<<Strona główna

Patelnia kolorowych warzyw z Xi'an

Autor: thiessa @ 8:32pm, Wtorek 5 Czerwiec 2012.

Patelnia kolorowych warzyw z Xi'an, Xi'an stir fry vegetable

Źródło: "Kuchnia chińska" R. Büttner, Qiu Chengzhong


Danie to pochodzi z Xi'an stolicy prowincji Szansi (Shaanxi) w środkowych Chinach. Miasto to bardziej znane jest na świecie z tego, że w jego pobliżu znajduje się Muzeum terakotowej armii, zwanej przez niektórych ósmym cudem świata, który znajduje się na liście światowego dziedzictwa UNESCO. Prezentowane danie nie zostanie raczej dziewiątym cudem świata, ani nie zyska rozgłosu na taką skalę jak terakotowa armia, ale jest smaczne, świetnie sprawdzi się jako dodatek do innego mięsnego dania, albo jako samodzielny posiłek. Podajemy oczywiście z ryżem.

Kiełki fasoli mung, Mung bean sprouts

Kiełki fasoli mung - wyrób własny

Składniki:

4 grzyby mung,
1 cebula, pokrojona w cienkie krążki,
1 średnia marchew (ok. 100g), pokrojona na cienkie słupki,
100g pędów bambusa (pominęłam), pokrojonych na cienkie słupki,
po 1/2 czerwonej i zielonej papryki, przekrojone wzdłuż i pokrojone w cienkie paski,
100g pieczarek, obrane lub oczyszczone wilgotną ściereczką i pokrojone na cienkie plasterki,
1 średni por, pokrojony w krążki szerokości 1/2 cm,
3 łyżki oleju,
100g mini kukurydzy, pokrojonej na kawałki,
100g zielonego groszku,
100g kiełków fasoli mung,
1/4 l rosołu z kury (nieortodoksyjnie wywaru z warzyw),
2 łyżki skrobi kukurydzianej lub łyżka mąki ziemniaczanej,
2 łyżki sosu sojowego,
2 łyżeczki curry,
1/2 łyżeczki chińskiego sosu chilli (Sriracha), może być też tabasco lub inny ostry sos.

Grzyby mung włożyć do zimnej wody, zagotować, zmniejszyć ogień i gotować jeszcze przez 10 minut. Przelać zimną wodą i pokroić w cienkie paski.
Rozgrzać w woku olej i podsmażyć na nim cebulę. Po kolei dodawać marchew, paprykę, por, kukurydzę, pędy bambusa, groszek, grzyby mung i stale mieszając smażyć przez chwilę. Następnie zalać rosołem i tak długo trzymać na małym ogniu, aż będą półmiękkie.
Skrobię kukurydzianą lub mąkę ziemniaczaną wymieszać z odrobiną wody, dodać do warzyw i zagotować.
Przyprawić do smaku sosem sojowym, sosem chili i curry, po czym gorące podawać.

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE
Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

Bardzo lubie kielki fasoli mung. Wlasnych nie udalo mi sie jeszcze wyhodowac :) A cale danie wyglada pysznie. Zrobilam sie glodna :)

majka - 7:33am, środa 6 Czerwiec 2012.http://kalejdoskopkulinarny.blogspot.com

Majka a moje, jak zreszta widac, nigdy nie wygladaja jak te ze sklepu, ale wole takie swoje, bo tamte, pomimo, ze latwodostepne to zawsze jakies takie zmaltretowane i na pol zgnite mi sie wydaja

thiessa - 12:08am, Czwartek 7 Czerwiec 2012.

Dzień dobry,

Pierwszy raz zajrzałam na Twojego bloga, przepisy "brzmią" bardzo smakowicie. Widzę, że często używasz zielonego groszku. Czy możesz mi napisać jakiego groszku używasz: czy kupujesz świeży groszek, czy mrożony?

Asia - 11:01pm, Niedziela 24 Czerwiec 2012.

Asia bardzo różnie. W sezonie staram sie uzywac swiezego, poza sezonem mrozonego. Nigdy nie uzywam groszku z puszki. Przepraszam za porownanie, ale smierdzi jak stare skarpety.

thiessa - 5:41am, Wtorek 17 Lipiec 2012.

hello guos 9128738515

canadian pharmacy cialis - 5:52pm, Poniedziałek 4 Styczeń 2021.https://pharmacyusaofficial.com

gay farmers dating
gay blog dating
<a href=gayedating.com?>gay herpes dating site</a>

MichaelDof - 4:59am, Wtorek 7 Wrzesień 2021.http://gayonlinedating.net

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

Sport Ernährung wie ...
hallo ich bin POO :P ich wohne in IR. Das...
pooGem @ 5:08am, 18 Czerwiec 2022

hello, how can i solve th...
hello, how can i solve this problem with this page...
eyevag @ 6:57pm, 24 Wrzesień 2021

Como se llamo esto
Como se llamo esto i am from SPAIN. I registere...
killlix @ 1:48am, 27 Lipiec 2021

ВыгодÐ...
variant3ГарантироÐ...
Myronhip @ 6:31am, 21 Kwiecień 2021

Do you need a specialist?...
I choose between these positions https://www.goo...
narmatov-74 @ 11:33pm, 17 Kwiecień 2021

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów