
Rozmarynowy topinambur z pieca
Autor: thiessa @ 6:44am, Poniedziałek 2 Kwiecień 2012.
Źródło: "Kuchnia wegetariańska" Cornelia Schinharl
Przednówek. Ostatnio przejadły mi się trochę strączkowe i jak na moje możliwości zjadałam więcej mięsa. Tęsknię już za ciepłem i za okresem, kiedy znów będę mogła żywić się prawie i wyłącznie zieleniną. Powróciłam, zatem do kuchni wegetariańskiej mojej ulubionej Cornelii i w związku z tym najbliższym czasie na blogu pojawi się parę wegetariańskich specjałów. A tymczasem zaczynam od topinambura, którego nie mogę przejeść, chociaż już trochę w pracy rozdałam. Przepis, chociaż prosty to danie na prawdę bardzo smaczne i warte wypróbowania. Przypominam, że topinambury wyglądają tak. Można je kupić na allegro, ale oczywiście najlepiej je sobie zasadzić i dysponować własnymi.Topinambur:
1 kg topinamburów,
8 małych czerwonych cebul, przekrojonych na pół, lub 4-6 większych pokrojonych na ćwiartki,
4 gałązki rozmarynu,
6 łyżek oliwy,
Śmietanka gruszkowo-pieprzowa:
Mała, soczysta gruszka, pokrojona w kostkę,
1 łyżka zielonego pieprzu, najlepiej świeżego, ale może być też ze słoika po uprzednim dokładnym wypłukaniu), z grubsza posiekanego,
150 g gęstej śmietany,
2-3 łyżki jogurtu,
sól, pieprz
rzeżucha lub szczypiorek.
Piekarnik rozgrzać do temp. 180C. Topinambur obrać, a większe bulwy pokroić na pół. Moje były bardzo duże, więc wszystkie zostały przecięte. Rozmaryn umyć, otrząsnąć z wody i oderwać listki od gałązek.
Topinambur i połówki cebul wymieszać w żaroodpornej formie z rozmarynem, oliwą i solą. Piec 45-60 minut, aż do miękkości. Czas pieczenia będzie zależał od wielkości topinamburów. Podczas pieczenia wymieszać zawartość formy od czasu do czasu.
W czasie, kiedy topinambury się pieką wymieszać wszystkie składniki sosu, poza szczypiorkiem lub rzeżuchą, którymi to należy posypać sos.
Komentarze