<<Strona główna

Kurczak balti khara masala

Autor: thiessa @ 8:11pm, Wtorek 22 Maj 2012.

Kurczak balti khara masala, Chicken balti khara masala

Źródło: "Kuchnia indyjska. Najlepsze przepisy" praca zbiorowa, Wydawnictwo Publicat


Może danie to nie wygląda atrakcyjne, ale jest przepyszne. Sos wspaniale oblepia mięso a aromat użytych w całości przypraw (khara) jest niezrównany. Dominuje tutaj zwłaszcza aromat kozieradki, kopru włoskiego i czarnuszki, uwielbiam to połączenie, którego można spróbować jeszcze w tym daniu. O kuchni balti pisałam tutaj, jagnięcina khara masala była tutaj, a danie podaje się z raitą. Jako reklama niech służy fakt, że zrobiłam to danie ostatnio trzy razy i za każdym razem porcja dla 4 osób została zjedzona przez 2 osoby. Zjedliśmy nawet chilli w całości.

Składniki:

3 liście curry,
1/4 łyżeczki nasion gorczycy,
1/4 łyżeczki nasion kopru włoskiego,
1/4 łyżeczki czarnuszki,
1/2 łyżeczki pokruszonego, czerwonego chilli,
1/2 łyżeczki kuminu,
1/4 łyżeczki nasion kozieradki,
1/2 łyżeczki ziaren granatu (anardana),
1 łyżeczka świeżego korzenia imbiru, posiekanego,
3 ząbki czosnku, pokrojone na plasterki,
4 łyżki oleju,
4 ponacinane zielone chilli,
1 duża cebula, pokrojona na plastry,
1 pomidor pokrojony na plastry,
675g kurczaka (bez skóry i kości), pokrojonego w kostkę,
sól do smaku,
1 łyżka posiekanej kolendry (ja ostatecznie zapomniałam dodać).

W misce łączymy liście curry, nasiona gorczycy, kopru włoskiego, czarnuszki, kuminu, kozieradki i granatu, dodajemy pokruszone chilli, imbir oraz czosnek.
W średniej wielkości karahi, woku lub rondlu rozgrzewamy olej i przesypujemy przyprawy. Wrzucamy plasterki cebuli i zielone chilli. Smażymy na średnim ogniu 5-7 minut. Cały czas mieszamy, aby cebula przeszła aromatem przypraw.
Dorzucamy pomidory oraz kawałki kurczaka i trzymamy na ogniu ok. 10 minut. Kurczak powinien być dokładnie ugotowany, a sos gęsty. Przyprawiamy solą
Podajemy w naczyniu, w którym danie się gotowało, posypane kolendrą.


Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

nie wygląda atrakcyjnie?? Chyba żart , wygląda cudnie! I pewnie tak smakuje :)
pozdrawiam ciepło,
szana,
www.gastronomygo.blogspot.com

szana - 8:23pm, Wtorek 22 Maj 2012.http://www.gastronomygo.blogspot.com

Thiesso,pod linkiem do jagnięciny kryje się Tempeh balti

Nina - 8:41pm, Wtorek 22 Maj 2012.

Szana a mi sie wydawalo, ze to troche taka paciaja to mieso obklejone sosem.

Nina juz poprawilam.

thiessa - 10:24pm, Wtorek 22 Maj 2012.

Jestem zachwycona tym przepisem, wyglądem dania zresztą też. Jestem pewna, że mogłabym z powodzeniem zjeść podwójną porcję.

Olka - 10:11am, środa 23 Maj 2012.http://napady-szalonego-kucharza.blogspot.com/

Czarnuszkę mam, kozieradkę również mam, resztę zlecę Paszczakowi, żeby zakupił i w tygodniu na pewno zrobię to danie, bo zapowiada się całkiem smacznie i wcale źle nie wygląda:)

Ania - 1:35pm, Niedziela 27 Maj 2012.http://www.pysznoscikrola.blogspot.com

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

hello, how can i solve th...
hello, how can i solve this problem with this page...
eyevag @ 6:57pm, 24 Wrzesień 2021

Como se llamo esto
Como se llamo esto i am from SPAIN. I registere...
killlix @ 1:48am, 27 Lipiec 2021

Выгодное пред...
variant3Гарантированная эффек...
Myronhip @ 6:31am, 21 Kwiecień 2021

Do you need a specialist?...
I choose between these positions https://www.goo...
narmatov-74 @ 11:33pm, 17 Kwiecień 2021

How do I move a thread to...
thanksfor answer
upsslix @ 1:04pm, 27 Marzec 2021

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów