
Curry krewetkowe z jajkiem z Goa
Autor: thiessa @ 6:53am, środa 30 Maj 2012.
Źródło: "Indian: A Collection of Over 100 Essential Recipes" Parragon Books
Niezwykle smakowite danie a jednocześnie bardzo ciekawe. Krewetki były bardzo soczyste, sos aromatyczny a jajka były dopełnieniem całości. Do swojego curry użyłam surowych krewetek i może temu zawdzięczam ich soczystość. W wypadku, kiedy do dania będą stosowane już ugotowane, wówczas należy wrzucić je pod sam koniec gotowania, żeby tylko mogły się podgrzać. W przeciwnym wypadku mogą zrobić się za suche.
Składniki:
3 łyżki oleju,
1 duża cebula, posiekana,
2 łyżeczki startego imbiru,
2 łyżeczki zmiażdżonego czosnku,
2 łyżeczki mielonej kolendry,
1/2 łyżeczki mielonego kopru włoskiego,
1/2 łyżeczki kurkumy,
1/2-1 łyżeczka chilli,
1/2 łyżeczki pieprzu,
2-3 łyżki wody,
125g posiekanych pomidorów z puszki,
200 ml mleka kokosowego,
sól do smaku,
4 jajka ugotowane na twardo,
700g krewetek,
sok z 1 limonki,
2-3 łyżki posiekanej kolendry.
Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę i smażyć, aż zmięknie, ale jeszcze się nie zbrązowi. Dodać imbir i czosnek i smażyć 2-3 minuty.
W małej misce wymieszać kolendrę, koper włoski, chilli i pieprz z wodą, aby otrzymać pastę. Gotową pastę dodać na patelnię i smażyć 4-6 minut. Dorzucić połowę pomidorów, gotować 2-3- minuty, dodać pozostałe i gotować kolejne 2-3 minuty. Wlać mleko kokosowe, posolić i gotować bez przykrycia na małym ogniu przez 6-8- minut mieszając od czasu do czasu.
W międzyczasie obrać jajka i w każdym zrobić 4 głębokie nacięcia, następnie włożyć je na patelnię wraz z krewetkami i gotować wszystko razem przez 6-8 minut. Wcisnąć sok z limonki i wsypać połowę kolendry. Udekorować pozostałą kolendrą.

Komentarze
Na pewno zrobie :) Wlasnie zostalo mi mleko kokosowe po rybnym curry, krewetki leza w zamrazarce a reszte skladnikow tez mam. Juz nie moge sie doczekac :))
majka - 7:31am, środa 30 Maj 2012.http://kalejdoskopkulinarny.blogspot.com
Bardzo ciekawe, jajka w curry jeszcze nie jadłam!
anonim - 10:19am, środa 30 Maj 2012.
Bardzo mi sie podoba! Dorwalam ostatnio ciekawa ksiazke o kuchni indyjskiej (z dlugasnym wstepem, ktory przeczytalam jednym tchem) i tam bylo cos podobnego. U mnie wkrotce tez bedzie curry z Goa, tyle, ze z ryba.
Maggie - 12:08pm, środa 30 Maj 2012.http://maggiegotuje.blogspot.com
Majka ja tez zrobilam, bo zostalo mi mleko kokosowe z innego dania a krewetki zawsze mam w lodowce. Daj znac jak zrobisz.
Anonim ja tez pierwszy raz.
Maggie jaki tytul tej ksiazki? Chociaz nie lubie dlugasnych wstepow w jezyku Szekspira, bo wolalabym w ojczystym to moze mam na oku ta ksiazke. Curry rybne z Goa bylo u mnie wczoraj i pewnie jutro je pokaze jak sie nie rozmysle, bo zdjecie jakos srednio mi wyszlo.
thiessa - 9:13pm, środa 30 Maj 2012.