
Yakisoba – smażony makaron po japońsku
Autor: thiessa @ 6:46am, Wtorek 27 Marzec 2012.
Źródło: "Kuchnia japońska" fk wydawnictwo Olesiejuk
Yakisoba oznacza dosłownie "smażony makaron" i jest japońską adaptacją chińskiego przepisu na podsmażany makaron chow mein. Potrawa ta często pojawia się w Japonii na ulicznych straganach. Dodatki do tego dania w zasadzie mogą być dowolne. Ja zdecydowałam się na wariant, który najbardziej mi odpowiadał i w zasadzie po sprawdzeniu w kilku źródłach okazało się, że bardzo popularny. Można oczywiście przyrządzić wariant wegetariański tego dania, a także pominąć mięso, ale zostawić jedynie podsmażany boczek. Chociaż nie gustuję ani w boczku, ani w mięsie wieprzowym to muszę przyznać, że makaron w tym wydaniu jest cholernie dobry. Tak dobry, że zmuszona byłam zjeść dokładkę.
W Japonii sprzedaje się gotowe sosy do makaronu yakisoba, możemy jednak przyrządzić taki sos we własnym zakresie. Zrobimy sobie tyle ile trzeba i na pewno wyjdzie taniej. Dodałam połowę zalecanej ilości sosu i taką ilość rekomenduję. Myślę, że z całym sosem makaron byłby zbyt intensywny.
Składniki:
300g polędwicy wołowej albo wieprzowej, pokrojonej w cienkie plastry,
3 zÄ…bki czosnku, posiekane,
3 łyżeczki imbiru, drobno posiekanego,
1 łyżeczka oleju sezamowego,
500g makaronu yakisoba (użyłam chińskiego makaronu jajecznego),
100g świeżych grzybów shiitake, pozbawionych ogonków a kapelusze pokrojone w plastry,
6 plastrów boczku, pokrojonego na 3 cm kostkę,
6 cebul dymek, pokrojonych na 3 cm kawałki,
1 marchewka, pokrojona ukośnie w cienkie plastry,
1 mała zielona papryka, pokrojona na cienkie paseczki,
250g kapusty pekińskiej, drobno pokrojonej,
100g pędów bambusa, drobno pokrojonych (pominęłam),
1 łyżka marynowanego i,mbiru, posiekanego,
pokrojone nori do podania (opcjonalnie),
katsuobushi (płatki tuńczyka bonito) do podania (opcjonalnie),
olej do smażenia.
Sos (można sporządzić z połowy tej ilości)
4 łyżki shoyu (japoński sos sojowy),
2 łyżki sosu Worcestershire,
1 1/2 łyżki japońskiego octu ryżowego,
1 łyżka sake,
1 łyżka mirinu,
1 łyżka ketchupu,
1 łyżka sosu ostrygowego,
2 łyżeczki brązowego cukru.
Mięso włożyć do miski z połową ilości czosnku, połową iości imbiru i olejem sezamowym i starannie wymieszać.
Aby przyrządzić sos wymieszać wszystkie jego składniki, dodać pozostały czosnek i imbir oraz 2 łyżki wody.
Wok przepalić, następnie wlać olej, rozgrzać ponownie i wrzucić boczek. Podsmażać przez 3 minuty, aż zacznie brązowieć. Przełożyć go wtedy do miski a do woka wrzucić mięso i podsmażać do momentu, kiedy zmieni kolor. Również przełożyć do miski z boczkiem. W razie potrzeby do woka dolać olej i wrzucić shitake, dymkę, marchewkę, paprykę kapustę oraz pędy bambusa i smażyć 1-2 minuty, aż wrzywa staną się złociste i chrupiące. Przełożyć do miski z mięsem i boczkiem. Do woka wrzucić makaron i podsmażać przez minutę. Wrzucić do woka z powrotem mięso z warzywami, dodać sos oraz marynowany imbir i mieszając podgrzewać jeszcze 2-3 minuty. Przed podaniem danie można posypać odrobiną nori i katsuobushi.

Komentarze
Zapraszam do dodania przepisu do konkursu "Makarony Świata". Wszystkie informacje są na moim blogu: http://nietylkopasta.blogspot.com/p/konkurs.html. Możesz dodać przepis za pomocą akcji na Durszlaku, nie zapomnij jednak o wklejeniu banerka akcji!
Nietylkopasta - 11:01am, Wtorek 27 Marzec 2012.http://nietylkopasta.blogspot.com
Yakisoba to pierwsze danie kuchni japonskiej, jakie przyrzadzilam w domu. Lubie takie proste, szybkie nudle z dowolnymi dodatkami. Zupelnie sie nie dziwie, ze skusila cie dokladka :)
Maggie - 3:14pm, Wtorek 27 Marzec 2012.http://maggiegotuje.blogspot.com
Nietylkopasta dziekuje za propozycje wziecia udzialu w akcji, ale niestety nie skorzystam.
Bardzo chetnie biore udzial w roznych akcjach kulinarnych, ale dla zabawy. Ta konkretnie akcja jest sponsowowana a banerek ma charakter reklamowy natomiast ja reklam na swoim blogu nie zamieszczam.
Maggie to zdecydowanie jedno z najsmaczniejszych japonskich dan jakie przygotowalam, no moze poza okonomiyaki, ktore bije wszystko na glowe:-)
thiessa - 7:33pm, Wtorek 27 Marzec 2012.
Bardzo mi siÄ™ podoba ten sos, zapamiÄ™tam i wykorzystam niedÅ‚ugo, bo kuchnia japoÅ„ska i mi weszÅ‚a do gÅ‚owy jak uporczywa melodia. Jutro robiÄ™ kurczaka w marynacie miso. :) Powiedz mi Thiessa z jakich książek czerpiesz ogólne informacje na temat kuchni japoÅ„skiej? KtórÄ… warto kupić ze wzglÄ™dów edukacyjnych? Bardzo ciekawe te Twoje japoÅ„skie wpisy.
Malgoshka - 12:30am, środa 28 Marzec 2012.
Malgoshka przejrzyj sobie japońskie wpisy przy każdym podaję zrodlo przepisu. Czasami jest wiecej niz jedna pozycja wlasnie daltego, ze przepis pochodzi np. z jednej ksiazki a informacje z drugiej. Czasem sam przepis jest wypadkowa z dwoch ksiazek a dodatkowo informacje sa z jeszcze innej. Jeśli chodzi o wzgledy edukacyjne to najbardziej uzyteczna jest "Kuchnia japonska" Kimiko Barber". To prawdziwa skarbnica wiedzy jesli chodzi o japonskie skladniki. Dania z kolei trudniejsze do wykonania z uwagi na ich dostepnosc.
thiessa - 11:55pm, środa 28 Marzec 2012.