
Czas na rzepę – Gur wale shalgam
Autor: thiessa @ 6:53am, Piątek 18 Maj 2012.
Źródło: "Teste of Punjab" Nita Mehta
Kolejne danie z cyklu – czas na rzepę. Uparcie będę promować to mało znane i wykorzystywane u nas warzywo. Szkoda, bo ma wiele zalet. Idealnie nadaje się do zup, jako dodatek do dań głównych i jako samodzielne danie, zwłaszcza w postaci curry. Tym razem danie stanowiło cos w rodzaju przekąski pomiędzy głównymi posiłkami. Podałam z pappadamami, ale świetnie będzie tu pasować naan, chapati lub po prostu zwykłe razowe pieczywo.Składniki na 2 porcje:
1/2 kg białej rzepy (ok. 3 sztuk), obranej i pokrojonej w kostkę,
1 1/2 łyżeczki jaggery,
3 łyżki oleju,
1 cm kawałek imbiru, starty,
1 zielone chilli, posiekane,
2 łyżki posiekanej kolendry,
1 łyżeczka mielonej kolendry,
1/2 łyżeczki mielonego chilli (pominęłam),
1/2 łyżeczki garam masala,
sól do smaku.
Rzepę umieścić w garnku i zalać taka ilością wody, żeby tylko ją przykryła. Gotować chwilę, żeby zmiękła, co nie potrwa długo. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić zielone chilli i imbir i lekko podsmażyć. Dodać ugotowaną wcześniej rzepę razem z wodą, w której się gotowała. Gotować, aż woda prawie całkiem odparuje. Od czasu do czasu dusić rzepę drewnianą łyżką, aż otrzymamy coś, co częściowo przypomina papkę. Dodać jagerry i mieszać wszystko przez 2-3 minuty, aż całość się rozpuści. Wmieszać posiekaną kolendrę.
INNE DANIA Z CYKLU "CZAS NA RZEPĘ":
Shalgam curry
Zupa curry z marchwi i rzepy

Komentarze