jednak fajnie wyglÄ…dajÄ…, nigdy nie przestajÄ… mi siÄ™ podobać te kolory, warzywa w równe paseczki itp. itd.

Olka - 3:00pm, Piątek 15 Czerwiec 2012.http://napady-szalonego-kucharza.blogspot.com/

I not to mention my friends happened to be checking out the best tips and hints on the website then all of a sudden I got a horrible feeling I had not thanked the web site owner for those strategies. All the ladies ended up absolutely excited to see them and now have certainly been taking pleasure in those things. I appreciate you for turning out to be quite accommodating as well as for deciding on such ideal areas millions of individuals are really wanting to be aware of. My personal sincere regret for not saying thanks to earlier.

supreme clothing - 2:01am, Niedziela 21 Maj 2023.http://www.supremeclothings.com

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

Sport Ernährung wie ...
hallo ich bin POO :P ich wohne in IR. Das...
pooGem @ 5:08am, 18 Czerwiec 2022

hello, how can i solve th...
hello, how can i solve this problem with this page...
eyevag @ 6:57pm, 24 Wrzesień 2021

Como se llamo esto
Como se llamo esto i am from SPAIN. I registere...
killlix @ 1:48am, 27 Lipiec 2021

ВыгодÐ...
variant3ГарантироÐ...
Myronhip @ 6:31am, 21 Kwiecień 2021

Do you need a specialist?...
I choose between these positions https://www.goo...
narmatov-74 @ 11:33pm, 17 Kwiecień 2021

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów