
Lwowska niedzielna zupa
Autor: thiessa @ 8:09pm, Wtorek 24 Kwiecień 2012.
Źródło: "Zupy" Małgorzata Caprari
Bardzo zaintrygowała mnie nazwa tej zupy. Czyżby faktycznie jadało się taką we Lwowie? Nie natrafiłam na nic w internecie, co potwierdzałoby ten fakt, ale być może Autorka książki przygotowując materiał do niej spotkała się z ludźmi, którzy przekazali jej wiedzę tajemną i zdradzili ten przepis. W każdym razie zupa jest smaczna, chociaż jej wygląd może nie jest zachęcający i na pewno jest to jakaś odmiana dla zwyczajnej pieczarkowej. Dodatkowo jest bardziej pożywna dzięki zawartości w niej fasoli i dodatku jajka. Jeśli ma to być tradycyjny przepis to na pewno nie wchodzi w grę fasola z puszki tylko własnoręcznie namoczona i ugotowana wraz z wywarem.Składniki:
250g pieczarek,
sok z 1/2 małej cytryny,
2 średnie cebule, posiekane,
3 łyżki masła,
2 łyżki mąki,
1 l wywaru warzywnego lub rosołu drobiowego,
1 puszka białej fasoli,
2 jaja ugotowane na twardo,
garść posiekanej zieleniny (może być natka, koperek, tymianek, oregano, majeranek),
sól i pieprz do smaku.
Pieczarki poszatkować i skropić sokiem z cytryny. Odstawić na 10 minut.
Cebulę podsmażyć na łyżce masła, dodać pieczarki i smażyć aż zmiękną. Można podlać 2-3 łyżkami wody.
Zalać wszystko rosołem i zagotować, dodać fasolę wraz z zalewą i ponownie zagotować. W tym czasie z pozostałego masła i mąki sporządzić jasną zasmażkę. Podlać ją wywarem z zupy i po dokładnym rozprowadzeniu wlać do garnka z zupą., Gotować chwilę, aby zupa mogła zgęstnieć. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Podawać z połówką jajka, posypaną zieleniną

Komentarze
Ciekawa wersja pieczarkowej, z fasolą, lekko zakwaszona, super!
mopswkuchni - 9:50pm, Wtorek 24 Kwiecień 2012.http://wlodarczyki.net/mopswkuchni/