<<Strona główna

Wieprzowe kimchi z makaronem

Autor: thiessa @ 6:33am, Piątek 20 Kwiecień 2012.

Wieprzowe kimchi z makaronem, Pork kimchi with noodles

Źródło: "Dania jednogarnkowe" Ming Tsai i Arthur Boehm


Kiedy w księgarni zobaczyłam tą książkę i przerzuciłam parę kartek wiedziałam, że muszę ją mieć. Książka powstała w kooperacji pomiędzy Ming Tsai'em a Arthurem Boehmem. Ming Tsai to autor książek kulinarnych (Blue Ginger: East Meets West Cooking with Ming Tsai, Simply Ming, Ming's Master Recipes, Simply Ming One-Pot Meals) oraz twórca emitowanych w Ameryce programów telewizyjnych "Po prostu Ming!" oraz "Wschód spotyka się z Zachodem", za który otrzymał nagrodę Emmy. Minga w akcji można sobie obejrzeć tutaj.
Ming jako młodzieniec spędzał lato pobierając nauki w słynnej szkole gotowania Cordon Bleu w Paryżu. Po ukończeniu studiów trenował pod okiem znanego cukiernika Pierra Herme w Paryżu i u mistrza sushi Kobayashi w Osace. Po takiej mieszance wcale mnie nie dziwi jego styl gotowania i jego wyczucie do łączenia ze sobą składników, które z pozoru do siebie nie pasują.
Książka zawiera przepisy, które w sposób niezwykły łączą składniki i techniki Azji z kuchnią Zachodu. I tak mamy tutaj: grecką sałatkę z tofu zamiast fety, łososia wędzonego w herbacie z sałatką z kuskusu zamiast z ryżem na dodatek z marynowanymi cytrynami i fenkułem, ciepła sałatka z kurczaka z trawą cytrynową i kuskusem, ponownie zamiast ryżu, chilli z trzech fasoli w skład, którego wchodzi edammame i czarna, fermentowana fasola a wszystko doprawione sosem tamari i w czarnej herbacie w roli wywaru, chrupiące tofu z masłem z miso, kurczak z ryżem, żurawinami i hoisin, polenta z grzybami i sałatką z tajskiej bazylii, makaron soba carbonara, ogony wołowe z shiitake i quinoa, orecchiette z czarną soją, pikantną wieprzowiną i brokułami. Nazwy potraw mówią chyba same za siebie i nie wymagają większego komentarza.


Smażona wieprzowina z kimchi to ulubione koreańskie danie. Dodatkiem jest tutaj makaron sojowy i cukinia. Wszystko pozostaje, zatem w azjatyckim klimacie, chociaż może nie jest to "rasowe" danie koreańskie. Nie wykluczam jednak, że wiele koreańskich gospodyń wpadło na to, żeby do takiego dania dodać makaron i niewykluczone, że inne warzywa, niekoniecznie cukinię.


Składniki:

2 łyżki sosu sojowego,
1 łyżka czosnku, drobno posiekanego,
2 średnie polędwiczki wieprzowe (ok. 900g), oczyszczone z błon i pokrojone w 0,5 cm plastry,
225g makaronu sojowego (ja trochę zmniejszyłam jego ilość),
3 łyżki oleju,
sól i świeżo zmielony pieprz,
1 średnia, czerwona cebula, pokrojona na cienkie półplasterki,
400g kimchi,
1 mała cukinia, pokrojona w jak najcieńsze plastry (użyłam obieraka),
225 ml bulionu z kurczaka,
1/2 łyżeczki gochugaru (koreańskiej papryczki chillli), lub innej łagodnej chilli w płatkach do posypania.

W średniej misce wymieszać sos sojowy z czosnkiem. Włożyć wieprzowinę i marynować w lodówce przez 30 minut.
W tym czasie przygotować makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Wok przepalić, następnie wlać część oleju, rozgrzać i wrzucić mięso, oprószyć solą i pieprzem, smaży mieszając, aż będzie już gotowe, 6-8 minut. Usmażone mięso przełożyć na talerz a do woka wlać pozostały olej. Gdy się rozgrzeje, włożyć cebulę i smażyć, aż zmięknie, ok. 2 minut. Dodać kimchi i cukinię, doprawić solą i pieprzem. Włożyć mięso, wlać bulion, dodać makaron i dobrze podgrzać.
Przełożyć do miseczek i udekorować płatkami chilli.
Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

Ksiazka z przepisami bedacymi fuzja wschodu i zachodu po prostu musi byc ciekawa, wiec nie dziwie sie, ze cie skusila :)

Maggie - 9:47am, Piątek 20 Kwiecień 2012.http://maggiegotuje.blogspot.com

Bardzo fajne danie, uwielbiasz wynajdować takie cudeńka że aż slinka cieknie i dzięki za to:-)

Dorota - 6:55pm, Sobota 21 Kwiecień 2012.http://doowa.blogspot.com/

Maggie na prawde swietna. Pewnie masz mozliwosc nabyc angielskojezyczna wersje.

Dorota to mnie najbardziej kreci w kuchni. Poniewaz nie lubie gotowac a lubie jesc musze sobie wyszukac czegos, co bedzie mi sie chcialo zrobic:-)

thiessa - 9:13pm, Sobota 21 Kwiecień 2012.

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

Sport Ernährung wie ...
hallo ich bin POO :P ich wohne in IR. Das...
pooGem @ 5:08am, 18 Czerwiec 2022

hello, how can i solve th...
hello, how can i solve this problem with this page...
eyevag @ 6:57pm, 24 Wrzesień 2021

Como se llamo esto
Como se llamo esto i am from SPAIN. I registere...
killlix @ 1:48am, 27 Lipiec 2021

ВыгодÐ...
variant3ГарантироÐ...
Myronhip @ 6:31am, 21 Kwiecień 2021

Do you need a specialist?...
I choose between these positions https://www.goo...
narmatov-74 @ 11:33pm, 17 Kwiecień 2021

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów