
Placek macowy z pieczarkami
Autor: thiessa @ 6:50am, środa 18 Kwiecień 2012.
Źródło: "Przysmaki żydowskie we współczesnej kuchni" Estera Kafka, Malka Kafka
W tamtym roku robiłam Minę z brokułami i serem niezwykle smaczne i efektownie wyglądające danie kuchni żydowskiej, gdzie maca pozostaje w całości. Tym razem postanowiłam wypróbować danie o podobnym charakterze, zupełnie inne, ale tak samo smaczne. Będzie ono idealne jako zimowy obiad lub kolacja a i teraz jak najbardziej na miejscu, bo nie oszukujmy się takich prawdziwych, gruntowych warzyw jeszcze nie ma, pomimo że wiosna w pełni.Przepis pochodzi z książki, którą udało mi się kupić ostatnio na wyprzedaży dosłownie za grosze, a że autorką jest Malka Kafka i jej mama Estera Kafka nie mogłam koło niej przejść obojętnie.
Na początek autorki przedstawiają zasady koszerności, a w dalszej części prezentują przepisy podzielone na działy: przystawki i przekąski, zupy, dania główne oraz ciasta i desery. Pod większością przepisów zostało zaznaczone, czy jest to potrawa aszkanezyjska, czy sefardyjska. Dodatkowo podano, w jakie święta żydowskie jest spożywana. Część przepisów to klasyka, do której należą między innymi: żydowski kawior, haroset, macobraj (matzo brei) , bajgle, chałka, cymes marchewkowy szakszuka, hummus, falafel, gefilte fisz, kugel ziemniaczany, rosół z kulkami z macy, gęsi pipek, czulent, czy kreplach, ale są też inne, mniej znane.
Malka Kafka podczas XIII Festiwalu Kultury Żydowskiej "Simcha" we Wrocławiu (29.05.2011-03.06.2011)
Składniki:4 mace (u mnie razowa),
4 jajka,
ok. 2 szklanek pokrojonych w cienkie plasterki pieczarek,
ok. 200g sera feta lub typu feta,
1/2 szklanki mleka,
1/2 szklanki posiekanego koperku,
1/2 płaskiej łyżeczki cukru,
1 duża cebula, posiekana,
2-3 łyżki oliwy,
sól, pieprz,
masło do wysmarowania formy,
Mąka macowa do wysmarowania formy (zmielona maca).
Formę do tarty (ja użyłam prostokątnego naczynia żaroodpornego) natłuścić masłem i posypać mąką macową. W misce dokładnie roztrzepać jajka z mlekiem, cukrem, solą i pieprzem, dodać macę połamaną na niezbyt duże kawałki, pokruszoną fetę i koperek. Składniki wymieszać i pozostawić na 10 minut.
Na oliwie zezłocić cebulę, dodać pieczarki i smażyć chwile, aż zmiękną. Zawartość patelni dołożyć do wcześniej przygotowanej masy, starannie wymieszać i przełożyć do farmy. Placek piec 40-50 minut w temperaturze 180C, aż nabierze złocistego koloru.
Komentarze
Ale fajnie się wszystko zgrało, akurat wczoraj byłam na warsztatach kulinarnych w Łodzi, podczas których przygotowaliśmy macobraj. Ciekawa jestem tej książki, o której piszesz, bo kuchnia żydowska to dla mnie nowość i muszę doczytać o zasadach koszerności głównie, bo nie do końca zrozumiałam wczoraj. Widzę, że są w placku pieczarki, więc zapraszam do dodania banerka i przepisu do akcji :)
mopswkuchni - 12:06pm, środa 18 Kwiecień 2012.http://wlodarczyki.net/mopswkuchni/
Mopswkuchni zasady koszernosci opisalam dosc dokladnie w zalaczonym linku. Macobraj robilam w wersji wytrawnej i slodkiej, juz naprawilam linka do przepisow.
Oczywiscie, ze w placku sa pieczarki, bo zrobilam go specjalnie z mysla o Twojej akcji tylko rano nie zdazylam wkleic banerka, naprawic linka, ktory nie dzialal i czekac, az sie pojawi, zeby dodac do akcji, bo spieszno bylo mi do pracy:-)
thiessa - 3:37pm, środa 18 Kwiecień 2012.
Thiessa bardzo mi miło, że to danie powstało z myślą o mojej akcji :)
Link zasady koszerności kieruje do przepisu na Shakshouke... chętnie bym poczytała nieco więcej w tym temacie. Patrzyłam na przepis na macobraj, mi też smakowało to danie lepiej w słodkiej wersji.
mopswkuchni - 4:01pm, środa 18 Kwiecień 2012.http://wlodarczyki.net/mopswkuchni/
Mops wiem, to juz tez naprawilam:-) A na Twoja akcje mam jeszcze cos w zanadrzu:-)
thiessa - 4:04pm, środa 18 Kwiecień 2012.
Thiessa - dzięki, teraz już mniej więcej ogarniam zasady koszerności. Ciesze się, że szykujesz jeszcze coś z pieczarkami :)
mopswkuchni - 1:54pm, Czwartek 19 Kwiecień 2012.http://wlodarczyki.net/mopswkuchni/
Pierwszy raz slysze o zielonej macy. Co to jest i gdzie to mozna kupic?
Margareta - 10:59pm, Sobota 13 Październik 2012.
Margareta zmielona miala byc a nie zielona, juz poprawilam:-)
thiessa - 2:54pm, Niedziela 28 Październik 2012.