<<Strona główna

Gomoku – sushi bez zawijania

Autor: thiessa @ 6:42am, Piątek 30 Marzec 2012.

Gomoku – sushi bez zawijania, Gomokui - five item sushi

Źródło: "Kuchnia japońska" fk wydawnictwo Olesiejuk, "Łatwa kuchnia japońska" Emi Kazuko


To bardzo popularne i łatwe do przygotowania danie podawane jest w Japonii w porze lunchu. Jest również odpowiednia dla dzieci i można je zabrać do pracy. Zazwyczaj składa się z 5 lub więcej składników wymieszanych z ryżem i stąd nazwa potrawy – gomoku, co oznacza "pięcioro dzieci". Można to danie znaleźć również pod dwoma innymi nazwami chirashizushi i barazushi, obie te nazwy oznaczają "rozsypane sushi", co jest adekwatne do tego jak wygląda.
Ponieważ wariantów tego danie jest całe mnóstwo nie czujcie się zobowiązani do zastosowania akurat tych składników, które ja podaję. Można na przkład dołożyć do takiego gomoku ogórek, paluszki krabowe zamiast krewetek i dodać marynowany imbir.

Składniki:

2 grzyby shiitake (nie polecam suszonych),
2 łyżki shoyu (japoński sos sojowy),
1 łyżka cukru,
1 łyżka mirinu,
5 cm kawałek marchewki pokrojonej w słupki w kształcie zapałek,
6 strączków groszku cukrowego, przekrojonego ukośnie na pół,
sól,
12 surowych krewetek,
2 łyżki białego sezamu, lekko uprażonego,
1/2 porcji ryżu do sushi,
1 cienki omlet jajeczny, pokrojony wzdłuż na bardzo cienkie paski długości 5 cm,
nori, pasek o dł. 2,5 cm, drobno posiekany.

Do rondelka wlać 150 ml wody, dodać 1 łyżkę sosu sojowego, cukier i mirin. Podgrzewać, aż cukier się rozpuści. Do rondla wrzucić marchewkę i gotować przez 2 minuty, wyłowić łyżką cedzakową i przełożyć na talerz. Dodać do płynu resztę sosu sojowego i grzyby. Gotować 3-4 minuty, a następnie odcedzić i odstawić na bok.
W lekko osolonej wodzie ugotować przez minutę groszek cukrowy, wyłowić łyżką cedzakową, opłukać pod zimną wodą, żeby zachował kolor, odcedzić i odłożyć na bok.
Do garnka wrzucić krewetki i gotować przez 2 minuty, a następnie odcedzić. Opłukać pod zimną wodą i ponownie odcedzić.
Ugotowany ryż posypać nasionami sezamu i delikatnie wymieszać. Do ryżu dodać marchew, grzyby i groszek, a także krewetki i połowę omletu pokrojonego w cienkie paseczki, wymieszać. Podzielić całość na 4 talerze, posypać pozostałym omletem oraz nori.

(kuchnia japonska-zaproszenie
Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

Dopiero niedawno dowiedzialam sie, ze zawijane sushi najczesciej serwuje sie w restauracjach, a takie wlasnie jak twoje, chirashizushi, w domach. I zupelnie sie nie dziwie - przeciez tak jest prosciej, a rownie smacznie :)

Maggie - 10:21am, Piątek 30 Marzec 2012.http://maggiegotuje.blogspot.com

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

Sport Ernährung wie ...
hallo ich bin POO :P ich wohne in IR. Das...
pooGem @ 5:08am, 18 Czerwiec 2022

hello, how can i solve th...
hello, how can i solve this problem with this page...
eyevag @ 6:57pm, 24 Wrzesień 2021

Como se llamo esto
Como se llamo esto i am from SPAIN. I registere...
killlix @ 1:48am, 27 Lipiec 2021

ВыгодÐ...
variant3ГарантироÐ...
Myronhip @ 6:31am, 21 Kwiecień 2021

Do you need a specialist?...
I choose between these positions https://www.goo...
narmatov-74 @ 11:33pm, 17 Kwiecień 2021

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów