
Surówka z chayote i chile poblano
Autor: thiessa @ 7:01pm, środa 5 Maj 2010.
Źródło: www.melissas.com
Surówka ta jest obłędnie pyszna. Mogłabym ją jeść codziennie, aż do znudzenia, gdyby tylko dwa główne jej składniki były dostępne na codzień w Polsce. Chayote zwane również kolczochem jadalnym jest wspaniale chrupiące, natomiast chile poblano smakuje jak zielona papryka z lekką nutą pikanterii.Składniki:
1 duży ogórek, pokrojony na półplasterki,
1 duże chayote, pokrojone na plasterki,
2 szklanki posiekanego ananasa,
4 chile poblano, opieczone, obrane i posiekane (nie opiekałam, dałam świeże),
1 łyżka musztardy dijon,
3 łyżki oliwy,
sól i świeżo zmielony pieprz do smaku.
W małym rondelku podgrzewać sok z ananasa do momentu, kiedy zredukuje się do 2 łyżek. Schłodzić do temperatury pokojowej. Wymieszać zredukowany sok z oliwą, musztardą, solą i pieprzem. Polać sosem składniki surówki i dokładnie wymieszać. Można podawać od razu lub schładzać w lodówce do 4 godzin.

Komentarze
Gdzie Pani kupiła chayote?
anonim - 8:25am, Piątek 24 Sierpień 2012.