
Enchilady w stylu Jalisco
Autor: thiessa @ 8:47pm, Czwartek 31 Maj 2012.
Żródło: Cocina práctica edición especial No 75 Delicias de ... Jalisco. Sabor con tradición
O matko, jakie to było dobre! Po zjedzeniu takiej porcyjki pozostaje tylko leżeć brzuchem do góry i kwiczeć. Zwłaszcza, że trzy tortille na porcje to bardzo dużo. Przygotowanie wszystkiego zajmuje trochę czasu, zwłaszcza, że musiałam wcześniej zrobić tortille, co zajmuje trochę czasu. Do ich przygotowania użyłam jak zwykle masy hariny, dzięki, której można jedynie uzyskać autentyczny meksykański smak. Nie lubię pszennych totrilli, bo są gumowe i bez smaku, nie mówiąc już o kupnych, które smakują bardzo podle i są nafaszerowane chemią. Do sosu z kolei użyłam suszonych chiles guajillos, które zupełnie nie są ostre. Danie można z powodzeniem zmodyfikować używając pszennych tortilli a do polania sosu pomidorowego, doprawionego chilli.
Na nadzienie:
1/2 cebuli, posiekanej,
2 zÄ…bki czosnku, posiekane,
olej do smażenia,
1/2 kg mielonej wołowiny,
1/2 kg mielonej wieprzowiny,
sól i pieprz do smaku,
1 marchewka, posiekana,
4 pomidory, posiekane,
1 cukinia, posiekana,
3 gałązki pietruszki, posiekane.
Na sos:
8 chiles guajillos, wypestkowane i opieczone na suchej patelni,
woda wedle potrzeby,
1/2 cebuli, posiekanej,
2 zÄ…bki czosnku, posiekane,
1 laska cynamonu, uprażona,
4 ziarna ziela angielskiego, uprażone,
2 goździki, uprażone,
1 1/2 szklanki rosołu z kurczaka,
2 łyżki oleju,
sól i pieprz do smaku.
Na enchilady:
12 kukurydzianych tortilli,
olej do smażenia,
3 liście sałaty, posiekane lub podarte na małe kawałki,
4 rzodkiewki, pokrojone w plasterki,
120g manchego (oryg. queso añejo, czyli po prostu dojrzewającego sera) u mnie feta, starta,
1/2 cebuli, pokrojonej w piórka.
Na patelni rozgrzać olej, udusić na nim cebulę z marchewką, pod koniec smażenia dodać czosnek i smażyć jeszcze przez minutę. Wrzucić mięso i smażyć mieszając i rozbijając, co większe grudki. Następnie dodać pomidory, poczekać aż całość się zagotuje, dodać cukinię, zmniejszyć ogień i gotować do momentu, kiedy warzywa będą miękkie a mięso ugotowane. Przyprawić do smaku solą i pieprzem, dodać posiekaną natkę, wymieszać i odstawić.
Sos:
Chiles zalać gorącą wodą i moczyć przez kwadrans. Do blendera włożyć namoczone chiles, prażone przyprawy, cebulę czosnek oraz wlać rosół. Zmiksować i przetrzeć przez sito. W małym garnku rozgrzać olej, wlać przetarty sos, zagotować, zmniejszyć ogień i gotować jeszcze przez 5 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Echillady:
Tortille obsmażyć z obu stron na oleju. Ja pominęłam tą czynność. Nałożyć nadzienie mięsne, zawinąć i ułożyć na talerzu trzy enchilady, polać sosem i posypać pozostałymi składnikami.

Komentarze
wygląda pysznie! od razu zgłodniałam...:D
monia - 9:45pm, Czwartek 31 Maj 2012.http://kuchennefantazje.blogspot.com/