<<Strona główna

Placek macowy z pieczarkami

Autor: thiessa @ 6:50am, środa 18 Kwiecień 2012.

Placek macowy z pieczarkami, Matzo brei with mashrooms

Źródło: "Przysmaki żydowskie we współczesnej kuchni" Estera Kafka, Malka Kafka

W tamtym roku robiłam Minę z brokułami i serem niezwykle smaczne i efektownie wyglądające danie kuchni żydowskiej, gdzie maca pozostaje w całości. Tym razem postanowiłam wypróbować danie o podobnym charakterze, zupełnie inne, ale tak samo smaczne. Będzie ono idealne jako zimowy obiad lub kolacja a i teraz jak najbardziej na miejscu, bo nie oszukujmy się takich prawdziwych, gruntowych warzyw jeszcze nie ma, pomimo że wiosna w pełni.
Przepis pochodzi z książki, którą udało mi się kupić ostatnio na wyprzedaży dosłownie za grosze, a że autorką jest Malka Kafka i jej mama Estera Kafka nie mogłam koło niej przejść obojętnie.
Na początek autorki przedstawiają zasady koszerności, a w dalszej części prezentują przepisy podzielone na działy: przystawki i przekąski, zupy, dania główne oraz ciasta i desery. Pod większością przepisów zostało zaznaczone, czy jest to potrawa aszkanezyjska, czy sefardyjska. Dodatkowo podano, w jakie święta żydowskie jest spożywana. Część przepisów to klasyka, do której należą między innymi: żydowski kawior, haroset, macobraj (matzo brei) , bajgle, chałka, cymes marchewkowy szakszuka, hummus, falafel, gefilte fisz, kugel ziemniaczany, rosół z kulkami z macy, gęsi pipek, czulent, czy kreplach, ale są też inne, mniej znane.

Malka Kafka

Malka Kafka podczas XIII Festiwalu Kultury Żydowskiej "Simcha" we Wrocławiu (29.05.2011-03.06.2011)

Składniki:

4 mace (u mnie razowa),
4 jajka,
ok. 2 szklanek pokrojonych w cienkie plasterki pieczarek,
ok. 200g sera feta lub typu feta,
1/2 szklanki mleka,
1/2 szklanki posiekanego koperku,
1/2 płaskiej łyżeczki cukru,
1 duża cebula, posiekana,
2-3 łyżki oliwy,
sól, pieprz,
masło do wysmarowania formy,
Mąka macowa do wysmarowania formy (zmielona maca).

Formę do tarty (ja użyłam prostokątnego naczynia żaroodpornego) natłuścić masłem i posypać mąką macową. W misce dokładnie roztrzepać jajka z mlekiem, cukrem, solą i pieprzem, dodać macę połamaną na niezbyt duże kawałki, pokruszoną fetę i koperek. Składniki wymieszać i pozostawić na 10 minut.

Na oliwie zezłocić cebulę, dodać pieczarki i smażyć chwile, aż zmiękną. Zawartość patelni dołożyć do wcześniej przygotowanej masy, starannie wymieszać i przełożyć do farmy. Placek piec 40-50 minut w temperaturze 180C, aż nabierze złocistego koloru.

Pieczarkowy Tydzień
2012

Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

Ale fajnie się wszystko zgrało, akurat wczoraj byłam na warsztatach kulinarnych w Łodzi, podczas których przygotowaliśmy macobraj. Ciekawa jestem tej książki, o której piszesz, bo kuchnia żydowska to dla mnie nowość i muszę doczytać o zasadach koszerności głównie, bo nie do końca zrozumiałam wczoraj. Widzę, że są w placku pieczarki, więc zapraszam do dodania banerka i przepisu do akcji :)

mopswkuchni - 12:06pm, środa 18 Kwiecień 2012.http://wlodarczyki.net/mopswkuchni/

Mopswkuchni zasady koszernosci opisalam dosc dokladnie w zalaczonym linku. Macobraj robilam w wersji wytrawnej i slodkiej, juz naprawilam linka do przepisow.
Oczywiscie, ze w placku sa pieczarki, bo zrobilam go specjalnie z mysla o Twojej akcji tylko rano nie zdazylam wkleic banerka, naprawic linka, ktory nie dzialal i czekac, az sie pojawi, zeby dodac do akcji, bo spieszno bylo mi do pracy:-)

thiessa - 3:37pm, środa 18 Kwiecień 2012.

Thiessa bardzo mi miło, że to danie powstało z myślą o mojej akcji :)
Link zasady koszerności kieruje do przepisu na Shakshouke... chętnie bym poczytała nieco więcej w tym temacie. Patrzyłam na przepis na macobraj, mi też smakowało to danie lepiej w słodkiej wersji.

mopswkuchni - 4:01pm, środa 18 Kwiecień 2012.http://wlodarczyki.net/mopswkuchni/

Mops wiem, to juz tez naprawilam:-) A na Twoja akcje mam jeszcze cos w zanadrzu:-)

thiessa - 4:04pm, środa 18 Kwiecień 2012.

Thiessa - dzięki, teraz już mniej więcej ogarniam zasady koszerności. Ciesze się, że szykujesz jeszcze coś z pieczarkami :)

mopswkuchni - 1:54pm, Czwartek 19 Kwiecień 2012.http://wlodarczyki.net/mopswkuchni/

Pierwszy raz slysze o zielonej macy. Co to jest i gdzie to mozna kupic?

Margareta - 10:59pm, Sobota 13 Październik 2012.

Margareta zmielona miala byc a nie zielona, juz poprawilam:-)

thiessa - 2:54pm, Niedziela 28 Październik 2012.

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • październik 2017
    • Paprykarz z grzybów
    • Rosół z cukinią, przepiórczymi jajeczkami i makaronem somen
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

no prescription order via...
viagra quand le prendre <lt;a href=http...
Moisesobemo @ 9:22pm, 13 Wrzesień 2017

FREE CASINO|FREE SLOTS|FR...
Hi, If you are a casino or poker player, you simpl...
Orlandoteerb @ 10:12am, 6 Wrzesień 2017

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów