
Zupa szparagowa z jajkiem w koszulce i chrupiÄ…cÄ… szynkÄ… serrano
Autor: thiessa @ 8:01pm, Poniedziałek 4 Czerwiec 2012.
Źródło: "Smaczne zupy. 365 najleposzych przepisów"
W tym roku nie było jeszcze nic ze szparagów, co nie oznacza, że ich nie jadłam. Przyrządzałam je po prostu z wypróbowanych wcześniej przepisów. Polecam przede wszystkim najpyszniejsze na świecie szparagi zapiekane wg. Jamiego, oraz zapiekankę szparagowo-jajeczną ukrytą pod chrupiącą skórką. Inne przepisy na dania ze szparagami znajdziecie tutaj.Ta zupa to zupa to klasyczny krem ze szparagów tyle, że z ciekawymi dodatkami, które nadają jej charakteru.
Składniki:
60g szynki prosciutto (u mnie serrano), pokrojonej w cienkie plastry,
2 łyżki masła,
1 cebula, posiekana,
2 zÄ…bki czosnku,
1/34 szklanki białego wytrawnego wina,
750 ml bulionu warzywnego lub rosołu z kurczaka,
2 pęczki szparagów, dowolnego koloru białe obrane, z zielonych odłamane dolne części i pokrojone na kawałki (obierki i końcówki wykorzystać do przygotowania wywaru),
2 łyżki śmietany,
sól i świeżo zmielony pieprz,
1 łyżeczka białego octu,
4 jajka.
Plastry szynki ułożyć na dnie rondla o grubym dnie i smażyć na średnim ogniu, obracając szczypcami do momentu, gdy szynka stanie się chrupiąca. Następnie osuszyć papierowym ręcznikiem i pokruszyć.
Masło, cebulę oraz czosnek dodać do tego samego rondla, w której smażyła się szynka i smażyć przez 5 minut do chwili, kiedy cebula się zeszkli. Następnie dodać wino, doprowadzić do wrzenia, mieszając wyskrobać wszystkie cząstki przyczepione do rondla i gotować przez 3 minuty. Dodać szparagi, zalać bulionem i gotować bez przykrycia ok. 10 minut do momentu, gdy zmiękną. Garnek zdjąć z ognia, odstawić, żeby zupa lekko przestygła a następnie zmiksować. Wlać z powrotem do garnka, dodać śmietanę i doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu. Zupę doprawić solą oraz pieprzem.
Na patelni rozgrzać 2 1/2 cm wody na dużym ogniu, dodać ocet i zmniejszyć ogień utrzymując zupę w stanie wrzenia. Jajko wbić do miski i za pomocą dużej łyżki przełożyć delikatnie do wody. Gotować przez 5 minut, podlewając od czasu do czasu, do momentu, kiedy białko się zetnie, a żółtko wciąż pozostanie płynne. Ja niestety ze swoim przesadziłam. Prawidłowo powinno to wyglądać tak. Za pomocą łyżki cedzakowej wyjąć jajko i powtórzyć czynność z pozostałymi trzema jajkami.
Zupę wlać do miseczek, dodać jajko w koszulce i posypać szynką.
Komentarze
O, to Ty jednak jadasz po europejsku. :) Ja z rozpoczeciem lata regularnie przestawiam sie na kuchnie srodziemnomorska. A propozycja na urozmaicenie zupy krem bardzo ciekawa.
Malgoshka - 11:22pm, Poniedziałek 4 Czerwiec 2012.
No ja generalnie w lecie tez sie przestawiam na srodziemnomorska. Zal nie wykorzystac tych wszystkich pomidorow, baklazanow i cukini. Ale to troche bardziej w lecie i nie wiem, czy bedzie to widac na blogu, bo to raczej takie codzienne gotowanie jest.
thiessa - 6:55am, Wtorek 5 Czerwiec 2012.
Już wiem czego mi brakowało w mojej szparagowej ;)
mopswkuchni - 1:16pm, Czwartek 14 Czerwiec 2012.http://wlodarczyki.net/mopswkuchni/
Mopswkuchni szoda, ze pomysl nie moj, ale tez bardzo mi sie podoba taki dodatek:-)
thiessa - 9:55pm, Poniedziałek 18 Czerwiec 2012.