<<Strona główna

Moussaka – wersja wegańska

Autor: thiessa @ 9:25pm, Poniedziałek 30 Kwiecień 2012.

Wagańska moussaka, Vegan moussaka

Źródło: "Veganomicon" Isa Chandra Moskowitz & Terry Hope Romero


Czasem mam takie okresy w życiu, że całymi tygodniami żywię się wegetariańsko. Najczęściej, latem, innym zaś razem przychodzi ochota na mięso i nic na to nie poradzę. Przez osiem lat byłam wegetarianką nie, dlatego że w jakiś szczególny sposób kocham zwierzęta, czy z uwagi na jakąś ideologię, a dlatego, że uważałam i do tej pory uważam, że taka dieta jest zdrowsza dla naszego organizmu. Przez cały ten okres kupowałam wyroby skórzane, bo buty i torebki tylko takie uznaję. To trochę samolubne, ale uważam, że wzięłam z wegetarianizmu to, co najlepsze. Dania wegetariańskie zresztą najbardziej mi smakują i jak widać jest ich najwięcej na moim blogu. Ale nie oszukujmy się, uważam, że będąc wegetarianką wiele traciłam ze smaków, jakie oferuje świat. Ktoś powie, że wszystko można w obecnych czasach zastąpić, ale ja nie uznaję produktów, które cokolwiek udają, tzn. kiełbasek sojowych o smaku kiełbasy, wędlin sojowych o smaku szynki, kotletów sojowych o smaku schabowego itp. Skoro decyduję się być wege to uważam, że należy całkowicie zmienić sposób żywienia i myślenia, wprowadzić do swojej diety całą masę nieznanych dotąd produktów i wykorzystać maksymalnie wszelkie warzywa i zboża, jakie rodzi ziemia, nie przejmując się aż nadto filozofią locovores.
Wszystkie produkty, których używają wegetarianie i wegnanie, żeby zrekompensować sobie produkty pochodzenia zwierzęcego są, używane w mojej kuchni na równych prawach z wszystkimi innymi. Lubię kuchnię urozmaiconą i to, że w jednym dniu zjadam wołowinę a drugiego dnia tofu lub tempeh wydaje się rzeczą naturalną. To, że mleko sojowe stosuję zamiennie z krowim i używam w kuchni oprócz ogólnodostępnych zbóż również te mniej popularne a także z zamiłowaniem hoduję na działce warzywa egzotyczne i nieznane jest również dla mnie rzeczą oczywistą.
Tym razem postanowiłam wypróbować jak smakuje tradycyjna grecka zapiekanka w wersji wegańskiej. Mogłabym użyć produktów mlecznych i nadal byłaby to jarska zapiekanka, ale poszłam dalej i zachowałam oryginalne składniki podane w przepisie. Zmieniłam jedynie proporcje warzyw, tak, żeby zmieściły się w moim naczyniu do zapiekania oraz zamieniłam orzeszki piniowe na nasiona prażonego słonecznika. Robię tak zawsze, ponieważ sprzedawane u nas orzeszki piniowe są zwietrzałe i bez smaku a na dodatek ich cena nie jest zachęcająca.
Moussaka na drugi dzień smakuje lepiej.

 Wagańska moussaka, Vegan moussaka

Warstwa warzyw:

300g bakłażana,
300g cukini,
900g ziemniaków,
4 łyżki oliwy,
1/2 szklanki bułki tartej.

Sos pomidorowy:

3 łyżki oliwy,
3 duże szalotki, posiekane,
3 ząbki czosnku, posiekane,
1 liść laurowy,
1/3 szklanki czerwonego wina lub bulionu warzywnego,
1 puszka pomidorów,
1 łyżeczka oregano,
szczypta cynamonu.

Polewa słonecznikowa:

300g jedwabistego, miękkiego tofu,
1/2 szklanki ziaren słonecznika,
3 łyżki soku cytrynowego,
1 łyżeczka mąki arrarutowej,
1 ząbek czosnku, posiekany, zmiażdżony,
szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej,
sól do smaku,
biały pieprz do smaku (dałam czarny).

Bakłażana, cukinię i ziemniaki pokroić w plastry o grubości nieco cieńszej niż pół centymetra. Bakłażana posolić i odstawić na około 15 minut. Następnie spłukać sól zimną wodą i osuszyć papierowym ręcznikiem.
Każdy plaster warzyw posmarować z obu stron oliwą, oprószyć solą (oprócz bakłażana, który był wcześniej solony) i ułożyć na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Piec przez 15 minut i wyjąć do ostygnięcia. Bakłażany piec nieco dłużej, 20-22 minuty.
Kiedy warzywa się pieką rozgrzać na patelni oliwę i podsmażyć szalotki przez 3-4 minuty. Dodać czosnek i liścia laurowego, smażyć pół minuty, zalać wszystko winem i zredukować płyn przez kolejne 3 minuty. Na koniec dodać pomidory, przykryć i gotować 12-14 minut od czasu do czasu mieszając. Przyprawić do smaku solą, wyjąć liścia laurowego i wyłączyć ogień. Sosu można użyć w tej postaci, ale ja nie trzymając się przepisu książkowego zmiksowałam go na gładko.
W blenderze zmiksować składniki polewy słonecznikowej na gładko. Ponieważ nie dysponuję dobrym blenderem zmieliłam najpierw nasiona słonecznika w młynku do kawy, co zapewniło gładszą konsystencję sosu.
Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą, następnie posmarować 1/4 sosu pomidorowego, ułożyć na nim warstwę bakłażanów, ziemniaków i ponownie sosu pomidorowego. Posypać połową bułki tartej. Na wierzchu ułożyć warstwę cukini i ponownie bakłażany, ziemniaki, sos pomidorowy i bułkę tartą. Wykończyć smarując powierzchnię moussaki polewą słonecznikową. Można posypać dodatkowo ziarnami słonecznika. Ja posypałam już po zabieczeniu uprażonymi na patelni, bo bałąm się, że w czasie zapiekania moussaki po prostu się przypalą.
Piec 35-40 minut, aż wierzch lekko zbrązowieje i pojawi się parę pęknięć.
Przed nałożeniem na talerze pozostawić na 10 minut do lekkiego ostygnięcia.

Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

Cóż za zbieg okoliczności, Thiesso. U mnie akurat moussaka wegetariańska dzisiaj na obiad. Z sosem beszamelowym, serem i granulatem sojowym z sosem pomidorowym. Ale Twoją wersję wegańską też będę musiał wypróbować, bo brzmi apetycznie i na pewno jest zdrowsza. Następnym razem! Tradycyjnie dzięki za inspirację!

bartek - 10:26pm, Poniedziałek 30 Kwiecień 2012.

co prawda wole mięsną,oryginalną ale twoja jest bardzo intrygująca z tą polewą. ciekawe jak smakuje.

bernika - 11:40pm, Poniedziałek 30 Kwiecień 2012.http://mojkulinarnypamietnik.blogspot.com/

Bartek Twoja wersja brzmi bardzo smacznie a moja zdrowsza jedynie o brak beszamelu:-)
Bernika nie trzeba zaraz kupowac jedwabistego tofu, ale zawsze można cos pokombinować ze słonecznikiem i śmietaną. Może z tego wyjść coś sensownego.

thiessa - 7:59pm, środa 2 Maj 2012.

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

Sport Ernährung wie ...
hallo ich bin POO :P ich wohne in IR. Das...
pooGem @ 5:08am, 18 Czerwiec 2022

hello, how can i solve th...
hello, how can i solve this problem with this page...
eyevag @ 6:57pm, 24 Wrzesień 2021

Como se llamo esto
Como se llamo esto i am from SPAIN. I registere...
killlix @ 1:48am, 27 Lipiec 2021

Выгодное пред...
variant3Гарантированная эффек...
Myronhip @ 6:31am, 21 Kwiecień 2021

Do you need a specialist?...
I choose between these positions https://www.goo...
narmatov-74 @ 11:33pm, 17 Kwiecień 2021

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów