
Curry rybne z Goa
Autor: thiessa @ 6:58am, Czwartek 31 Maj 2012.
Źródło: "Indian: A Collection of Over 100 Essential Recipes" Parragon Books
Wczoraj były krewetki z jajkiem z Goa a dzisiaj nadal pozostajemy na zachodnim wybrzeżu Indii i tym razem curry rybne z Goa. W oryginalnym przepisie w roli głównej występuje łosoś, ale równie dobrze można użyć każdej innej ryby o zwartym mięsie, jak np. dorsz. Ja trzymałam się,oryginalnego przepisu licząc na dodatkowe walory wizualne dania. W dalszej części pominęłam jedynie ocet, który zastąpiłam sokiem z cytryny, bo nie lubię i raczej to się nie zmieni.
Składniki:
4 filety z łososia, każdy ok. 200g,
sól do smaku,
1 łyżka soku z cytryny,
3 łyżki oleju,
1 duża cebula, posiekana,
2 ząbki czosnku, zmiażdżone,
2 łyżeczki startego imbiru,
1/2 łyżeczki kurkumy,
1 łyżeczka mielonej kolendry,
1/2-1 łyżeczka chilli,
250 ml mleka kokosowego,
2-3 zielone chilli, przecięte wzdłuż (można je wypestkować),
2 łyżki octu jabłkowego (dałam sok z cytryny),
2 łyżki kolendry, posiekanej.
Filety rybne oprószyć solą, skropić sokiem z cytryny i włożyć na 15-20 minut do lodówki.
Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę i smażyć mieszając od czasu do czasu, aż zmięknie i lekko się przyrumieni. Dodać czosnek i imbir i smażyć przez minutę, następnie dodać kurkumę, mieloną kolendrę, kumin i chilli w proszku, smażyć przez kolejną minutę. Wlać mleko kokosowe, wrzucić zielone chilli i dodać ocet. Przyprawić do smaku solą i gotować 6-8 minut. Dodać rybę, gotować 5-6 minut. Wmieszać posiekaną kolendrę. Podawać z ryżem basmati.

Komentarze
Co za zbieg okolicznosci! U mnie dzis na blogu tez curry rybne. Proponuje mala wymiane :))
Pozdrowienia.
majka - 7:48am, Czwartek 31 Maj 2012.http://kalejdoskopkulinarny.blogspot.com
Wlasnie widzialam. Deal nastepnym razem, bo jak mniemam to nic juz nie zostalo po Twoim, tak jak po moim:-)
thiessa - 2:07pm, Czwartek 31 Maj 2012.
Mam pytanie tak troche z innej beczki ale w temacie curry :) Nie moge nigdzie dostac swiezych lisci limonki kaffir. Udalo mi sie jednak kupic suszone. Czy moge je stosowac zamiennie? I w takiej samej ilosci? A moze to juz nie bedzie \"to\"? Pytam bo mysle, ze Ty orientujesz sie troche lepiej w temacie curry (ja jestem poczatkujaca:))
majka - 5:13pm, Czwartek 31 Maj 2012.http://kalejdoskopkulinarny.blogspot.com
A co z rybą, kiedy ją dodajemy na patelnię?
ewa - 6:03pm, Czwartek 31 Maj 2012.
Majka niestety to nie bedzie juz to, ale od biedy mozna dodać i dodatkowo użyć skórki startej z limonki. Do niedawna tez mialam klopot z ich dostaniem i kiedy Malzonek byl w Warszawie kupowal tego troche a ja wrzucalam do zamrazarki.
Ewa jasne, najwaznejszy skladnik pominelam. Juz poprawilam i dzieki za czujnosc.
thiessa - 8:11pm, Czwartek 31 Maj 2012.
Zrobilam wczoraj to curry. Wyszlo przepyszne :) Dziekuje za przepis :))
Pozdrowienia.
majka - 10:23pm, Sobota 2 Czerwiec 2012.http://kalejdoskopkulinarny.blogspot.com
Ciesze sie. Super, ze dotarla do mnie informacja zwrotna.
thiessa - 10:34pm, Sobota 2 Czerwiec 2012.
To curry wygląda przepysznie. Chętnie wypróbuję przepis.
mopswkuchni - 1:18pm, Czwartek 14 Czerwiec 2012.http://wlodarczyki.net/mopswkuchni/
Mopswkuchni jak zrobisz to też daj znać.
thiessa - 9:54pm, Poniedziałek 18 Czerwiec 2012.