
Sałatka ze szpinaku i pieczarek
Autor: thiessa @ 7:01am, środa 16 Maj 2012.
Źródło: "Fresh Mexican" Mónica Medina-Mora, Angeles Ayala
Kiedy rok temu odkryłam połączenie surowych pieczarek i cykorii w sałatce zrobiłam i tą licząc na podobny efekt. Przyznać muszę, że byłam nieco zawiedziona, bo sałatka nie smakowała tak jak się spodziewałam, po prostu była nieco bez smaku. Tym razem postanowiłam trochę ją podrasować i zamiast zwyczajnie polewać oliwą, jak zalecał przepis zrobiłam sos vinaigrette dodając do oliwy soku z cytryny, czosnku i odrobinę syropu z agawy, który akurat można zastąpić miodem.Sałatka będzie świetnym dodatkiem do dań z grillowanych ryb, pieczonych mięs i drobiu oraz po prostu do zwykłego omletu. U mnie podana była w towarzystwie meksykańskiego klopsa.
Składniki:
2 łyżeczki nasion sezamu (u mnie 2 łyżki),
125g szpinaku baby,
175g pieczarek, pokrojonych na plasterki, wcześniej przetartych papierowym ręcznikiem lub obramych,
3 łyżki oliwy,
sok z 1/2 cytryny,
1 mały ząbek czosnku zmiażdżony,
1 łyżeczka syropu z Agway lub płynnego miodu,
sól i dużo świeżo zmielonego pieprzu.
Ziarna sezamu prażyć na suchej patelni do momentu, kiedy zaczną pachnieć.
Umieścić w misce szpinak i pieczarki. Z oliwy, soku z cytryny, czosnku, pieprzu i soli zrobić sos i polać nim szpinak z grzybami. Wszystko wymieszać, posypać sezamem i gotowe.

Komentarze
Pamietam jak bedac na studiach kolezanka poczestowala mnie kanapka z surowymi pieczarkami i sola... to bylo pyszne :) Do tamtego momentu nie wiedzialam, ze pieczarki mozna jesc na surowo. Taka salatka na pewno by mi smakowala. Tym bardziej, ze szpinak tez lubie :))
Pozdrowienia.
majka - 7:22am, środa 16 Maj 2012.http://kalejdoskopkulinarny.blogspot.com
a ja bym dała tu jeszcze kilka kropel oleju sezamowego :)
aga-aa - 8:51am, środa 16 Maj 2012.http://eksperymentalnie.blogspot.com
Bardzo prosta, a pysznie wyglada. Kiedys nie wierzylam, ze surowe pieczarki moga byc dobre. Teraz juz wiem, ze sie mylilam :)
Maggie - 10:19am, środa 16 Maj 2012.http://maggiegotuje.blogspot.com
Majka nie jest to zly sposob na kanapke, tylko jeszcze pare kropli cytryny bym dala.
Aga-aa tez moze byc, bo na pewno do prazonego sezamu bedzie pasowac, tylko straci swoj meksykanskie charakter zyskujac azjatycki.
Maggie a surowy kalafior? Tez smakuje zaskakujaco.
thiessa - 10:30pm, środa 16 Maj 2012.
Thiesso no fakt, ja jednak wole wersjÄ™ bardziej azjatyckÄ… :)
aga-aa@gazeta.pl - 8:43am, Czwartek 17 Maj 2012.