
Portobello nadziewane oliwkami, pomidorami i fetą
Autor: thiessa @ 6:35am, Poniedziałek 23 Kwiecień 2012.
Źródło: "Recipes from around the world. Vegetable dishes with a difference"
Na blogu już kiedyś pojawiły się portobello nadziewane kozim serem, pomidorami i boczkiem i były to chyba najlepsze nadziewane pieczarki jakie jadłam. Tym razem pieczarki w podobnym stylu, chociaż połączenie tak charakterystycznych składników, na dodatek wszystkich słonych nie każdemu musi smakować. Najbardziej kontrowersyjny jest tu dodatek anchovies jednak moje dziecko nieświadome tego, co znajduje się we wnętrzu zjadło wszystko bez mrugnięcia okiem, chociaż ponoć nie lubi.Skałdniki:
8 portobello albo odpowiednio więcej bardzo dużych pieczarek,
sok z 1/2 cytryny,
250ml białego wina,
60g czarnych oliwek, posiekanych,
6 filecików anchovies,
150g sera feta,
2 pomidory, obrane ze skórki i posiekane,
1 cebula, posiekana,
1 ząbek czosnku, posiekany,
4 łyżki oliwy oraz dodatkowo do skropienia,
1 łyżka posiekanego koperku,
sól i pieprz do smaku.
Pieczarki wytrzeć papierowym ręcznikiem. Nóżki odkroić i posiekać. Kapelusze natrzeć sokiem z cytryny. Rozgrzać 2 łyżki oliwy na patelni i podsmażyć na niej cebulę i nóżki pieczarek. Dodać czosnek, anchovies, pomidory, fetę i koperek, przyprawić solą i pieprzem.
Portobello nadziać przygotowaną mieszanką i włożyć do wysmarowanego oliwą naczynia żaroodpornego. Na dno wlać wino. Lub bulion warzywny a wierzch skropić oliwą. Naczynie przykryć i piec przez 15 minut, następnie odkryć i zapiekać do momentu, kiedy nadzienie lekko się zrumieni.

Komentarze
chciałabym kiedyś spróbować portobello, a na razie zadowolę się pieczonymi pieczarkami ;)
aga-aa - 8:28am, Poniedziałek 23 Kwiecień 2012.http://eksperymentalnie.blogspot.com
Ja bardzo lubie takie wyraziste polaczenia, wiec to cos dla mnie. Mezczyzna pewnie krecilby nosem, gdyby dowiedzial sie, ze w srodku sa anchovies, ale przeciez zawsze mozna mu o tym nie wspomniec ;)
Maggie - 10:32am, Poniedziałek 23 Kwiecień 2012.http://maggiegotuje.blogspot.com
To pierwszy przepis z pieczarkami Portobello w akcji, super! Bardzo podoba mi się to nadzienie. Gdzie kupiłaś Portobello?
mopswkuchni - 10:33am, Poniedziałek 23 Kwiecień 2012.http://wlodarczyki.net/mopswkuchni/
Aga-aa smakuja tak samo jak pieczarki, tyle tylko ze sa wieksze a wiec do nadziewania idealne.
Maggie a myslisz, ze nie wykrylby podstepu? Te anchovies jednak tutaj czuc.
Mops portobello sa w stalej sprzedazy w Tesco, przynajmniej w mojej okolicy. Mieli tez w sprzedazy shimeji, bo to jedna rodzina pieczarkowatych, ale widac nie bylo amatorow (poza mna oczywiscie:-)), bo juz od dłuzszego czasu nie widzialam.
thiessa - 2:55pm, Poniedziałek 23 Kwiecień 2012.
Już wiem gdzie szukać, dzięki!
mopswkuchni - 6:54am, Wtorek 24 Kwiecień 2012.http://wlodarczyki.net/mopswkuchni/
To jest taka wersja luksusowa! Jak to mówi Alcia M mercedes wśród nadziewanych grzybów :)
Dziękuję że podlinkowałaś ten drugi (pierwszy) przepis. Nie dam boczku i będę się objadać nadziewanymi do upadłego!
eMajdak - 10:24pm, Wtorek 24 Kwiecień 2012.http://table-table.blogspot.com/
Ewelina z tego pierwszego przepisu na pewno kazdemu bedzie smakowac, nie tylko Tobie. Poza tym jest to cos, co mozna zabrac na majowke.
thiessa - 6:38am, środa 25 Kwiecień 2012.