<<Strona główna

Kantońska zupa z jajkiem

Autor: thiessa @ 8:34pm, Poniedziałek 11 Czerwiec 2012.

Kantońska zupa z jajkiem, Contonese egg soup

Źródło: "Łatwa kuchnia chińska" Ken Hom


Pierwszym krokiem w opanowaniu chińskiej sztuki kulinarnej jest przygotowanie dobrego bulionu drobiowego. Najlepiej ugotować dużą ilość rosołu i go zamrozić. Bulion drobiowy komponuje się świetnie z różnymi potrawami, podkreślając ich smak. Wchodzi w skład dużej ilości potraw nawet, jeśli potrawa jest z pozoru wegetariańska, tj. składa się z samych warzyw i np. tofu to i tak często jest podlewana wywarem z kurczaka. Zwykły chiński bulion jest łatwy do zrobienia. To po prostu wywar z kurczaka z dodatkiem dymki i imbiru.
Dzisiejsza zupa to sposób na wykorzystanie takiego bulionu. Zawiera niewiele dodatków, dlatego właśnie takie ważne jest, żeby bulion był dobrej jakości. W tradycyjnej kuchni chińskiej nie funkcjonuje ani pierwsze ani drugie danie a tym bardziej deser. Zupę podaje się na stół równocześnie z innymi daniami, więc nie musi być ona wcale gęsta. Stanowi uzupełnienie innych dań. Pływające na wierzchu, lekko roztrzepane jajko ma ponoć przypominać lilie w stawie. Aby osiągnąć taki efekt, należy wlać jajko do zupy powoli tak, aby powstały nitki.

Składniki:

1 jajko (ja dałam 2),
2 łyżeczki oleju sezamowego,
1,2 l klasycznego chińskiego bulionu drobiowego,*
1 łyżeczka cukru,
1 łyżeczka soli,
1 łyżka jasnego sosu sojowego,
3 łyżki posiekanej, białej części dymki,
3 łyżki posiekanej zielonej części dymki do przybrania.

Wlać jajko i olej sezamowy do małego garnuszka lub miski, wymieszać widelcem i odstawić.
Wlać bulion do garnka i zagotować na wolnym ogniu. Dodać cukier, sól i sos sojowy i dokładnie zamieszać. Dodać białą cześć dymki.
Wlać powoli jajko ubite z olejem sezamowym. Za pomocą pałeczek lub widelca rozbełtać jajko tak, aby tworzyły się nitki. Najlepiej mieszać ruchem przypominającym ósemkę.
Posypać zieloną częścią dymki.


* Klasyczny chiński bulion drobiowy

Na początek zacytuję za Kenem Homem kilka wskazówek odnośnie bulionu.

  •  MiÄ™so podnosi wartoÅ›ci smakowe i aromat zupy. Można użyć kurczaka w caÅ‚oÅ›ci bÄ…dź kawaÅ‚kach.
  • Najlepiej gotować zupÄ™ w wysokim, ciężkim garnku. SkÅ‚adniki bÄ™dÄ… zanurzone w pÅ‚ynie, który biedzie powoli parować,
  • Należy gotować bulion na maÅ‚ym ogniu. JeÅ›li bÄ™dzie siÄ™ gotować zbyt gwaÅ‚townie, zmÄ™tnieje i stanie siÄ™ tÅ‚usty. Klarowna zupa m odpowiedni smak i jest lekkostrawna,
  • Rosół należy gotować ostrożnie na wolnym ogniu zbierajÄ…c szumowiny. Wymaga to cierpliwoÅ›ci, ale za wÅ‚ożony trud czeka nagroda,
  • Należy przecedzić rosół przez kilka warstw gazy lub gÄ™ste sito,
  • Zupa powinna caÅ‚kowicie ostygnąć, dopiero wtedy można jÄ… wstawić do lodówki. Przed zamrożeniem bulionu należy usunąć tÅ‚uszcz.

Składniki:

2 kg kurzych łapek, skrzydełek lub innych części kurczaka,
700g takich części kurczaka jak: skrzydełka, udka, nóżki,
5l zimnej wody,
3 kawałki korzenia imbiru, pocięte na ukośne plasterki o wymiarach 1x5 cm,
6 dymek bez zielonych części,
6 niedobranych, lekko zmiażdżonych ząbków czosnku,
1 łyżeczka soli.

Włożyć całego kurczaka do dużego garnka, zalać zimną wodę i zagotować je na wolnym ogniu. Za pomocą dużej, płaskiej łyżki zbierać z powierzchni szumowiny. Należy pilnować, żeby bulion nie zagotował się gwałtownie. Zbierać szumowiny, aż zupa będzie klarowna. Może t9o zająć 20-40 minut przy gotowaniu na małym ogniu. Nie należy mieszać bulionu. Dodać imbir, dymkę i sól. Gotować bulion na bardzo małym ogniu 2-4 godziny. Należy przynajmniej dwa razy zebrać warstwę tłuszczu z powierzchni. Bulion powinien być esencjonalny, dlatego gotuje się go tak długo. Przecedzić zupę przez kilka warstw gazy albo gęste sitko, ostudzić ją całkowicie wstawić do lodówki. Usunąć warstwę tłuszczu z powierzchni. Teraz bulion jest gotowy do użycia. Można przelać go do pojemników i zamrozić na później.

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE
Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

Mam tą książkę i bardzo kusiła mnie ta zupa. Chyba muszę ją w końcu przygotować sobie.

Shinju - 10:10pm, Poniedziałek 11 Czerwiec 2012.http://www.kuchenne-wedrowki.blogspot.com

http://www.tvn.pl/showbiz/kultowy-show-kulinarny-na-antenie-tvn-zglos-sie,47571,934.html


Serdecznie zapraszamy na casting do nowego programu tvn MasterChef !

MasterChef - 5:49pm, Wtorek 12 Czerwiec 2012.

Shinju mnie tez od dawna kusila. W koncu ja zrobilam jakis czas temu i byla na tyle smaczna, ze niedawno byla powtorka. Zreszta ja od czasu do czasu gotuje chinski bulion i zamrazam a jak mam juz bulion to niewiele trzeba pracy, zeby powstala zupa.

thiessa - 10:47pm, Wtorek 12 Czerwiec 2012.

best sites for gay dating
dating for gay christians
<a href=gayonlinedating.net?>gay dating without sites</a>

MichaelDof - 6:00am, środa 8 Wrzesień 2021.http://gay-singles-dating.com

I am also writing to make you understand of the brilliant discovery my friend's child encountered using your site. She came to understand such a lot of details, not to mention how it is like to have an awesome helping mood to have certain people quite simply fully understand certain extremely tough issues. You undoubtedly exceeded people's expected results. Many thanks for coming up with these warm and friendly, trusted, edifying and as well as fun tips about your topic to Julie.

off white - 5:38am, Czwartek 8 Czerwiec 2023.http://www.offwhitesonline.com

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

Sport Ernährung wie ...
hallo ich bin POO :P ich wohne in IR. Das...
pooGem @ 5:08am, 18 Czerwiec 2022

hello, how can i solve th...
hello, how can i solve this problem with this page...
eyevag @ 6:57pm, 24 Wrzesień 2021

Como se llamo esto
Como se llamo esto i am from SPAIN. I registere...
killlix @ 1:48am, 27 Lipiec 2021

ВыгодÐ...
variant3ГарантироÐ...
Myronhip @ 6:31am, 21 Kwiecień 2021

Do you need a specialist?...
I choose between these positions https://www.goo...
narmatov-74 @ 11:33pm, 17 Kwiecień 2021

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów