<<Strona główna

Yakisoba – smażony makaron po japońsku

Autor: thiessa @ 6:46am, Wtorek 27 Marzec 2012.

Yakisoba

Źródło: "Kuchnia japońska" fk wydawnictwo Olesiejuk


Yakisoba oznacza dosłownie "smażony makaron" i jest japońską adaptacją chińskiego przepisu na podsmażany makaron chow mein. Potrawa ta często pojawia się w Japonii na ulicznych straganach. Dodatki do tego dania w zasadzie mogą być dowolne. Ja zdecydowałam się na wariant, który najbardziej mi odpowiadał i w zasadzie po sprawdzeniu w kilku źródłach okazało się, że bardzo popularny. Można oczywiście przyrządzić wariant wegetariański tego dania, a także pominąć mięso, ale zostawić jedynie podsmażany boczek. Chociaż nie gustuję ani w boczku, ani w mięsie wieprzowym to muszę przyznać, że makaron w tym wydaniu jest cholernie dobry. Tak dobry, że zmuszona byłam zjeść dokładkę. 
W Japonii sprzedaje się gotowe sosy do makaronu yakisoba, możemy jednak przyrządzić taki sos we własnym zakresie. Zrobimy sobie tyle ile trzeba i na pewno wyjdzie taniej. Dodałam połowę zalecanej ilości sosu i taką ilość rekomenduję. Myślę, że z całym sosem makaron byłby zbyt intensywny.

Składniki:

300g polędwicy wołowej albo wieprzowej, pokrojonej w cienkie plastry,
3 ząbki czosnku, posiekane,
3 łyżeczki imbiru, drobno posiekanego,
1 łyżeczka oleju sezamowego,
500g makaronu yakisoba (użyłam chińskiego makaronu jajecznego),
100g świeżych grzybów shiitake, pozbawionych ogonków a kapelusze pokrojone w plastry,
6 plastrów boczku, pokrojonego na 3 cm kostkę,
6 cebul dymek, pokrojonych na 3 cm kawałki,
1 marchewka, pokrojona ukośnie w cienkie plastry,
1 mała zielona papryka, pokrojona na cienkie paseczki,
250g kapusty pekińskiej, drobno pokrojonej,
100g pędów bambusa, drobno pokrojonych (pominęłam),
1 łyżka marynowanego i,mbiru, posiekanego,
pokrojone nori do podania (opcjonalnie),
katsuobushi (płatki tuńczyka bonito) do podania (opcjonalnie),
olej do smażenia.

Sos (można sporządzić z połowy tej ilości)

4 łyżki shoyu (japoński sos sojowy),
2 łyżki sosu Worcestershire,
1 1/2 łyżki japońskiego octu ryżowego,
1 łyżka sake,
1 łyżka mirinu,
1 łyżka ketchupu,
1 łyżka sosu ostrygowego,
2 łyżeczki brązowego cukru.

Mięso włożyć do miski z połową ilości czosnku, połową iości imbiru i olejem sezamowym i starannie wymieszać.
Aby przyrządzić sos wymieszać wszystkie jego składniki, dodać pozostały czosnek i imbir oraz 2 łyżki wody.
Wok przepalić, następnie wlać olej, rozgrzać ponownie i wrzucić boczek. Podsmażać przez 3 minuty, aż zacznie brązowieć. Przełożyć go wtedy do miski a do woka wrzucić mięso i podsmażać do momentu, kiedy zmieni kolor. Również przełożyć do miski z boczkiem. W razie potrzeby do woka dolać olej i wrzucić shitake, dymkę, marchewkę, paprykę kapustę oraz pędy bambusa i smażyć 1-2 minuty, aż wrzywa staną się złociste i chrupiące. Przełożyć do miski z mięsem i boczkiem. Do woka wrzucić makaron i podsmażać przez minutę. Wrzucić do woka z powrotem mięso z warzywami, dodać sos oraz marynowany imbir i mieszając podgrzewać jeszcze 2-3 minuty. Przed podaniem danie można posypać odrobiną nori i katsuobushi. 

(kuchnia japonska-zaproszenie
Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

Zapraszam do dodania przepisu do konkursu "Makarony Świata". Wszystkie informacje są na moim blogu: http://nietylkopasta.blogspot.com/p/konkurs.html. Możesz dodać przepis za pomocą akcji na Durszlaku, nie zapomnij jednak o wklejeniu banerka akcji!

Nietylkopasta - 11:01am, Wtorek 27 Marzec 2012.http://nietylkopasta.blogspot.com

Yakisoba to pierwsze danie kuchni japonskiej, jakie przyrzadzilam w domu. Lubie takie proste, szybkie nudle z dowolnymi dodatkami. Zupelnie sie nie dziwie, ze skusila cie dokladka :)

Maggie - 3:14pm, Wtorek 27 Marzec 2012.http://maggiegotuje.blogspot.com

Nietylkopasta dziekuje za propozycje wziecia udzialu w akcji, ale niestety nie skorzystam.
Bardzo chetnie biore udzial w roznych akcjach kulinarnych, ale dla zabawy. Ta konkretnie akcja jest sponsowowana a banerek ma charakter reklamowy natomiast ja reklam na swoim blogu nie zamieszczam.

Maggie to zdecydowanie jedno z najsmaczniejszych japonskich dan jakie przygotowalam, no moze poza okonomiyaki, ktore bije wszystko na glowe:-)

thiessa - 7:33pm, Wtorek 27 Marzec 2012.

Bardzo mi się podoba ten sos, zapamiętam i wykorzystam niedługo, bo kuchnia japońska i mi weszła do głowy jak uporczywa melodia. Jutro robię kurczaka w marynacie miso. :) Powiedz mi Thiessa z jakich książek czerpiesz ogólne informacje na temat kuchni japońskiej? Którą warto kupić ze względów edukacyjnych? Bardzo ciekawe te Twoje japońskie wpisy.

Malgoshka - 12:30am, środa 28 Marzec 2012.

Malgoshka przejrzyj sobie japońskie wpisy przy każdym podaję zrodlo przepisu. Czasami jest wiecej niz jedna pozycja wlasnie daltego, ze przepis pochodzi np. z jednej ksiazki a informacje z drugiej. Czasem sam przepis jest wypadkowa z dwoch ksiazek a dodatkowo informacje sa z jeszcze innej. Jeśli chodzi o wzgledy edukacyjne to najbardziej uzyteczna jest "Kuchnia japonska" Kimiko Barber". To prawdziwa skarbnica wiedzy jesli chodzi o japonskie skladniki. Dania z kolei trudniejsze do wykonania z uwagi na ich dostepnosc.

thiessa - 11:55pm, środa 28 Marzec 2012.

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

Русскую девуш...
Всеобщий Приветик от Алинк...
Alinaplaip @ 1:33pm, 9 Sierpień 2019

News 2019
You have a vision. https://www.giftformotivation.c...
Dennisbeamy @ 12:12am, 4 Sierpień 2019

Get Registered European P...
w w w. buyrealdocuments.cc - the authentic registe...
MaciekI @ 2:13pm, 2 Sierpień 2019

Первая в СНГ К...
ВНИМАНИЕ! 10 августа 2019 г. в ...
Stevendox @ 9:41am, 1 Sierpień 2019

News 2019
Купить саженцы Роз в Украин...
Dennisbeamy @ 1:48am, 26 Lipiec 2019

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów