
Kantońska zupa z jajkiem
Autor: thiessa @ 8:34pm, Poniedziałek 11 Czerwiec 2012.
ŹródÅ‚o: "Åatwa kuchnia chiÅ„ska" Ken Hom
Pierwszym krokiem w opanowaniu chińskiej sztuki kulinarnej jest przygotowanie dobrego bulionu drobiowego. Najlepiej ugotować dużą ilość rosołu i go zamrozić. Bulion drobiowy komponuje się świetnie z różnymi potrawami, podkreślając ich smak. Wchodzi w skład dużej ilości potraw nawet, jeśli potrawa jest z pozoru wegetariańska, tj. składa się z samych warzyw i np. tofu to i tak często jest podlewana wywarem z kurczaka. Zwykły chiński bulion jest łatwy do zrobienia. To po prostu wywar z kurczaka z dodatkiem dymki i imbiru.
Dzisiejsza zupa to sposób na wykorzystanie takiego bulionu. Zawiera niewiele dodatków, dlatego właśnie takie ważne jest, żeby bulion był dobrej jakości. W tradycyjnej kuchni chińskiej nie funkcjonuje ani pierwsze ani drugie danie a tym bardziej deser. Zupę podaje się na stół równocześnie z innymi daniami, więc nie musi być ona wcale gęsta. Stanowi uzupełnienie innych dań. Pływające na wierzchu, lekko roztrzepane jajko ma ponoć przypominać lilie w stawie. Aby osiągnąć taki efekt, należy wlać jajko do zupy powoli tak, aby powstały nitki.
Składniki:
1 jajko (ja dałam 2),
2 łyżeczki oleju sezamowego,
1,2 l klasycznego chińskiego bulionu drobiowego,*
1 łyżeczka cukru,
1 łyżeczka soli,
1 łyżka jasnego sosu sojowego,
3 łyżki posiekanej, białej części dymki,
3 łyżki posiekanej zielonej części dymki do przybrania.
Wlać jajko i olej sezamowy do małego garnuszka lub miski, wymieszać widelcem i odstawić.
Wlać bulion do garnka i zagotować na wolnym ogniu. Dodać cukier, sól i sos sojowy i dokładnie zamieszać. Dodać białą cześć dymki.
Wlać powoli jajko ubite z olejem sezamowym. Za pomocą pałeczek lub widelca rozbełtać jajko tak, aby tworzyły się nitki. Najlepiej mieszać ruchem przypominającym ósemkę.
Posypać zieloną częścią dymki.
* Klasyczny chiński bulion drobiowy
Na początek zacytuję za Kenem Homem kilka wskazówek odnośnie bulionu.
- Mięso podnosi wartości smakowe i aromat zupy. Można użyć kurczaka w całości bądź kawałkach.
- Najlepiej gotować zupę w wysokim, ciężkim garnku. Składniki będą zanurzone w płynie, który biedzie powoli parować,
- Należy gotować bulion na małym ogniu. Jeśli będzie się gotować zbyt gwałtownie, zmętnieje i stanie się tłusty. Klarowna zupa m odpowiedni smak i jest lekkostrawna,
- Rosół należy gotować ostrożnie na wolnym ogniu zbierając szumowiny. Wymaga to cierpliwości, ale za włożony trud czeka nagroda,
- Należy przecedzić rosół przez kilka warstw gazy lub gęste sito,
- Zupa powinna całkowicie ostygnąć, dopiero wtedy można ją wstawić do lodówki. Przed zamrożeniem bulionu należy usunąć tłuszcz.
Składniki:
2 kg kurzych łapek, skrzydełek lub innych części kurczaka,
700g takich części kurczaka jak: skrzydełka, udka, nóżki,
5l zimnej wody,
3 kawałki korzenia imbiru, pocięte na ukośne plasterki o wymiarach 1x5 cm,
6 dymek bez zielonych części,
6 niedobranych, lekko zmiażdżonych ząbków czosnku,
1 łyżeczka soli.
Włożyć całego kurczaka do dużego garnka, zalać zimną wodę i zagotować je na wolnym ogniu. Za pomocą dużej, płaskiej łyżki zbierać z powierzchni szumowiny. Należy pilnować, żeby bulion nie zagotował się gwałtownie. Zbierać szumowiny, aż zupa będzie klarowna. Może t9o zająć 20-40 minut przy gotowaniu na małym ogniu. Nie należy mieszać bulionu. Dodać imbir, dymkę i sól. Gotować bulion na bardzo małym ogniu 2-4 godziny. Należy przynajmniej dwa razy zebrać warstwę tłuszczu z powierzchni. Bulion powinien być esencjonalny, dlatego gotuje się go tak długo. Przecedzić zupę przez kilka warstw gazy albo gęste sitko, ostudzić ją całkowicie wstawić do lodówki. Usunąć warstwę tłuszczu z powierzchni. Teraz bulion jest gotowy do użycia. Można przelać go do pojemników i zamrozić na później.

Komentarze
Mam tą książkę i bardzo kusiła mnie ta zupa. Chyba muszę ją w końcu przygotować sobie.
Shinju - 10:10pm, Poniedziałek 11 Czerwiec 2012.http://www.kuchenne-wedrowki.blogspot.com
http://www.tvn.pl/showbiz/kultowy-show-kulinarny-na-antenie-tvn-zglos-sie,47571,934.html
Serdecznie zapraszamy na casting do nowego programu tvn MasterChef !
MasterChef - 5:49pm, Wtorek 12 Czerwiec 2012.
Shinju mnie tez od dawna kusila. W koncu ja zrobilam jakis czas temu i byla na tyle smaczna, ze niedawno byla powtorka. Zreszta ja od czasu do czasu gotuje chinski bulion i zamrazam a jak mam juz bulion to niewiele trzeba pracy, zeby powstala zupa.
thiessa - 10:47pm, Wtorek 12 Czerwiec 2012.
best sites for gay dating
dating for gay christians
<a href=gayonlinedating.net?>gay dating without sites</a>
MichaelDof - 6:00am, środa 8 Wrzesień 2021.http://gay-singles-dating.com
I am also writing to make you understand of the brilliant discovery my friend's child encountered using your site. She came to understand such a lot of details, not to mention how it is like to have an awesome helping mood to have certain people quite simply fully understand certain extremely tough issues. You undoubtedly exceeded people's expected results. Many thanks for coming up with these warm and friendly, trusted, edifying and as well as fun tips about your topic to Julie.
off white - 5:38am, Czwartek 8 Czerwiec 2023.http://www.offwhitesonline.com