<<Strona główna

Kimchijeon - koreański naleśnik

Autor: thiessa @ 8:33pm, Sobota 14 Kwiecień 2012.

Kimchijeon, Koreańskie naleśniki, Kimchijeon - Korean kimchi pancakes, 김치전

Żródło: www.maangchi.com

Na początku myślałam: to tylko zwykły naleśnik, tyle, że z kimchi. Dlaczego zatem na zagranicznych forach wszyscy wypisują na jego temat peany? Postanowiłam w końcu przekonać się sama, o co chodzi i przepadłam na amen. Czuję, że mogłabym jeść go codziennie. Właśnie wczoraj popełniłam ponownie.
Jeon to rodzaj koreańskich pankejków. Celowo nie piszę naleśników, gdyż nie są tak cienkie jak nasze naleśniki. Może bardziej trafną nazwą w języku polskim byłyby placki. Występują również pod nazwą jeonyueo lub jeonyuhwa zwłaszcza, jeśli mowa o koreańskiej kuchni królewskiej.
Jeon podaje się jako przystawkę, bansang (małe porcje różnego rodzaju dań podawane z ryżem) lub jako popularną zakąskę do alkoholu. Czasami jeon jadane są jako słodki deser.
Podstawę w każdym przypadku stanowi lekkie ciasto naleśnikowe, do którego dodaje się różne składniki. W zależności od dodatku zmienia się nazwa placka, każdy, zatem znajdzie coś dla siebie i tak:
Yukjeon zawiera wołowinę,
Ganjeon zawiera wołową wątróbkę,
Ogaejeon zawiera owoce morza,
Saeu jeon zawiera krewetki,
Gochu jeon, zawiera chilli,
Yeongeun jeon zawiera korzeń lotosu,
Pajeon zawiera cebulkÄ™ dymkÄ™,
Gajijeon zawiera bakłażana,
Gamjajeon zawiera tarte ziemniaki,
Dubujeon zawiera tofu,
Hwajeon zawiera jadalne kwiaty,
Gosarijeon zawiera paproć (bardzo często jadana w Korei),
Trochę inną nazwę nosi placek z dodatkiem fasolki mung, warzyw i owoców morza lub mięsa (bindaetteok), o którym na pewno będę jeszcze pisać.
Nie musicie być w posiadaniu kimchi spójrzcie na produkty powyżej i zamiast szklanki kimchi dodajcie szklankę czegoś innego, improwizujcie!

Składniki:

1 szklanka kimchi,
2 łyżki posiekanej cebuli,
3 łyżki soku z kimchi,
1/2 szklani wody,
1/2 łyżeczki soli,
1/2 łyżeczki cukru,
1 szklanka mÄ…ki,
1 jajko,*
olej do smażenia.

Mąkę, wodę i jajka połączyć w misce, aby utworzyć ciasto jak na naleśniki. Dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. *Jajko można pominąć. Należy wówczas dodać więcej wody w celu uzyskania pożądanej konsystencji ciasta. Ciasto wylać na patelnię i smażyć jeon z obu stron na złoty kolor. Jeśli posiadamy dość dużą patelnię to trudno będzie nam taki placek obrócić na drugą stronę. Lepiej ciasto podzielić na dwie części a wówczas nie połamie się przy przewracaniu na drugą stronę. Można również po usmażeniu jednej strony zsunąć placek na talerz i przewrócić na drugą stronę pomagając sobie talerzem. Można też formować mniejsze placuszki.
Usmażony placek pokroić na kwadraty lub na kliny, posypać cebulką dymką i podawać.
Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

U mnie dziś był właśnie jeon na śniadanie, ale z innymi dodatkami. Polubiłam te naleśniki od pierwszego przyrządzenia. Z kimchi jeszcze nie robiłam. Muszę to nadrobić.

hania-kasia - 9:55pm, Sobota 14 Kwiecień 2012.http://hania-kasia.blogspot.com

Wystarczylo jedno spojrzenie na zdjecie i tytul, by wiedziec, ze to ty, Thiesso :) Mowisz, ze takie dobre? Zapisuje w takim razie, na pewno wyprobuje!

Maggie - 8:30am, Niedziela 15 Kwiecień 2012.http://www.maggiegotuje.blogspot.com

Hania-kasia pamietam, ze robilas je z gotowej mieszanki. Nadal ja kupujesz, czy juz robisz sama? W internecie jest duzo przepisow na samodzielna produkcje jeon gdzie dodaje sie make ryzowa, zeby polepszyc konsystencje. Podejrzewam, ze w tej gotowej mieszance jest podobnie.

Maggie juz mi kiedys Hania-kasia dokladnie to samo napisala:-) Na prawde pycha.

thiessa - 8:42am, Niedziela 15 Kwiecień 2012.

Bardzo często widzę nazwę kimchi na blogach. Dopiero u Ciebie przeczytałam co to takiego i z czym się to je :) Skoro tak wciąga, to musi być rewelacyjne! Pozdrawiam

mopswkuchni - 6:32pm, Niedziela 15 Kwiecień 2012.http://wlodarczyki.net/mopswkuchni/

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

Sport Ernährung wie ...
hallo ich bin POO :P ich wohne in IR. Das...
pooGem @ 5:08am, 18 Czerwiec 2022

hello, how can i solve th...
hello, how can i solve this problem with this page...
eyevag @ 6:57pm, 24 Wrzesień 2021

Como se llamo esto
Como se llamo esto i am from SPAIN. I registere...
killlix @ 1:48am, 27 Lipiec 2021

ВыгодÐ...
variant3ГарантироÐ...
Myronhip @ 6:31am, 21 Kwiecień 2021

Do you need a specialist?...
I choose between these positions https://www.goo...
narmatov-74 @ 11:33pm, 17 Kwiecień 2021

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów