<<Strona główna

Zupa pomidorowa z klopsikami

Autor: thiessa @ 8:06pm, Poniedziałek 21 Maj 2012.

Zupa pomidorowa z klopsikami, Tomato soup with meatballs, Sopa de tomate con albóndigas

Źródło: " Seasons of my heart. A Culinary journey through Oaxaca, Mexico" Susana Trilling

Parę dni temu na blogu pojawił się albondigón, czyli klops, tym razem w zupie mamy klopsiki, czyli albóndigas.
Ta zupa to prawdziwy slow food. Przygotowanie jej wymaga ugotowania wcześniej rosołu wołowego. Pracę najlepiej zacząć poprzedniego dnia, no chyba, że ktoś nie pracuje zawodowo i ma na to cały dzień. Dla mnie jest to, zatem zupa wybitnie weekendowa, bo chociaż nie trzeba cały czas stać przy gotującej się zupie to jednak nadzór jest potrzebny.
Już sam rosół jest niezwykle aromatyczny i esencjonalny. Jeśli nigdy wcześniej nie próbowaliście przez gotowaniem upiec kości koniecznie wypróbujcie ten patent przy najbliższej okazji. Bulionu wychodzi sporo, do zupy będzie nam potrzebna tylko część a resztę można zamrozić do późniejszego użycia. Sama zresztą zupa na drugi dzień smakuje lepiej i również świetnie się mrozi o ile będzie, co mrozić, bo u mnie znikła w tempie błyskawicznym.

Na klopsiki (ok. 40 sztuk)

600g mielonej wołowiny,
1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu,
1/2 łyżeczki soli,
3 łyżki oleju.

Wymieszać w misce wołowinę z solą i pieprzem. Uformować klopsiki trochę większe niż wiśnie. Na patelni rozgrzać olej i smażyć na średnim ogniu, aż lekko zbrązowieją ze wszystkich stron, ale bez rumienienia. Zdjąć z patelni i odłożyć.

Na zupę:

1 l rosołu wołowego,*
1 1/2 cebuli, drobno posiekanej,
1 duży por, przepołowiony i pokrojony na cienkie półplasterki,
1 łyżka posiekanego czosnku,
1 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu,
3 liście laurowe,
5 szklanek przecieru pomidorowego (użyłam domowego i taki jest najlepszy),
sól do smaku,
1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
1 łyżka drobno posiekanego szczypiorku (pominęłam).

Na tym samym oleju, na którym smażyły się klopsiki podsmażyć cebulę i pora, aż zmiękną. Dodać czosnek, przyprawić pieprzem, wlać rosół wołowy, dodać liście laurowe, przecier pomidorowy oraz klopsiki. Zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem przez 1 1/2 godziny. Przyprawić solą, dodać natkę i szczypiorek i gotować jeszcze 5 minut.

*Rosół wołowy (caldo de res)

1 łyżka oleju,
900g kości wołowych lub żeberek wołowych,
1 1/2 średniej cebuli, połówki,
3 marchewki, pokrojone na kawałki,
3 łodygi selera naciowego,
1 główka czosnku,
5 liści laurowych,
1/2 łyżeczki suszonego tymianku,
15 ziaren pieprzu,
1 ziele angielskie,
1 chile de árbol

Piekarnik rozgrzać do 200C. W żeliwnym garnku, który można będzie włożyć do piekarnika rozgrzać olej, włożyć kości wołowe, cebulę, marchewki, seler i czosnek. Obsmażać przez chwilę a następnie przykryć i włożyć do piekarnika na 45 minut, Jeśli ktoś nie posiada takiego garnka, który można włożyć do piekarnika podsmażyć wszystko na patelni a następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego z pokrywką.



Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

Wyglada oblednie - ide o zaklad, ze jest warta poswieconego jej czasu :) Wkrotce bede miala kilka dni wolnego, wiec mysle, ze to dobra okazja, by wyprobowac te zupe.

Maggie - 9:05am, Wtorek 22 Maj 2012.http://maggiegotuje.blogspot.com

Maggie nie bedziesz rozczarowana. to danie tak pyszne jak slynna ryba Veracruz, z prostych skladnikow, ale o niezwykle bogatym smaku.

thiessa - 3:41pm, Wtorek 22 Maj 2012.

Witam, widziałam, ze u Pani można znaleźć przepisy z okrą, mam tylko problem mieszkam od roku we Wrocławiu i szukam odpowiedniego sklepu warzywnego gdzie mogłabym kupić "okro" czy zna Pani ten sklep w którym mogłabym to kupić, na jakiej ulicy się znajduje, bardzo proszę o odpowiedz, pozdrawiam Tela

tela - 5:07pm, Wtorek 22 Maj 2012.

Jedynym miejscem w ktorym mozna kupic okre jest sklep EPI na ul. Swobodnej, naprzeciwko Arkad Wrocławskich. Nie zawsze jest na stanie, ale bywa. Poza tym można w "Kuchniach swiata" czasem dostac w puszce, ale to juz nie to samo. Okra, ktorej uzywam najczesciej zostala kupiona poza Wroclawiem, albo pochodzi z mojej dzialki.

thiessa - 7:49pm, Wtorek 22 Maj 2012.

bardzo jestem wdzięczna i serdecznie dziękuję :) pozdrawiam

tela - 8:55pm, środa 23 Maj 2012.

south africa gay online dating
gay online dating guide
<a href=dating-gaym.com?>best gay dating sites canada</a>

MichaelDof - 6:05am, Wtorek 7 Wrzesień 2021.http://gaydatinglosangeles.com

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

hello, how can i solve th...
hello, how can i solve this problem with this page...
eyevag @ 6:57pm, 24 Wrzesień 2021

Como se llamo esto
Como se llamo esto i am from SPAIN. I registere...
killlix @ 1:48am, 27 Lipiec 2021

Выгодное пред...
variant3Гарантированная эффек...
Myronhip @ 6:31am, 21 Kwiecień 2021

Do you need a specialist?...
I choose between these positions https://www.goo...
narmatov-74 @ 11:33pm, 17 Kwiecień 2021

How do I move a thread to...
thanksfor answer
upsslix @ 1:04pm, 27 Marzec 2021

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów