
Grillowane tofu ze szparagami
Autor: thiessa @ 9:08pm, środa 13 Czerwiec 2012.
Źródło: "Thajská kuchyně" Judy Bastyra, Becky Johnson.
Niedługo koniec sezonu szparagowego, trzeba go należycie wykorzystać. Dawno też nie było niczego tajskiego. Nic nie stoi, więc na przeszkodzie, żeby upiec dwie pieczenie na jednym ogniu. Danie to robiłam już w poprzednich latach i prawdę powiedziawszy wcześniej wyszło bardziej reprezentacyjne, tj. sos bardziej się zredukował i był mniej wodnisty. Gdyby komuś to przeszkadzało zawsze można dodać jako zagęstnika skrobi kukurydzianej lub mąki ziemniaczanej.Składniki:
250 g tofu, pokrojonego w kostkÄ™,
2 łyżki oleju arachidowego,
1 łyżka zielonej pasty curry,
2 łyżki jasnego sosu sojowego,
2 listki limonki kaffir, pokrojonej w paski,
2 łyżeczki cukru,
150 ml wywaru warzywnego,
250 g szparagów, pokrojone na kawałki (w sezonie nieszparagowym można zastąpić brokułami),
2 łyżki prażonych (niesolonych!) orzechów ziemnych, posiekanych.
Tofu zgrillowac. W woku wymieszać olej z pasta curry, smażyć do momentu, aż zacznie
intensywnie pachniał, wrzucić szparagi chwile podsmażyć a następnie dodać listki
limonki, sos sojowy, cukier i bulion warzywny. Gotować 5 min. Dodać tofu, orzeszki i
dobrze wymieszać, aby sos dokładnie wszystko obkleił.
Komentarze
A ja tam uwazam, ze wyglada calkiem efektownie!
Maggie - 10:19am, Czwartek 14 Czerwiec 2012.http://maggiegotuje.blogspot.com