
Salpicón z wołowiną
Autor: thiessa @ 6:57am, Poniedziałek 28 Maj 2012.
Źródło: "Fresh Mexican" Mónica Medina-Mora, Angeles Ayala
Salpicón to mieszanka różnych składników z mięsem lub rybą. Na południu Półwyspu Jukatańskiego jest przyrządzany w tradycyjny sposób z dodatkiem dziczyzny, ale odkąd jelenie są pod ochroną coraz częściej używa się do jego przyrządzania wołowiny. Niezależnie od tego, czy na talerzu znajdzie się wołowina, czy ryba a może nawet w wersji wegetariańskiej wędzone tofu danie to będzie równie wyśmienicie smakować, co gwarantuje połączenie wszystkich składników. Mnie udało się upiec dwie pieczenie na jednym ogniu i kiedy gotowałam rosół wołowy wrzuciłam do niego dodatkową porcję mięsa na salpicón. Można oczywiście mięso ugotować osobno i skorzystać z przepisu poniżej.
Składniki:
500g wołowiny, pokrojonej na duże kawałki,
1 cebula, w tym 1/2 w całości a 1/2 posiekane,
1 zÄ…bek czosnku,
1 łodyga selera naciowego,
1 liść laurowy,
2 łyżki posiekanej kolendry,
6-8 liści sałaty, pokrojonej w paski, lub podartej na kawałki,
1 duże awokado, pokrojone w kosteczkę,
1 duży pomidor, pokrojony w kostkę,
2 chilli chipotle w sosie adobo, pokrojone w paski lub 2-3 zielone chilli, wypestkowane i pokrojone w paski,
6 rzodkiewek, pokrojonych na plasterki,
75g sera feta, pokruszonego ( oryg. queso fresco), ale dobrym zamiennikiem będzie też ser typu włoskiego,
sól i świeżo mielony pieprz do smaku.
Sos:
150 ml oliwy extra virgine,
50 ml octu jabłkowego ( dałam tylko łyżeczkę a resztę dopełniłam sokiem z cytryny),
1/2 łyżeczki suszonego oregano,
sól i świeżo zmielony pieprz do smaku.
Mięso włożyć do garnka i zalać wodą. Doprowadzić do wrzenia, zebrać zbierające się szumowiny. Dodać połowę cebuli, ząbek czosnku, seler, liść laurowy, sól i pieprz do smaku. Z solą trzeba uważać, bo jeśli za dużo bulionu odparuje to mięso może być za słone. Gotować pod przykryciem (tak się gotuje meksykańskie buliony, często nie zbierając szumowin) 1 1/2- 2 godziny. Pozostawić do wystygnięcia.
Wyjąć mięso z rosołu (rosół zachować do innego zastosowania) i porozrywać je rękami na włókna. Dodać posiekaną połowę cebuli i kolendrę.
Wymieszać składniki sosu, polać mięso dwoma trzecimi jego ilości, wymieszać i odstawić na 20 minut.
Przed podaniem rozłożyć na talerzach warstwę sałaty, następnie położyć mięso, awokado, pomidora i chipotle. Polać pozostałym sosem, posypać rzodkiewkami i pokruszoną fetą.

Komentarze
I znow smacznie i ciekawie! Wyglada bardzo lekko, mimo wolowiny.
Maggie - 7:53am, Poniedziałek 28 Maj 2012.http://www.maggiegotuje.blogspot.com