
Patelnia kolorowych warzyw z Xi'an
Autor: thiessa @ 8:32pm, Wtorek 5 Czerwiec 2012.
Źródło: "Kuchnia chińska" R. Büttner, Qiu Chengzhong
Danie to pochodzi z Xi'an stolicy prowincji Szansi (Shaanxi) w środkowych Chinach. Miasto to bardziej znane jest na świecie z tego, że w jego pobliżu znajduje się Muzeum terakotowej armii, zwanej przez niektórych ósmym cudem świata, który znajduje się na liście światowego dziedzictwa UNESCO. Prezentowane danie nie zostanie raczej dziewiątym cudem świata, ani nie zyska rozgłosu na taką skalę jak terakotowa armia, ale jest smaczne, świetnie sprawdzi się jako dodatek do innego mięsnego dania, albo jako samodzielny posiłek. Podajemy oczywiście z ryżem.
Kiełki fasoli mung - wyrób własny
Składniki:
4 grzyby mung,1 cebula, pokrojona w cienkie krążki,
1 średnia marchew (ok. 100g), pokrojona na cienkie słupki,
100g pędów bambusa (pominęłam), pokrojonych na cienkie słupki,
po 1/2 czerwonej i zielonej papryki, przekrojone wzdłuż i pokrojone w cienkie paski,
100g pieczarek, obrane lub oczyszczone wilgotną ściereczką i pokrojone na cienkie plasterki,
1 średni por, pokrojony w krążki szerokości 1/2 cm,
3 łyżki oleju,
100g mini kukurydzy, pokrojonej na kawałki,
100g zielonego groszku,
100g kiełków fasoli mung,
1/4 l rosołu z kury (nieortodoksyjnie wywaru z warzyw),
2 łyżki skrobi kukurydzianej lub łyżka mąki ziemniaczanej,
2 łyżki sosu sojowego,
2 łyżeczki curry,
1/2 łyżeczki chińskiego sosu chilli (Sriracha), może być też tabasco lub inny ostry sos.
Grzyby mung włożyć do zimnej wody, zagotować, zmniejszyć ogień i gotować jeszcze przez 10 minut. Przelać zimną wodą i pokroić w cienkie paski.
Rozgrzać w woku olej i podsmażyć na nim cebulę. Po kolei dodawać marchew, paprykę, por, kukurydzę, pędy bambusa, groszek, grzyby mung i stale mieszając smażyć przez chwilę. Następnie zalać rosołem i tak długo trzymać na małym ogniu, aż będą półmiękkie.
Skrobię kukurydzianą lub mąkę ziemniaczaną wymieszać z odrobiną wody, dodać do warzyw i zagotować.
Przyprawić do smaku sosem sojowym, sosem chili i curry, po czym gorące podawać.

Komentarze
Bardzo lubie kielki fasoli mung. Wlasnych nie udalo mi sie jeszcze wyhodowac :) A cale danie wyglada pysznie. Zrobilam sie glodna :)
majka - 7:33am, środa 6 Czerwiec 2012.http://kalejdoskopkulinarny.blogspot.com
Majka a moje, jak zreszta widac, nigdy nie wygladaja jak te ze sklepu, ale wole takie swoje, bo tamte, pomimo, ze latwodostepne to zawsze jakies takie zmaltretowane i na pol zgnite mi sie wydaja
thiessa - 12:08am, Czwartek 7 Czerwiec 2012.
Dzień dobry,
Pierwszy raz zajrzałam na Twojego bloga, przepisy "brzmią" bardzo smakowicie. Widzę, że często używasz zielonego groszku. Czy możesz mi napisać jakiego groszku używasz: czy kupujesz świeży groszek, czy mrożony?
Asia - 11:01pm, Niedziela 24 Czerwiec 2012.
Asia bardzo różnie. W sezonie staram sie uzywac swiezego, poza sezonem mrozonego. Nigdy nie uzywam groszku z puszki. Przepraszam za porownanie, ale smierdzi jak stare skarpety.
thiessa - 5:41am, Wtorek 17 Lipiec 2012.
hello guos 9128738515
canadian pharmacy cialis - 5:52pm, Poniedziałek 4 Styczeń 2021.https://pharmacyusaofficial.com
gay farmers dating
gay blog dating
<a href=gayedating.com?>gay herpes dating site</a>
MichaelDof - 4:59am, Wtorek 7 Wrzesień 2021.http://gayonlinedating.net