
Miodowa soczewica z fetÄ…
Autor: thiessa @ 8:06pm, Wtorek 3 Kwiecień 2012.
Źródło: "Kuchnia wegetariańska" Cornelia Schinharl
Bardzo dobre przednówkowe danie. Świetnie smakuje w wersji obiadowej, jako ciepła kolacja a bez sera, natomiast z razowym chlebem jako drugie śniadanie do pracy, co zostało oczywiście sprawdzone. Oryginalny przepis nieco zmodyfikowałam dodając świeże chilli do soczewicy, która może się wydawać nieco mdła.Do tego przepisu przyda się oryginalny ser feta, albo twardy ser typu feta np. firmy H albo dostępny w sklepie L. Miękki ser typu feta po prostu się rozpłynie podczas smażenia. Na twardym utworzy się wspaniała skorupka a środek stanie się lekko elastyczny.
Składniki:
2 średnie marchewki, pokrojone w kostkę,
4 szalotki pokrojone na pół lub 1 czerwona cebula, na 6-8 klinów,
2 zÄ…bki czosnku, posiekanego,
1/2 suszonego strÄ…czka chilli, posiekanego,
2 łyżki oliwy,
200g zielonej lub brÄ…zowej soczewicy,
600 ml buliony warzywnego,
1-2 łyżki octu jabłkowego albo białego balsamicznego,
2 łyżeczki miodu lub w wersji wegańskiej syropu klonowego albo syropu z agawy,
sól, pieprz,
400g fety lub twardego sera typu feta, w wersji wegańskiej może to być naturalne, lub wędzone tofu,
1 łyżka pełnoziarnistej mąki (u mnie arrarutowa),
1 łyżka klarowanego masła lub oleju,
1/2 strączka świeżego czerwonego chilli, posiekanego,
parę gałązek natki pietruszki, posiekanej.
Rozgrzać w garnku oliwę, podsmażyć na niej na średnim ogniu szalotki oraz marchewkę, kiedy szalotka lekko się zrumieni dodać suszone chilli i czosnek. Smażyć jeszcze chwilę a następnie dodać opłukaną na sicie soczewicę, wlać bulion i gotować na wolnym ogniu, aż soczewica zmięknie, czyli około 35-45 minut.
Przyprawić soczewicę do smaku octem, miodem, solą i pieprze.
Ser podzielić na 4 części i obtoczyć każdą część w mące i obsmażyć ze wszystkich stron na klarowanym maśle, lub mieszance masła z oliwą, albo na oleju..
Wyłożyć soczewicę na talerze i ułożyć na niej po kawałku smażonego sera. Posypać natką i chilli.
Komentarze
Bardzo mi siÄ™ podoba ta potrawa, szczególnie że lubiÄ™ soczewicÄ™ :)
Shinju - 9:11pm, Wtorek 3 Kwiecień 2012.http://www.kuchenne-wedrowki.blogspot.com