<<Strona główna

Socca z zieleniną na ostro (F1 Grand Prix Monako)

Autor: thiessa @ 9:21pm, Sobota 9 Czerwiec 2012.

Socca z zieleniną na ostro, Socca with spice sauteed greens

Źródło: "Kuchnia śródziemnomorska" Paul Gayler, 

Szukałam trochę w sieci, co przygotować na Grand Prix Monako i wychodzi na to, że do nielicznych charakterystycznych dań możemy zaliczyć: fougasse, stocafi, barbagiuan oraz socca. Zdecydowałam się na to ostatnie, chociaż jak chyba wszystko nie jest wyłączną własnością kultury Monakijczyków. Wszystkie popularne przepisy, które możemy znaleźć w Monako mają wpływy francuskie i włoskie. Socca również jest takim daniem. To bardzo popularna potrawa na Francuskiej Riwierze. Jest to tradycyjna poranna przekąska sprzedawana na dużych tacach, których średnica sięga czasami 60 cm. Pieczona jest w dużych piecach na drewno, podobnych do tych, w których wypieka się pizzę lub tarty na ulicach starej Nicei. W odróżnieniu od zwykłych naleśników, socca zawsze zawiera mąkę z ciecierzycy. Proporcje jej w naleśniku mogą być różne. Może to być pół na pół jak w tym przepisie lub np. 2:1, na korzyść mąki z ciecierzycy. Nadzienie ma nieco gorzkawy smak, pochodzący z rukoli, która z tego, co zdążyłam zaobserwować zawsze wchodzi w skład nadzienia. Smak ten może być spotęgowany poprzez dodanie do nadzienia jeszcze radicchio, tak jak w tym przepisie z którego skorzystałam robiąc ciasto. Przepis na ciasto z książki, z której robiłam farsz był o wiele cięższy, bo zawierał tłustą śmietanę.

Socca (4-5 sztuk)

1/2 szklanki mąki z ciecierzycy,
1/2 szklanki białej mąki,
1 jajko,
1/3 szklanki mleka,
woda w ilości pozwalającej uzyskać gładkie, kremowe ciasto,
1 łyżka oliwy + 1 łyżka do smarowania patelni,
szczypta soli,
grubo mielony czarny pieprz.

Na farsz:

1 pęczek szczypiorku, posiekany,
1 łyżka oliwy lub klarowanego masła,
1 ząbek czosnku, lekko rozgnieciony nożem,
2 duże garście rukoli, drobno posiekane,
2 pęczki szpinaku (w oryginale rukiew wodna),
pęczek bazylii (same liście), posiekane,
sól i świeżo zmielony pieprz do smaku,
kozi, miękki ser.

Socca z zieleniną na ostro, Socca with spice sauteed greens

Oba rodzaje mąki przesiać do miski. Dodać sól, jajko i mleko. Ubić przy pomocy trzepaczki a następnie dodać taką ilość wody, żeby ciasto było odpowiednio gładkie, kremowe a równocześnie dość lejące. Gdy ciasto jest dobre do smażenia dodajemy łyżkę oliwy i ponownie mieszamy.

W garnku zagotować wodę i wrzucić szpinak. Kiedy straci jędrność odcedzić go, wystudzić, wycisnąć wodę i posiekać.
Na dużej patelni rozgrzać oliwę z czosnkiem. Kiedy poczujemy intensywny zapach należy wyjąć czosnek i wrzucić na patelnię szczypiorek. Smażyć pół minuty. Dorzucić rukolę, smażyć minutę i dodać szpinak i smażyć 2 minuty. Dodać bazylię i smażyć jeszcze pół minuty. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Na średnim ogniu rozgrzać patelnię o średnicy ok. 20 cm. Kiedy będzie gorąca wlać odrobinę oliwy (ja smaruję patelnię pędzelkiem) i tyle ciasta, żeby równomiernie pokryło patelnię. Smażyć naleśnik do momentu, kiedy na jego powierzchni pojawią się pęcherzyki, po czym przewrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze minutę. Jeśli ciasto będzie za gęste pęcherzyki się nie pojawią. Nie oznacza to, że naleśniki będą niedobre, ale na pewno mniej elastyczne i delikatne.
Przed podaniem posmarować naleśniki cienką warstwą farszu i opcjonalnie dodać nieco sera koziego, złożyć w kopertę lub zwinąć w rulonik. Włożyć na 3 minuty do piekarnika nagrzanego do 200C. 

F1 od kuchni 2012

Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

Thiesso, jestem Twoja fanką z forum gazety:-)
A to danie wygląda bosko:-)
Menab

Marzena - 10:01pm, Sobota 9 Czerwiec 2012.

Wyglądają fantastycznie, skład farszu brzmi bardzo zachęcająco!

aleglodomorek - 11:50pm, Sobota 9 Czerwiec 2012.http://aleglodomorek.blogspot.com/

http://www.tvn.pl/showbiz/kultowy-show-kulinarny-na-antenie-tvn-zglos-sie,47571,934.html

Serdecznie zapraszamy na casting !

anonim - 4:58pm, Poniedziałek 11 Czerwiec 2012.

Najwyższa edukacji nie tylko daje nam informacje, ale sprawia, że nasze życie w harmonii z całego istnienia. Poprawić language.Preply jest tutaj z Francuski intensywny wrocław

dariusz2 - 3:27pm, Czwartek 24 Grudzień 2015.

Hello. And Bye.

XRumerTest - 8:45pm, Piątek 17 Marzec 2017.

Hello. And Bye.

XRumerTest - 12:21pm, Niedziela 2 Kwiecień 2017.

Hello. And Bye.

XRumerTest - 6:58am, Sobota 29 Kwiecień 2017.

Hello. And Bye.

XRumerTest - 2:48am, Niedziela 7 Maj 2017.

Hello. And Bye.

XRumerTest - 5:25am, Piątek 7 Lipiec 2017.

Hello. And Bye.

XRumerTest - 2:18pm, Sobota 23 Grudzień 2017.

older gay dating site
uncc gay dating
<a href=gay-singles-dating.com?>subscription gay sites -dating</a>

MichaelDof - 6:49pm, Poniedziałek 6 Wrzesień 2021.http://gaydatingcanada.com

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

Sport Ernährung wie ...
hallo ich bin POO :P ich wohne in IR. Das...
pooGem @ 5:08am, 18 Czerwiec 2022

hello, how can i solve th...
hello, how can i solve this problem with this page...
eyevag @ 6:57pm, 24 Wrzesień 2021

Como se llamo esto
Como se llamo esto i am from SPAIN. I registere...
killlix @ 1:48am, 27 Lipiec 2021

ВыгодÐ...
variant3ГарантироÐ...
Myronhip @ 6:31am, 21 Kwiecień 2021

Do you need a specialist?...
I choose between these positions https://www.goo...
narmatov-74 @ 11:33pm, 17 Kwiecień 2021

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów