
Ciecierzyca z chorizo
Autor: thiessa @ 9:36pm, środa 5 Maj 2010.
Źródło: "Smaki Hiszpanii" Wydawnictwo Parragon
Już było ciepło i znowu nie za bardzo. Na takie pochmurne dni to danie jak znalazł. Świetne na obiad i kolację a także jako drugie śniadanie do pracy.
Składniki:
4 łyżki oliwy,1 cebula, drobno pokrojona,
1 duży ząbek czosnku, posiekany,
250 g chorizo (dałam połowę i było OK), bez osłonki, pokrojonego w kostkę,
400 g ciecierzycy z puszki, odcedzonej, wypłukanej,
6 smażonych papryk z konserwy, pokrojonych w paski (dałam świeżą podsmażoną),
1 łyżka octu z cherry do smaku (kapnęłam trochę balsamico),
sól, pieprz,
drobno posiekana natka pietruszki.
Na patelni rozgrzać oliwę i na średnim ogniu smażyć, mieszając od czasu do czasu, aż
cebula zmięknie, ale nie zbrązowieje. Dodać chorizo i kontynuować smażenie. Dodać
ciecierzycę oraz paprykę. Wyłożyć do miski, polać octem, posypać pietruszką, doprawić
solÄ… oraz pieprzem.
Podawać na gorąco, lub w temperaturze pokojowej z chrupiącym chlebem.
Komentarze