
Kurczak z sosem z czarnej fasoli
Autor: thiessa @ 8:54pm, Sobota 21 Kwiecień 2012.
ŹródÅ‚o: "Åatwa kuchnia chiÅ„ska" Ken Hom
Uwielbiam czarną, fermentowaną fasolę. Nadaje ona daniu bardzo orientalnego smaku i ma tą zaletę, że można ją bardzo długo przechowywać po zakupie i przełożeniu do słoika. Nie kosztuje też za dużo, jeśli weźmiemy pod uwagę wielokrotne jej użycie. Można ją kupić w azjatyckich sklepach a Ci, którzy nie mają do nich dostępu kupią ją w internecie. Każde przyrządzone danie z jej użyciem było niezwykle smaczne. Te, które znalazły się na blogu i te, których tutaj nie ma.
Ken Hom zapewnia, że potrawa ta staje się ulubionym daniem osób, które po raz pierwszy spróbowały jej w chińskiej restauracji. Przyznam, że do taj pory nie spotkałam się z użyciem czarnej fermentowanej fasoli w żadnej chińskiej restauracji, w której byłam może, dlatego że w Polsce podaje się w takich przybytkach dania dostosowane do gustów Polaków, pozbawione, co bardziej egzotycznych dodatków i często mające z Chinami mało wspólnego. Ale, od czego mamy własne kuchnie, gdzie możemy przyrządzić to, czego dusza zapragnie.
Składniki:
450g piersi z kurczaka, pociętych na kawałki,
1 łyżka jasnego sosu sojowego,
1 1/2 łyżki wina Shaoxing lub wytrawnego sherry,
1 łyżeczka cukru,
1 łyżeczka oleju sezamowego,
2 łyżeczki skrobi kukurydzianej lub mąki ziemniaczanej,
2 łyżki oleju arachidowego,
1 łyżka drobno posiekanego świeżego imbiru,
1 1/2 łyżki grubo posiekanego czosnku,
2 łyżki drobno posiekanej szalotki,
3 1/2 łyżki drobno posiekanej dymki,
2 1/2 łyżki posiekanej fermentowanej czarnej fasoli,
150 ml chińskiego bulionu drobiowego (gotowany z imbirem i dymką) lub innego bulionu dobrej jakości.
Włożyć pokrojonego kurczaka do miski i wymieszać z sosem sojowym, winem Shaoxing lub sherry, cukrem, olejem sezamowym oraz mąką kukurydzianą.
Wok przepalić, następnie wlać olej, rozgrzać i wrzucić mięso. Smażyć 2 minuty, mieszając. Dodać imbir, czosnek, szalotkę, 1 1/2 łyżki dymki i czarną fasolę. Smażyć 2 minuty, mieszając. Na samym końcu dodać bulion. Zagotować, zmniejszyć ogień, przykryć i dusić przez 3 minuty, aż mięso będzie ugotowane. Przybrać resztą dymki.
INNE PRZEPISY Z UŻYCIEM CZARNEJ FERMENTOWANEJ FASOLI:
Kurczak z Lo-Din
Tilapia z pomidorami i czarnÄ… fermentowanÄ… fasolÄ…
Tofu ospowatej Matki Chen

Komentarze
Na Wyspach wiekszosc \"chinczykow\" tez nie ma wiele wspolnego z kuchnia chinska, wyjatkiem sa te \"lepsze\" restauracje i... tanie knajpki w Chinatown, gdzie mozna skosztowac autentycznych dan. No i - tak, jak piszesz - zawsze mamy jeszcze wlasne kuchnie :)
Maggie - 9:21am, Niedziela 22 Kwiecień 2012.http://www.maggiegotuje.blogspot.com
Dlatego chińską kuchnię w Polsce lubię najbardziej we własnej kuchni - kupuję odpowiednie składniki i staram się ugotować coś wiernego prawdziwej kuchni chińskiej. Kurczak zapowiada się apetycznie :)
Shinju - 2:10pm, Niedziela 22 Kwiecień 2012.http://www.kuchenne-wedrowki.blogspot.com
Maggie i wlasnie tych Chinatown zazdroszcze wszystkim mieszkajacym na Wyspach. Przesiadywalabym tam cale godziny.
Shinju o autentyczna chinska kuchnie troche u nas trudno. Trzeba miec dobre zrodla, zeby to na prawde bylo chinskie. Kiedys bylam w takim szybkim barze chinskim, bo mnie Malzonek namowil i moja noga tam wiecej nie powstanie. Warzywa byly z mrozonki i to po prostu bylo czuc. Przeciez kuchnia chinska slynie z tego, ze podawane dania sa jak najbardziej swieze.
thiessa - 11:48pm, Niedziela 22 Kwiecień 2012.
gay dating online philippines
older gay men dating
<a href=dating-gaym.com?>gay online dating statistics</a>
MichaelDof - 1:03am, Wtorek 7 Wrzesień 2021.http://datinggayservices.com