<<Strona główna

Toor dal

Autor: thiessa @ 7:09pm, Piątek 4 Maj 2012.

Toor dal

Źródło: "The food of India" Priya Wickramasinghe

W niektórych częściach Indii jest w zwyczaju mieszać słodkie i kwaśne smaki, jak w tym daniu. Do zrobienia akurat tego dalu skłonił mnie dodatek kukum. Jest to owoc znany pod wieloma nazwami (łac. garcinia indica). W języku angielskim nazywany dzikim mangostanem, na Sri Lance zwany goraką a w Indiach występujący pod 15 różnymi nazwami, co tłumaczy fakt, że za nic nie mogłam wytłumaczyć, będąc w Indiach, ulicznym sprzedawcom, o co mi chodzi. A nie było to łatwe, bo nie wiedziałam, jak to kokum wygląda, wiedziałam tylko, że nadaje kwaśny smak potrawom. Kiedy w końcu udało mi się "to" kupić i tak nie byłam pewna, czy kupiłam właśnie kokum. Nie byłam nawet pewna, kiedy robiłam ten dal, dlatego na wszelki wypadek użyłam trochę kokum i trochę puree tamaryndowego. Przygotowując ten wpis postanowiłam jeszcze trochę poszperać w internecie i w końcu znalazłam coś, co było podpisane kokum i wyglądało jak to, co posiadam, o tutaj. Wszystkie inne zdjęcia sprawiały, że nadal miałam wątpliwości, czy oby na pewno nie sprzedano mi jakiejś trucizny:-)

Kolejnym ciekawym składnikiem jest tutaj nierafinowany cukier z trzciny cukrowej lub palmy, wytwarzany ze skoncentrowanego soku bez oddzielania melasy i kryształków. W Indiach, Pakistanie i na Sri Lance zwany jaggery lub gur, w Meksyku piloncillo, w Brazylii rapadura, w innych krajach Ameryki Środkowej i Południowej – panela. Sprzedawany jest on w postaci bloków lub stożków i może przyjmować różne barwy od złotej po ciemnobrązową. Jaggery jest bogate w sole mineralne, ma ich 5 razy więcej niż brązowy cukier i aż 50 razy więcej niż biały. Zawiera między innymi: wapń, żelazo, fosfor, magnez, potas, witaminy A, B1, B6, C i D.
Jaggery można kupić w sklepach internetowych.
Toor dal podałam z idlis, o których jeszcze będzie mowa.

piloncillo, jaggery

Składniki na 8 porcji:

1/2 kg toor dalu (żółtej soczewicy),
5x5 cm kawałek kokum lub 2 łyżki puree tamaryndowego,
2 łyżeczki nasion kolendry,
2m łyżeczki nasion kuminu,
2 łyżki oleju lub ghee,
2 łyżeczki nasion czarnej gorczycy,
10 liści curry,
7 goździków,
10 cm kawałek kory cynamonu,
5 zielonych chilli, drobno posiekanych (tylko dla wielbicieli chilli),
1/2 łyżeczki kurkumy,
1 puszka pomidorów,
20g jaggery lub 10g melasy,
kolendra do posypania.

Toor dal namoczyć w wodzie przez 2 godziny. Opłukać kokum, usunąć pestki i zalać w miseczce zimną wodą, aż zmięknie lub przygotować puree z tamaryndu. Wkładam trochę pulpy z tamaryndu do garnuszka, zalewam odrobiną wody, tylko tyle, żeby przykryła pulpę i włączam pod garnuszkiem gaz. Gotuję przez chwilę i przecieram przez sitko.
Odlać wodę z namaczania toor dalu i zalać w garnku nową wodą i gotować wraz z kokum przez 40 minut. Dal będzie odpowiednio miękki, kiedy da się rozetrzeć pomiędzy palcem wskazującym i kciukiem.
Na małej patelni uprażyć na sucho nasiona kolendry, aż zaczną pachnieć, włożyć do moździerza. Następnie uprażyć kumin i również przełożyć do moździerza. Utłuc uprażone nasiona.
Aby przyrządzić tarkę rozgrzać na patelni olej, dodać nasiona czarnej gorczycy, przykryć i kiedy zaczną strzelać dodać liście curry, goździki, cynamon, kurkumę i uprażone nasiona. Smażyć przez minutę. Trzeba bardzo uważać, żeby nasion nie przypalić, zwłaszcza czarnej gorczycy, bo całe danie zrobi się gorzkie. Kiedy nasiona się przypalą lepiej zacząć od nowa. Do podsmażonych przypraw dodać pomidory gotować całość, aż zmiękną. Dodać jaggery lub melasę i gotować kolejne 10 minut. Przyprawić do smaku solą. Posypać kolendrą.

Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

hello, how can i solve th...
hello, how can i solve this problem with this page...
eyevag @ 6:57pm, 24 Wrzesień 2021

Como se llamo esto
Como se llamo esto i am from SPAIN. I registere...
killlix @ 1:48am, 27 Lipiec 2021

Выгодное пред...
variant3Гарантированная эффек...
Myronhip @ 6:31am, 21 Kwiecień 2021

Do you need a specialist?...
I choose between these positions https://www.goo...
narmatov-74 @ 11:33pm, 17 Kwiecień 2021

How do I move a thread to...
thanksfor answer
upsslix @ 1:04pm, 27 Marzec 2021

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów