
Albondigón, czyli klops po meksykańsku
Autor: thiessa @ 6:50am, Czwartek 17 Maj 2012.
Źródło: "Fresh Mexican" Mónica Medina-Mora, Angeles Ayala
Albondigón to popularny meksykański klops, coś w rodzaju naszej pieczeni rzymskiej. Istnieje wiele wersji przepisów na ten specjał jedne bardziej tradycyjne, inne współczesne. Może zawierać różne dodatki, także gotowane jajka i być doprawiany na różnorakie sposoby. W zależności od regionu może być zawijany w liście bananowca, gazę (taką, na której odcedza się ser), czy folię. Mogą być gotowane w tradycyjny sposób, na parze, bądź pieczone w kąpieli wodnej.Podana przeze mnie wersja przepisu jest dosyć uboga w dodatki i dlatego może się wydawać nieco mdła dla osób, które wolą bardziej konkretne smaki, dlatego wypadałoby klops lepiej przyprawić. Można dodać więcej papryki, marchewkę, jajka, przyprawić chilli i kuminem.
Podałam zgodnie z sugestią z książki z sałatką ze szpinaku i pieczarek.
Składniki na 3-4 porcje (dla mnie bardziej na 3)
300g mielonej cielęciny,
300g mielonej wołowiny,
1 łyżka posiekanej drobno czerwonej papryki,
1 łyżka posiekanej drobno zielonej papryki,
1 cebula, posiekana,
1-2 ząbki czosnku, zmiażdżone,
1 duże jajko,
kilka kropli sosu Worcestershire,
sól i świeżo zmielony pieprz do smaku.
Wymieszać wszystkie składniki w misce i rozłożyć na folii do pieczenia. Ja użyłam rozciętego rękawa do pieczenia. Folię ciasno zrolować, oba brzegi "kiełbaski" związać nićmi. Ja owinęłam jeszcze wszystko folią do pieczenia. Roladę umieścić w naczyniu żaroodpornym i napełnić wodą, tak, żeby sięgała do połowy jej wysokości. Piec w piekarniku nagrzanym do 180C około godziny. Po zdjęciu folii pokroić ukośnie w plastry

Komentarze
Taka wersja klopsa bardzo mi opowiada!
mopswkuchni - 10:18am, Czwartek 17 Maj 2012.http://wlodarczyki.net/mopswkuchni/
Odpowiada oczywiście :P
mopswkuchni - 10:19am, Czwartek 17 Maj 2012.http://wlodarczyki.net/mopswkuchni/
Pieczen rzymska jakos nigdy do mnie nie przemawiala, ale taki podkrecony wariant moglby zmienic moje nastawienie do tego typu dan :)
Maggie - 11:59am, Czwartek 17 Maj 2012.http://maggiegotuje.blogspot.com
Mmm... So much delicious thing! Thanks a lot for the recipe
buy essays cheap - 4:49pm, środa 10 Wrzesień 2014.http://buy-essay.us/