<<Strona główna

Meksykańska zupa orzechowa

Autor: thiessa @ 8:02pm, Sobota 5 Maj 2012.

Meksykańska zupa orzechowa z chilli chipotle, Maxican walnut soup with chipotle chilli

Źródło: "Fresh Mexican" Mónica Medina-Mora, Angeles Ayala

Ta zupa jest tak pyszna i delikatna, że w Meksyku serwowana jest na specjalne okazje. Kombinacja orzechów włoskich i chillies chipotles nadaje zupie wytwornego smaku i na prawdę jest warta polecenia osobom, które są w posiadaniu tej papryczki, bądź są w stanie ją zdobyć. Rezygnacja z tego dodatku sprawi, że zupa owszem będzie smaczna, ale będzie jej brakowało "tego czegoś". Chilli chipotle ma charakterystyczny, wędzony posmak. Na drugi dzień, kiedy smaki się przegryzą w lodówce jest zdecydowanie lepsza. Nie rezygnujcie z prawdziwego rosołu na rzecz wywaru warzywnego, bo znacząco podkreśla on smak zupy. I piszę to z pełną świadomością, pomimo że zastępuje mięsne wywary warzywnymi gdzie tylko się da.

Składniki:

2 chilles chipotles,
1 łyżka oleju,
1/2 cebuli, posiekanej,
1-2 ząbki czosnku, posiekanego,
2 pomidory, posiekane,
1,5 l rosołu z kurczaka (użyłam mniej, na oko 1-1,2l),
200g orzechów włoskich, zmielonych, oraz dodatkowo posiekane do posypania,
sól i świeżo mielony pieprz do smaku,
natka pietruszki do posypania.

Z papryczek chilli usunąć ogonki i pestki oraz jeśli zupa ma być łagodniejsza również jaśniejsze części, do których przyczepione są pestki. W tej postaci położyć papryczki na suchej patelni lub comalu i lekko podprażyć z obu stron, aby wydobyć z nich aromat. Następnie zalać gorącą wodą i moczyć przez 15-20 minut, aż zmiękną.
Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć na nim cebulę, aż zmięknie, następnie dodać czosnek i jeszcze chwilę smażyć. Na koniec dodać pomidory i gotować wszystko przez parę minut, mieszając od czasu do czasu.
Chilli odcedzić i przełożyć do blendera razem z pomidorami i 250 ml rosołu, zmiksować na gładko a następnie przetrzeć przez sito. Przełożyć przetarte pomidory i chilli do garnka i gotować przez 10-15 minut.
W blenderze zmiksować orzechy 500ml rosołu. Połączyć z pomidorami i wlać pozostały rosół. Całość doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować 10-15 minut. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać posypane posiekanymi orzechami i posiekaną natką pietruszki.


Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

Bardzo ciekawa zupa, takiej jeszcze nigdy nie jadłam. Orzechowy smak w zupie mnie bardzo intryguje :)

anonim - 2:35pm, Niedziela 6 Maj 2012.

Zapomniałam się podpisać :)

burczymiwbrzuchu - 2:36pm, Niedziela 6 Maj 2012.http://wbrzuchu.blogspot.com

orzechy w zupie ciekawe i inspirujące.

bernika - 9:00pm, Niedziela 6 Maj 2012.http://mojkulinarnypamietnik.blogspot.com/

hello guos 9128738512

tadalafil cialis - 5:07pm, Poniedziałek 4 Styczeń 2021.https://pharmacyusaofficial.com

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

Sport Ernährung wie ...
hallo ich bin POO :P ich wohne in IR. Das...
pooGem @ 5:08am, 18 Czerwiec 2022

hello, how can i solve th...
hello, how can i solve this problem with this page...
eyevag @ 6:57pm, 24 Wrzesień 2021

Como se llamo esto
Como se llamo esto i am from SPAIN. I registere...
killlix @ 1:48am, 27 Lipiec 2021

Выгодное пред...
variant3Гарантированная эффек...
Myronhip @ 6:31am, 21 Kwiecień 2021

Do you need a specialist?...
I choose between these positions https://www.goo...
narmatov-74 @ 11:33pm, 17 Kwiecień 2021

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów