<<Strona główna

Kurczak w sosie miętowo-kolendrowym

Autor: thiessa @ 6:53am, Wtorek 29 Maj 2012.

Kurczak w sosie miętowo-kolendrowym, Coriander, chilli and mint chicken

Źródło: "Indian: A Collection of Over 100 Essential Recipes" Parragon Books

Do przygotowania tego kurczaka przymierzałam się od dawna, czekałam jedynie na gruntową kolendrę i na działkową miętę. W naszym kraju jest to danie wybitnie sezonowe, bo chociaż dostępne są zioła w doniczkach to do tej potrawy potrzeba ich znaczną ilość, co byłoby zbyt kosztowne a na dodatek doniczkowe, rachityczne roślinki w żaden sposób nie zastąpią aromatu takich, które wyrosły w gruncie.
Danie jest przepyszne a aromat, jaki się unosi podczas gotowania jest zniewalający.

Składniki:

25g posiekanej kolendry, liście wraz z łodygami,
25g posiekanego szpinaku,
15g posiekanej mięty, tylko liście,
2,5 cm kawałek imbiru, posiekany,
3 ząbki czosnku, posiekane,
2-3 zielone chilli, posiekane,
1 1/2 łyżki soku z cytryny,
sól do smaku,
85g gęstego jogurtu naturalnego,
2-3 łyżki oleju,
1 duża cebula, posiekana,
700g mięsa z podudzi lub piersi z kurczaka, pokrojone na 2,5 cm kawałki,
1 łyżeczka kurkumy,
1/2 łyżeczki cukru (pominęłam),
1 mały pomidor, wypestkowany i pocięty w paski do ozdoby.

Kurczak w sosie miętowo-kolendrowym, Coriander, chilli and mint chicken

W blenderze umieścić kolendrę, szpinak, miętę, czosnek, imbir, chilli, sok z cytryny i lekko posilić. Rozdrobnić wszystkie składniki na pastę w razie potrzeby wlać trochę wody. 
Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć na nim cebulę. Będzie to trwało 5-6 minut. Cebula powinna zmięknąć. Następnie na patelnię wrzucić kurczaka i smażyć 3 minuty, obracając mięso. Dodać kurkumę, cukier i odrobinę soli, jeśli jest taka potrzeba. Smażyć przez kolejne 2 minuty. Zmniejszyć ogień, wlać połowę jogurtu, gotować przez minutę, wlać pozostały jogurt i kontynuować gotowanie, aż olej oddzieli się od sosu. Dodać zmiksowane składniki i gotować mieszając 4-5 minut. Zdjąć z ognia i przyozdobić na talerzach paskami pomidora. Podawać z ryżem basmati.

Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

Zapowiada się bardzo smacznie :) Zapraszam Cię serdecznie do mojej akcji kulinarnej "Czas na szpinak 2!" Szczegóły u mnie na blogu: http://kuchennewzlotyiupadki.blox.pl/2012/05/Zaproszenie-do-akcji-kulinarnej-Czas-na-szpinak-2.html lub na durszlaku: http://www.durszlak.pl/akcje-kulinarne/czas-na-szpinak-2 Pozdrawiam :)

wedelka - 1:16pm, Wtorek 29 Maj 2012.http://kuchennewzlotyiupadki.blox.pl

O, cos w sam raz dla mnie, bo ja ostatnio pokochalam kolendre. Do niedawna mialam do niej taki stosunek jak Ty do estragonu, zjesc czasem zjadlam, ale zeby to bylo przyjemne to nie powiem. Musze wyprobowac ten przepis jak juz sie zabiore za kuchnie indyjska. Teraz u mnie na tapecie kuchnia karaibska, wlasnie mnie paluchy pod paznokciami od chilli szczypia, ale warto bylo :).

Malgoshka - 8:37pm, Wtorek 29 Maj 2012.

Zrobiłam i jest to typowy kurczak w zielonym błocie, ale jaki smaczny! Podoba mi się Twoja kuchnia, ja też lubię te smaki i zniewalające aromaty. Od Twojego bloga zaczynam przeglądanie kulinarnych blogów. Pozdrawiam.

ewa - 3:47pm, środa 30 Maj 2012.

Wedelka jesli tylko czas pozwoli to chetnie wezme udzial w akcji.

Malgoshka ja kiedys tez nie przepadalam za kolendra, ale to dlatego, ze moja pierwsza z nia stycznosc miala postac doniczki. Nie mialam wtedy ochoty nawet jej sadzic. Kiedy sprobowalam "prawdzowej", gruntowej w Azji to szalenie pokochalam jej smak i odtad wiele dan zaznaczam sobie do zrobienia w lecie, kiedy bede miala ja na dzialce lub na balkonie. Jestem zdania, ze jej pominiecie bedzie niepowetowana strata i danie juz nie bedzie smakowac tak jak trzeba.
Jak dorwiesz gruntowa kolendre to polecam "the best of the best"
http://www.sfinjak.wroclaw.pl/eggblog/news.php?id=300
http://www.sfinjak.wroclaw.pl/eggblog/news.php?id=303

Ewa masz racje to kurczak w takim wlasnie bagienku, ale wbrew moim obawom nie wyglada nawet tak zle a smak wszystko rekompensuje.
Poza tym milo mi czytac to co piszesz. Mam nadzieje, ze nadal bedziesz tutaj znajdowac cos dla siebie. Pozdrawiam

thiessa - 9:07pm, środa 30 Maj 2012.

Masz racje. Kolendra, ktora kupuje, jest na pewno gruntowa, bo wystepuje w ogromnych wiechciach, z korzonkami. Faktycznie jak teraz o tym mysle, to moj stosunek do tego zielska zaczal sie zmieniac jak tu przyjechalam, wczesniej mialam do czynienia tylko z ta doniczkowa z supermarketu. Bleeee.

Malgoshka - 11:44pm, środa 30 Maj 2012.

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

Looking for a boyfriend
Looking for a boyfriend!!! link to my free webcam...
hheenniiaaa @ 4:51am, 16 Marzec 2019

обьявление дл...
1. Аренда помещений под скла...
Mishaelwibia @ 7:20am, 20 Styczeń 2019

canadian family pharmacy ...
rx pharmacy <t;a href=http://canadianpharmacymi...
ShannonTaino @ 5:48am, 24 Listopad 2018

prescription drugs online...
canadian prescription drugstore
canadian pharmacies shipping to usa Wes @ 3:29am, 24 Listopad 2018

payday loan laws californ...
auto payday loan <a href="http://wwwonline...
bthEndof @ 10:24am, 26 Październik 2018

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów