<<Strona główna

Pikantny tempeh (Sambal goreng tempe)

Autor: thiessa @ 7:22pm, Sobota 28 Kwiecień 2012.

Pikantny tempeh, Spicy tempeh, Sambal goreng tempe

Źródło: "Cook Indonesian" Agnes de Keijzer Brackman Cathay Brackman

Ponieważ od przyszłego tygodnia przechodzę na krótką dietę postanowiłam jeszcze na koniec zaszaleć i zrobiłam ten tempeh smażony w głębokim oleju. Mam jeszcze w zanadrzu parę przepisów średnio dietetycznych, które zrobiłam wcześniej i te będą się tutaj pojawiać od czasu do czasu, wraz z tymi zdrowszymi.
Przepis na ten tempeh pochodzi z kuchni indonezyjskiej, która, jak wiadomo, jest jego ojczyzną. Dania z tej książki pokazywałam już parę razy na blogu, inne, pomimo, że zostały przeze mnie przetestowane na blogu się nie pojawiły. Warto się przyjrzeć tej książce, bo wydana w latach 70-tych była bestsellerem przez kolejne trzy dekady a wydana ponownie już w XXI w. została uzupełniona o dodatkowe dwadzieścia przepisów przez córkę autorki.
Historia życia Agnes de Keijzer Brackman jest bardzo ciekawa. Urodziła się jeszcze przed II Wojną Światową w Surinamie, który zamieszkuje wiele nacji, w tym między innymi Indonezyjczycy. Dorastała Ona wiedząc jak smakuje indonezyjskie jedzenie, ale nie wiedziała jak go przyrządzić. W 1945r. wstąpiła do Królewskiej Holenderskiej Armii Indii (Surinam przed II Wojną Światową był kolonią holenderską). W sierpniu 1945r. zaraz po tym jak Japończycy się poddali przebywała w Brisbane w Australii. Jej grupa zajmowała się rejestracją i repatriacją jeńców wojennych w Indiach Holenderskich (obecnie są to tereny Indonezji). Pojechała do Batavii, czyli obecnie Dżakarty a następnie przeniosła się na Jawę. Tam została przydzielona do obozu gdzie więziono 10 tys. kobiet i dzieci. Trzy lata później poznała swojego męża, który był dziennikarzem, który opisywał procesy sądowe odbywające się w Tokio dotyczące zbrodni wojennych. Został wysłany do Indii Holenderskich, a konkretnie na Jawę żeby opisać tamtejszą sytuację. Autorka zadaje sobie pytanie, czy to nie dziwne, że północny Amerykanin i południowa Amerykanka spotykają się na Jawie i pobierają?
Jej pobyt w Batavi była bardzo urozmaicony. W mieście było pełno zagranicznych korespondentów i fotografów dokumentujących pomoc napływającą z Holandii. Bycie żoną dziennikarza ma wiele, zalet. Poznaje prezydenta, wiceprezydenta i wielu sułtanów. Agnes była również, na pierwszym przyjęciu po odzyskaniu przez Indonezję niepodległości w 1950r., kiedy jej mąż dostał nowy przydział i wylądowali w Nowym Yorku bardzo tęskniła za indonezyjskim jedzeniem. Potrafiła zrobić tylko nasi goreng, a nawet jak wiedziała, żeby coś ugotować znalezienie odpowiednich składników w Ameryce w tamtych czasach było niemożliwe (to zupełnie jak u nas obecnie). Wraz z mężem zadowalali się jedzeniem w indyjskich i chińskich restauracjach, ale nie mogli się cieszyć niepowtarzalnymi smakami Indonezji. Gdy powrócili do Indonezji 1,5 roku później Agnes była już gotowa, żeby nauczyć się gotować jedzenie, które jej tak bardzo smakowało. Miała dużo szczęścia, że udało im się znaleźć mały dom w Kebajoran Baruth, tuż za granicami Dżakarty. Byli jedynymi obcokrajowcami w tej okolicy a ich kucharka Mama Masiem uczyła ją gotować po indonezyjsku na dwupalnikowej kuchence naftowej i małej przenośnej kuchence. W ten sposób nauczyła się gotować w kuchni wyposażonej w tylko podstawowy sprzęt.
Autorka zachęca, żeby podane przepisy traktować jako podstawowe i doprawiać je zgodnie ze swoimi preferencjami. Mnie nie trzeba zachęcać do takich rzeczy, dlatego zmieniłam nieco proporcje w przepisie zwiększając znacznie ilość tamaryndu.


Składniki:

200-220g tempehu naturalnego, pokrojonego na większe kawałki,
1 łyżka do smażenia oraz do głębokiego smażenia tempehu,
1 cebula, pokrojona w plasterki,
4 ząbki czosnku, posiekane,
1 duże czerwone chilli, posiekane, (co wrażliwsi powinni usunąć pestki),
1 łyżeczka galangala, posiekanego,
1 łyżeczka brązowego cukru,
2-3 łyżki soku tamaryndowego,
50g (1/2 szklanki) suszonych krewetek, namoczonych w wodzie przez 30 min.

Usmażyć tempeh w głębokim oleju a następnie osączyć na papierowym ręczniku.
Na kolejnej, czystej patelnio usmażyć cebulę, czosnek i chilli na 1 łyżce oleju. Dodać galangal, cukier i sok z tamaryndu. Ja dodałam na początek jedną łyżkę, a potem w trakcie smażenia dodałam dwie kolejne.
Zmieszać zawartość patelni z tempehem i namoczonymi krewetkami i smażyć jeszcze 3-4 minuty.
Przeprawić solą do smaku.
Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

Faktycznie ciekawe miala zycie, nie ma co...
Przepis bardzo interesujacy, a ksiazki sprobuje poszukac, bo chetnie zapoznalabym sie blizej z indonezyjska kuchnia.

Maggie - 8:24am, Niedziela 29 Kwiecień 2012.http://www.maggiegotuje.blogspot.com

Maggie ta ksiazka zawiera bardzo proste przepisy, wystarczy zakup 4-5 skladnikow i juz mozna cala ksiazke przerabiac:-)

thiessa - 10:50pm, Niedziela 29 Kwiecień 2012.

Proszę Pani, a czego ma być ta "1 łyżka do smażenia oraz do głębokiego smażenia tempehu"?

Maciek - 5:36pm, Wtorek 27 Styczeń 2015.

Ta jedna łyżka jest do smażenia cebuli, czosnku i chilli.

thiessa - 3:31pm, Poniedziałek 30 Marzec 2015.

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

Бургамистр Seva...
President Sevastopol.SU/Forpost.su ОБС ОДНА...
Matthewpneuh @ 8:54am, 28 Grudzień 2019

President Sevastopol.SU/F...
Даун Sevastopol.SU/Forpost.su ОБС ОДНА ...
Matthewpneuh @ 10:32pm, 27 Grudzień 2019

бесплатный ск...

ArthurCer @ 11:03am, 3 Listopad 2019

Замена экрана...
Аксессуары http://i7phone.com.ua/remont-...
TimothyLaf @ 4:05pm, 5 Październik 2019

New,s 2019 -2020
По вашему желанию я делаю л...
Ceciltap @ 8:42pm, 29 Wrzesień 2019

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów