Gomoku – sushi bez zawijania
Autor: thiessa @ 6:42am, Piątek 30 Marzec 2012.
Źródło: "Kuchnia japońska" fk wydawnictwo Olesiejuk, "Åatwa kuchnia japońska" Emi Kazuko
To bardzo popularne i łatwe do przygotowania danie podawane jest w Japonii w porze lunchu. Jest również odpowiednia dla dzieci i można je zabrać do pracy. Zazwyczaj składa się z 5 lub więcej składników wymieszanych z ryżem i stąd nazwa potrawy – gomoku, co oznacza "pięcioro dzieci". Można to danie znaleźć również pod dwoma innymi nazwami chirashizushi i barazushi, obie te nazwy oznaczają "rozsypane sushi", co jest adekwatne do tego jak wygląda.
Ponieważ wariantów tego danie jest całe mnóstwo nie czujcie się zobowiązani do zastosowania akurat tych składników, które ja podaję. Można na przkład dołożyć do takiego gomoku ogórek, paluszki krabowe zamiast krewetek i dodać marynowany imbir.
Składniki:
2 grzyby shiitake (nie polecam suszonych),
2 łyżki shoyu (japoński sos sojowy),
1 łyżka cukru,
1 łyżka mirinu,
5 cm kawałek marchewki pokrojonej w słupki w kształcie zapałek,
6 strączków groszku cukrowego, przekrojonego ukośnie na pół,
sól,
12 surowych krewetek,
2 łyżki białego sezamu, lekko uprażonego,
1/2 porcji ryżu do sushi,
1 cienki omlet jajeczny, pokrojony wzdłuż na bardzo cienkie paski długości 5 cm,
nori, pasek o dł. 2,5 cm, drobno posiekany.
Do rondelka wlać 150 ml wody, dodać 1 łyżkę sosu sojowego, cukier i mirin. Podgrzewać, aż cukier się rozpuści. Do rondla wrzucić marchewkę i gotować przez 2 minuty, wyłowić łyżką cedzakową i przełożyć na talerz. Dodać do płynu resztę sosu sojowego i grzyby. Gotować 3-4 minuty, a następnie odcedzić i odstawić na bok.
W lekko osolonej wodzie ugotować przez minutę groszek cukrowy, wyłowić łyżką cedzakową, opłukać pod zimną wodą, żeby zachował kolor, odcedzić i odłożyć na bok.
Do garnka wrzucić krewetki i gotować przez 2 minuty, a następnie odcedzić. Opłukać pod zimną wodą i ponownie odcedzić.
Ugotowany ryż posypać nasionami sezamu i delikatnie wymieszać. Do ryżu dodać marchew, grzyby i groszek, a także krewetki i połowę omletu pokrojonego w cienkie paseczki, wymieszać. Podzielić całość na 4 talerze, posypać pozostałym omletem oraz nori.
Komentarze
Dopiero niedawno dowiedzialam sie, ze zawijane sushi najczesciej serwuje sie w restauracjach, a takie wlasnie jak twoje, chirashizushi, w domach. I zupelnie sie nie dziwie - przeciez tak jest prosciej, a rownie smacznie :)
Maggie - 10:21am, Piątek 30 Marzec 2012.http://maggiegotuje.blogspot.com