
Huevos divorciados, czyli rozwodowe jaja
Autor: thiessa @ 7:36pm, środa 2 Maj 2012.
Źródło: "Fresh Mexican" Mónica Medina-Mora, Angeles Ayala
Jajka przyrządzone w ten sposób, są obok huevos rancheros bardzo popularne w Meksyku. Bardzo podoba mi się ich zabawna nazwa, ale oprócz tego są bardzo smaczne. Zdaję sobie sprawę z tego, że wykonanie takich jajek nie jest w Polsce łatwe, ze względu na trudny dostęp do mąki, z której można przyrządzić kukurydziane tortille, oraz ze względu na niedostępność tomatillos, zwanego miechunką pomidorową. Ten post jest zachętą dla właścicieli działek, żeby kupowali nasiona tego smacznego warzywa, bo właśnie nadchodzi czas jego sadzenia. W tamtym roku przy okazji meksykańskiej akcji promowałam tomatillos przyrządzając z nich zupę, ale widać nikt się nie skusił, bo jakoś tomatillos brak w polskiej blogosferze. Może tym razem się uda? Na pewno będę jeszcze przedstawiać dania z tomatillos przy okazji tegorocznej meksykańskiej akcji, bo mam ich spory zapas w zamrażarce.A tutaj można sobie pooglądać jak tomatillos wygląda.
Składniki:
4 miękkie,
kukurydziane tortille,
olej do posmarowania,
8 dużych, najlepiej ekologicznych jajek.
Czerwony sos:
4 średnie, dojrzałe pomidory,
1/2 cebuli, posiekanej,
1 zÄ…bek czosnku, posiekany,
4 zielone chilli, posiekane,
1 łyżka oleju, sól do smaku.
Zielony sos:
225g tomatillos,
30g świeżej kolendry gruntowej ( w doniczkach jest pozbawiona smaku),
30g cebuli, posiekanej,
2 zielone chilli (pozbawione pestek, jeśli sos ma być łagodniejszy),
sól do smaku.
Aby zrobić czerwony sos wrzucić do blendera pierwsze 4 składniki i zmiksować na gładko. W rondelku rozgrzać olej, wlać sos i gotować przez 10 minut mieszając od czasu do czasu./Przyprawić solą do smaku.
Aby przygotować zielony sos zmiksować wszystkie jego składniki w blenderze. Sos podgrzać i przyprawić do smaku solą.
Rozgrzać patelnię, tortille posmarować z obu stron olejem i podsmażyć (2-3 minuty każdą stronę). Przykryć i trzymać w cieple.
Na patelnię wybijać po dwa jajka na raz i smażyć na małym ogniu, aż białka się zetną.
Położyć po jednej tortilli na każdy talerz, położyć po dwa jajka na wierzch i nałożyć na białka oba sosy, wokół jednego żółtka czerwony a drugiego zielony, tak żeby pozostały one odkryte. Podawać od razu.
Komentarze
Podobają mi się te jaja. Z tomatillos rzeczywiście spory problem. Chyba nigdzie ich w Polsce nie widziałam.
Shinju - 8:02pm, środa 2 Maj 2012.http://www.kuchenne-wedrowki.blogspot.com
Shinju mozna kupic w puszce, ale nie wiem, czy to to samo, bo nie jadłam. Jak masz kogos z dzialka, kto moze wygospodarowac 1x2m to poproś o zasadzenie. Nasiona można kupić w ogrodniczym.
thiessa - 8:23pm, środa 2 Maj 2012.
Nazwa faktycznie zabawna :) Jesli uda mi sie upolowac skladniki, to moze sie skusze i przygotuje!
Maggie - 8:24am, Czwartek 3 Maj 2012.http://www.maggiegotuje.blogspot.com
WYDAJE MI SIĘ, Å»E JA POD NAZWÄ„ TOMATILLOS KUPUJĘ TAKIE WÅAÅšNIE JABÅUSZKA- BARDZIEJ POMARAŃCZOWE POD NAZWÄ„ PHYSALIS W ALMIE LUB BOMI. JEMY JE JAO OWOC, DODAJĘ DO POTRAW JAKO OZDOBĘ I WYKORZYSTYWAÅAM DO SAÅATKI. PO`DR.
Kinga - 10:42pm, Czwartek 3 Maj 2012.
Maggie mysle, ze u Ciebie nie bedzie problemu z dostaniem takich w puszce.
Kinga to co kupujesz to nie jest tomatillos tylko inna miechunka zwana rodzynkiem brazylijskim. Zupelnie inny kolor, inna wielkosc i inny smak, chociaz z tej samej rodziny psiankowatych.
thiessa - 11:36pm, Czwartek 3 Maj 2012.
Thiessa a jak nie wykorzystasz tomatillos przy okazji tej akcji, to może w mojej psiankowatej, która znów rozpocznie siÄ™ w sierpniu :) A tak na poważnie, to widziaÅ‚am je w jednym sklepie, muszÄ™ je w koÅ„cu nabyć i spróbować. Na dziaÅ‚kach roÅ›nie peÅ‚no miechunki rozdÄ™tej, w Wikipedii przeczytaÅ‚am, że jest ona czasem używana jako przyprawa... Hmmm...ale nie wiem czy ona jest do jedzenia, jak myÅ›lisz?
anonim - 5:54pm, środa 9 Maj 2012.
Poprzedni komentarz był oczywiście mojego autorstwa ;)
mopswkuchni - 5:55pm, środa 9 Maj 2012.http://wlodarczyki.net/mopswkuchni/
hello guos 9128738511
cialis 10mg - 9:09pm, Poniedziałek 4 Styczeń 2021.https://pharmacyusaofficial.com