
Meksykańska zupa orzechowa
Autor: thiessa @ 8:02pm, Sobota 5 Maj 2012.
Źródło: "Fresh Mexican" Mónica Medina-Mora, Angeles Ayala
Ta zupa jest tak pyszna i delikatna, że w Meksyku serwowana jest na specjalne okazje. Kombinacja orzechów włoskich i chillies chipotles nadaje zupie wytwornego smaku i na prawdę jest warta polecenia osobom, które są w posiadaniu tej papryczki, bądź są w stanie ją zdobyć. Rezygnacja z tego dodatku sprawi, że zupa owszem będzie smaczna, ale będzie jej brakowało "tego czegoś". Chilli chipotle ma charakterystyczny, wędzony posmak. Na drugi dzień, kiedy smaki się przegryzą w lodówce jest zdecydowanie lepsza. Nie rezygnujcie z prawdziwego rosołu na rzecz wywaru warzywnego, bo znacząco podkreśla on smak zupy. I piszę to z pełną świadomością, pomimo że zastępuje mięsne wywary warzywnymi gdzie tylko się da.Składniki:
2 chilles chipotles,
1 łyżka oleju,
1/2 cebuli, posiekanej,
1-2 ząbki czosnku, posiekanego,
2 pomidory, posiekane,
1,5 l rosołu z kurczaka (użyłam mniej, na oko 1-1,2l),
200g orzechów włoskich, zmielonych, oraz dodatkowo posiekane do posypania,
sól i świeżo mielony pieprz do smaku,
natka pietruszki do posypania.
Z papryczek chilli usunąć ogonki i pestki oraz jeśli zupa ma być łagodniejsza również jaśniejsze części, do których przyczepione są pestki. W tej postaci położyć papryczki na suchej patelni lub comalu i lekko podprażyć z obu stron, aby wydobyć z nich aromat. Następnie zalać gorącą wodą i moczyć przez 15-20 minut, aż zmiękną.
Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć na nim cebulę, aż zmięknie, następnie dodać czosnek i jeszcze chwilę smażyć. Na koniec dodać pomidory i gotować wszystko przez parę minut, mieszając od czasu do czasu.
Chilli odcedzić i przełożyć do blendera razem z pomidorami i 250 ml rosołu, zmiksować na gładko a następnie przetrzeć przez sito. Przełożyć przetarte pomidory i chilli do garnka i gotować przez 10-15 minut.
W blenderze zmiksować orzechy 500ml rosołu. Połączyć z pomidorami i wlać pozostały rosół. Całość doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować 10-15 minut. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać posypane posiekanymi orzechami i posiekaną natką pietruszki.

Komentarze
Bardzo ciekawa zupa, takiej jeszcze nigdy nie jadłam. Orzechowy smak w zupie mnie bardzo intryguje :)
anonim - 2:35pm, Niedziela 6 Maj 2012.
Zapomniałam się podpisać :)
burczymiwbrzuchu - 2:36pm, Niedziela 6 Maj 2012.http://wbrzuchu.blogspot.com
orzechy w zupie ciekawe i inspirujące.
bernika - 9:00pm, Niedziela 6 Maj 2012.http://mojkulinarnypamietnik.blogspot.com/
hello guos 9128738512
tadalafil cialis - 5:07pm, Poniedziałek 4 Styczeń 2021.https://pharmacyusaofficial.com