<<Strona główna

Kantońska zupa z jajkiem

Autor: thiessa @ 8:34pm, Poniedziałek 11 Czerwiec 2012.

Kantońska zupa z jajkiem, Contonese egg soup

Źródło: "Łatwa kuchnia chińska" Ken Hom


Pierwszym krokiem w opanowaniu chińskiej sztuki kulinarnej jest przygotowanie dobrego bulionu drobiowego. Najlepiej ugotować dużą ilość rosołu i go zamrozić. Bulion drobiowy komponuje się świetnie z różnymi potrawami, podkreślając ich smak. Wchodzi w skład dużej ilości potraw nawet, jeśli potrawa jest z pozoru wegetariańska, tj. składa się z samych warzyw i np. tofu to i tak często jest podlewana wywarem z kurczaka. Zwykły chiński bulion jest łatwy do zrobienia. To po prostu wywar z kurczaka z dodatkiem dymki i imbiru.
Dzisiejsza zupa to sposób na wykorzystanie takiego bulionu. Zawiera niewiele dodatków, dlatego właśnie takie ważne jest, żeby bulion był dobrej jakości. W tradycyjnej kuchni chińskiej nie funkcjonuje ani pierwsze ani drugie danie a tym bardziej deser. Zupę podaje się na stół równocześnie z innymi daniami, więc nie musi być ona wcale gęsta. Stanowi uzupełnienie innych dań. Pływające na wierzchu, lekko roztrzepane jajko ma ponoć przypominać lilie w stawie. Aby osiągnąć taki efekt, należy wlać jajko do zupy powoli tak, aby powstały nitki.

Składniki:

1 jajko (ja dałam 2),
2 łyżeczki oleju sezamowego,
1,2 l klasycznego chińskiego bulionu drobiowego,*
1 łyżeczka cukru,
1 łyżeczka soli,
1 łyżka jasnego sosu sojowego,
3 łyżki posiekanej, białej części dymki,
3 łyżki posiekanej zielonej części dymki do przybrania.

Wlać jajko i olej sezamowy do małego garnuszka lub miski, wymieszać widelcem i odstawić.
Wlać bulion do garnka i zagotować na wolnym ogniu. Dodać cukier, sól i sos sojowy i dokładnie zamieszać. Dodać białą cześć dymki.
Wlać powoli jajko ubite z olejem sezamowym. Za pomocą pałeczek lub widelca rozbełtać jajko tak, aby tworzyły się nitki. Najlepiej mieszać ruchem przypominającym ósemkę.
Posypać zieloną częścią dymki.


* Klasyczny chiński bulion drobiowy

Na początek zacytuję za Kenem Homem kilka wskazówek odnośnie bulionu.

  •  Mięso podnosi wartości smakowe i aromat zupy. Można użyć kurczaka w całości bądź kawałkach.
  • Najlepiej gotować zupę w wysokim, ciężkim garnku. Składniki będą zanurzone w płynie, który biedzie powoli parować,
  • Należy gotować bulion na małym ogniu. Jeśli będzie się gotować zbyt gwałtownie, zmętnieje i stanie się tłusty. Klarowna zupa m odpowiedni smak i jest lekkostrawna,
  • Rosół należy gotować ostrożnie na wolnym ogniu zbierając szumowiny. Wymaga to cierpliwości, ale za włożony trud czeka nagroda,
  • Należy przecedzić rosół przez kilka warstw gazy lub gęste sito,
  • Zupa powinna całkowicie ostygnąć, dopiero wtedy można ją wstawić do lodówki. Przed zamrożeniem bulionu należy usunąć tłuszcz.

Składniki:

2 kg kurzych łapek, skrzydełek lub innych części kurczaka,
700g takich części kurczaka jak: skrzydełka, udka, nóżki,
5l zimnej wody,
3 kawałki korzenia imbiru, pocięte na ukośne plasterki o wymiarach 1x5 cm,
6 dymek bez zielonych części,
6 niedobranych, lekko zmiażdżonych ząbków czosnku,
1 łyżeczka soli.

Włożyć całego kurczaka do dużego garnka, zalać zimną wodę i zagotować je na wolnym ogniu. Za pomocą dużej, płaskiej łyżki zbierać z powierzchni szumowiny. Należy pilnować, żeby bulion nie zagotował się gwałtownie. Zbierać szumowiny, aż zupa będzie klarowna. Może t9o zająć 20-40 minut przy gotowaniu na małym ogniu. Nie należy mieszać bulionu. Dodać imbir, dymkę i sól. Gotować bulion na bardzo małym ogniu 2-4 godziny. Należy przynajmniej dwa razy zebrać warstwę tłuszczu z powierzchni. Bulion powinien być esencjonalny, dlatego gotuje się go tak długo. Przecedzić zupę przez kilka warstw gazy albo gęste sitko, ostudzić ją całkowicie wstawić do lodówki. Usunąć warstwę tłuszczu z powierzchni. Teraz bulion jest gotowy do użycia. Można przelać go do pojemników i zamrozić na później.

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE
Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

Mam tą książkę i bardzo kusiła mnie ta zupa. Chyba muszę ją w końcu przygotować sobie.

Shinju - 10:10pm, Poniedziałek 11 Czerwiec 2012.http://www.kuchenne-wedrowki.blogspot.com

http://www.tvn.pl/showbiz/kultowy-show-kulinarny-na-antenie-tvn-zglos-sie,47571,934.html


Serdecznie zapraszamy na casting do nowego programu tvn MasterChef !

MasterChef - 5:49pm, Wtorek 12 Czerwiec 2012.

Shinju mnie tez od dawna kusila. W koncu ja zrobilam jakis czas temu i byla na tyle smaczna, ze niedawno byla powtorka. Zreszta ja od czasu do czasu gotuje chinski bulion i zamrazam a jak mam juz bulion to niewiele trzeba pracy, zeby powstala zupa.

thiessa - 10:47pm, Wtorek 12 Czerwiec 2012.

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • wrzesień 2017
    • Curry z mango i bakłażanem
    • Smażone chayote z kurczakiem i krewetkami
    • Smażone chayote z wieprzowiną i pomidorami
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

no prescription order via...
viagra quand le prendre <lt;a href=http...
Moisesobemo @ 9:22pm, 13 Wrzesień 2017

FREE CASINO|FREE SLOTS|FR...
Hi, If you are a casino or poker player, you simpl...
Orlandoteerb @ 10:12am, 6 Wrzesień 2017

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów