
Kurczak w sosie miętowo-kolendrowym
Autor: thiessa @ 6:53am, Wtorek 29 Maj 2012.
Źródło: "Indian: A Collection of Over 100 Essential Recipes" Parragon Books
Do przygotowania tego kurczaka przymierzałam się od dawna, czekałam jedynie na gruntową kolendrę i na działkową miętę. W naszym kraju jest to danie wybitnie sezonowe, bo chociaż dostępne są zioła w doniczkach to do tej potrawy potrzeba ich znaczną ilość, co byłoby zbyt kosztowne a na dodatek doniczkowe, rachityczne roślinki w żaden sposób nie zastąpią aromatu takich, które wyrosły w gruncie.
Danie jest przepyszne a aromat, jaki się unosi podczas gotowania jest zniewalający.
Składniki:
25g posiekanej kolendry, liście wraz z łodygami,
25g posiekanego szpinaku,
15g posiekanej mięty, tylko liście,
2,5 cm kawałek imbiru, posiekany,
3 ząbki czosnku, posiekane,
2-3 zielone chilli, posiekane,
1 1/2 łyżki soku z cytryny,
sól do smaku,
85g gęstego jogurtu naturalnego,
2-3 łyżki oleju,
1 duża cebula, posiekana,
700g mięsa z podudzi lub piersi z kurczaka, pokrojone na 2,5 cm kawałki,
1 łyżeczka kurkumy,
1/2 łyżeczki cukru (pominęłam),
1 mały pomidor, wypestkowany i pocięty w paski do ozdoby.
W blenderze umieścić kolendrę, szpinak, miętę, czosnek, imbir, chilli, sok z cytryny i lekko posilić. Rozdrobnić wszystkie składniki na pastę w razie potrzeby wlać trochę wody.
Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć na nim cebulę. Będzie to trwało 5-6 minut. Cebula powinna zmięknąć. Następnie na patelnię wrzucić kurczaka i smażyć 3 minuty, obracając mięso. Dodać kurkumę, cukier i odrobinę soli, jeśli jest taka potrzeba. Smażyć przez kolejne 2 minuty. Zmniejszyć ogień, wlać połowę jogurtu, gotować przez minutę, wlać pozostały jogurt i kontynuować gotowanie, aż olej oddzieli się od sosu. Dodać zmiksowane składniki i gotować mieszając 4-5 minut. Zdjąć z ognia i przyozdobić na talerzach paskami pomidora. Podawać z ryżem basmati.
Komentarze
Zapowiada się bardzo smacznie :) Zapraszam Cię serdecznie do mojej akcji kulinarnej "Czas na szpinak 2!" Szczegóły u mnie na blogu: http://kuchennewzlotyiupadki.blox.pl/2012/05/Zaproszenie-do-akcji-kulinarnej-Czas-na-szpinak-2.html lub na durszlaku: http://www.durszlak.pl/akcje-kulinarne/czas-na-szpinak-2 Pozdrawiam :)
wedelka - 1:16pm, Wtorek 29 Maj 2012.http://kuchennewzlotyiupadki.blox.pl
O, cos w sam raz dla mnie, bo ja ostatnio pokochalam kolendre. Do niedawna mialam do niej taki stosunek jak Ty do estragonu, zjesc czasem zjadlam, ale zeby to bylo przyjemne to nie powiem. Musze wyprobowac ten przepis jak juz sie zabiore za kuchnie indyjska. Teraz u mnie na tapecie kuchnia karaibska, wlasnie mnie paluchy pod paznokciami od chilli szczypia, ale warto bylo :).
Malgoshka - 8:37pm, Wtorek 29 Maj 2012.
Zrobiłam i jest to typowy kurczak w zielonym błocie, ale jaki smaczny! Podoba mi się Twoja kuchnia, ja też lubię te smaki i zniewalające aromaty. Od Twojego bloga zaczynam przeglądanie kulinarnych blogów. Pozdrawiam.
ewa - 3:47pm, środa 30 Maj 2012.
Wedelka jesli tylko czas pozwoli to chetnie wezme udzial w akcji.
Malgoshka ja kiedys tez nie przepadalam za kolendra, ale to dlatego, ze moja pierwsza z nia stycznosc miala postac doniczki. Nie mialam wtedy ochoty nawet jej sadzic. Kiedy sprobowalam "prawdzowej", gruntowej w Azji to szalenie pokochalam jej smak i odtad wiele dan zaznaczam sobie do zrobienia w lecie, kiedy bede miala ja na dzialce lub na balkonie. Jestem zdania, ze jej pominiecie bedzie niepowetowana strata i danie juz nie bedzie smakowac tak jak trzeba.
Jak dorwiesz gruntowa kolendre to polecam "the best of the best"
http://www.sfinjak.wroclaw.pl/eggblog/news.php?id=300
http://www.sfinjak.wroclaw.pl/eggblog/news.php?id=303
Ewa masz racje to kurczak w takim wlasnie bagienku, ale wbrew moim obawom nie wyglada nawet tak zle a smak wszystko rekompensuje.
Poza tym milo mi czytac to co piszesz. Mam nadzieje, ze nadal bedziesz tutaj znajdowac cos dla siebie. Pozdrawiam
thiessa - 9:07pm, środa 30 Maj 2012.
Masz racje. Kolendra, ktora kupuje, jest na pewno gruntowa, bo wystepuje w ogromnych wiechciach, z korzonkami. Faktycznie jak teraz o tym mysle, to moj stosunek do tego zielska zaczal sie zmieniac jak tu przyjechalam, wczesniej mialam do czynienia tylko z ta doniczkowa z supermarketu. Bleeee.
Malgoshka - 11:44pm, środa 30 Maj 2012.
I and also my guys ended up digesting the best secrets and techniques from your web site and so immediately got a horrible feeling I had not thanked you for those tips. These young men happened to be joyful to learn all of them and now have simply been having fun with these things. Appreciate your really being considerably kind and then for picking out this kind of terrific information millions of individuals are really desperate to be informed on. My sincere apologies for not expressing appreciation to you sooner.
hermes handbags - 8:11pm, Wtorek 6 Czerwiec 2023.http://www.hermes-handbags.us.com
I wanted to put you that little observation to be able to thank you the moment again with your precious things you have contributed here. It has been so remarkably generous of you to present publicly what a lot of people could have made available for an e book in making some profit for their own end, primarily given that you might have done it in case you decided. Those creative ideas as well acted to be a great way to fully grasp many people have the identical passion like mine to grasp a whole lot more concerning this issue. I believe there are thousands of more enjoyable periods up front for folks who see your website.
off white outlet online - 2:56am, Sobota 17 Czerwiec 2023.http://www.off--whiteoutlet.com