
Żabnica z cukinią i pieczarkami
Autor: thiessa @ 9:57pm, Wtorek 12 Czerwiec 2012.
Źródło: "Smaki świata. Francja" Beverly Leblanc
W naszym kraju o wiele gatunków ryb niełatwo, zatem każda okazja jest dobra, żeby spróbować nowej odmiany. Do żabnicy przymierzałam się od jakiegoś czasu i jestem tą rybą zachwycona. Jest delikatna jak halibut o wyraźnie oddzielających się płatkach mięsa. W oryginale ryba pieczona jest en papillote, czyli w luźno zawiniętej folii. Ja staram się minimalizować jej użycie z uwagi na przenikanie aluminium do żywności. Upiekłam, zatem rybę w papierze przeznaczonym do pieczenia.
Zaleta tego przepisu jest to, że można go przygotować wcześniej i przechowywać zawiniętą rybę w lodówce. Na pół godziny przed pieczeniem należy ją wyjąć z lodówki, aby w chwili wstawienia do piekarnika miała temperaturę pokojową.
Składniki:
30g masła,
1/2 łyżki oleju słonecznikowego,
400 g małych pieczarek, pokrojonych w plasterki,
6 drobno posiekanych dymek,
2 bardzo drobno posiekane zÄ…bki czosnku,
4 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki,
4 kawałki żabnicy, każdy po 175g,
2 łyżki musztardy o smaku estragonowym (u mnie dijon),
4 łyżki wytrawnego wermutu,
200g cukini, pokrojonej w cienkie plasterki,
sól i pieprz do smaku,
gałązki pietruszki do przybrania.
Na patelni o grubym dnie roztopić na średnim ogniu masło o olejem. Dodać pieczarki i smażyć, aż zbrązowieją. Odstawić na bok.
W tym czasie rozgrzać piekarnik do temperatury 220C. Wymieszać dymkę, czosnek i natkę pietruszki. Odłożyć.
Wyciąć 4 kawałki folii aluminiowej, tak duże, aby w każdy luźno związać porcję ryby.
Położyć kawałek ryby na natłuszczonej folii i posmarować 1/4 łyżki musztardy. Posypać mieszanką ziół i na każdą porcję położy/ć 1/4 porcji pieczarek i cukini. Polać łyżką wermutu, doprawić solą i pieprzem. Owinąć rybę folią i dwukrotnie zwinąć brzegi, aby sos nie wyciekał w czasie pieczenia. Powtórzyć czynność z pozostałymi trzema porcjami ryby. Ułożyć rybę na blaszce do pieczenia i wstawić do piekarnika. Piec przez 12 minut, aż do chwili, gdy płatki mięsa zaczną od siebie odchodzić.
Przed podaniem przełożyć rybę i warzywa na talerze i polać sosem, który zebrał się w folii. Przybrać gałązkami natki pietruszki.

Komentarze
Az musialam sprawdzic, co to takiego ta zabnica. Niezbyt urodziwa rybka, ale wiadomo, ze nie wszystko zloto, co sie swieci ;)
Maggie - 10:23am, środa 13 Czerwiec 2012.http://maggiegotuje.blogspot.com
Maggie u Ciebie monkfish, moze widzialas? Fakt ryba jest bardzo brzydka na na czubku glowy ma swiecacy wyrostek, ktory swieci sie dzieki bakteriom i moje dziecko wiedzac o tym, z lektury ksiazki o oceanach powiedzialo, ze boi sie ja jesc przez te wlasnie bakterie.
thiessa - 7:31pm, środa 13 Czerwiec 2012.