<<Strona główna

Zupa miso z dynią

Autor: thiessa @ 6:51pm, Poniedziałek 26 Marzec 2012.

Zupa miso z dynią, Pumpkin miso soup

Źródło: "Kuchnia japońska" fk wydawnictwo Olesiejuk, "Łatwa kuchnia japońska" Emi Kazuko

Miso to jeden z najważniejszych produktów w kuchni japońskiej. Jest to gęsta pasta uzyskiwana ze sfermentowanych ziaren soi. Są one gotowane i mielone a następnie łączone z ziarnem pszenicy, ryżu lub jęczmienia. Tak przyrządzoną pastę zaszczepia się pleśnią koji i pozostawia do fermentacji. Miso występuje w różnych wariantach i kolorach. Z reguły im jaśniejszy kolor, tym pasta jest bardziej słodka i mniej słona.
Miso to produkt o dużych walorach zdrowotnych, bogaty w witaminę E i różne minerały. Jest lekkostrawne a białka zawarte w soi zostały w nim przetworzone na aminokwasy. Uważa się je za skuteczny środek obnażający ciśnienie krwi oraz poziom cholesterolu. Niektóre badania sugerują, że miso chroni przed rakiem. Jest pomocne przy problemach z wątrobą spowodowane alkoholem i nikotyną. Zupa z miso to najlepsze remedium na kaca. Ja nie piję, więc nie sprawdzę, ale jeśli ktoś wypróbuje to niech potwierdzi.
Odżywcze i zdrowe miso jest podstawą tradycyjnych japońskich zup. Na jego bazie wytwarzane są marynaty do ryb i mięs, a także sosy, dresingi i dżipy.
Chociaż przez ostatnie 150 lat styl życia w Japonii uległ westernizacji to gotowany ryż, niewielka porcja pikli i miska zupy miso nadal stanowią typowy posiłek. Miliony mieszkańców tego kraju zaczyna dzień miską zupy miso. Chociaż staram się prezentować na tym blogu potrawy, których smak zadowoliłby większość to czasem robię od tego odstępstwo. Muszę szczerze przyznać, że taka zupa nie każdemu musi smakować. Zarówno do dashi, jak i miso trzeba przywyknąć. Ja lubię ten smak i nie miałabym nic przeciwko pójściu w ślady Japończyków. Chętnie rozpoczynałabym taką zupą każdy dzień, kto wie może pozwoliłoby to na dłuższe i zdrowsze życie. Wszak Japończycy słyną ze szczupłej sylwetki i z tego, że dożywają sędziwego wieku. Wierzę, że oprócz diety bogatej w ryby miso ma w tym niemały udział.

Składniki:

250g dyni (waga po oczyszczeniu),
6 strączki młodego groszku cukrowego,
3 łyżki shiro miso (białe miso),
420 ml dashi I,
100g jedwabistego, ścisłego tofu, pokrojonego w małą kostkę,
szczypior dymki, posiekany, do posypania.

Dynię ugotować na średnim ogniu na parze do miękkości (ok. 15 minut).We wrzącej, osolonej wodzie gotować przez 1 minutę groszek, aż zmięknie. Odcedzić, przelać zimną wodą, żeby zachował kolor i każdy strączek pokroić na 3 części.
Miąższ dyni przetrzeć przez sito. W garnku zagotować dashi, dodać puree z dyni i zagotować. Odlać trochę płynu, dokładnie rozprowadzić miso i wlać z powrotem do garnka. W tym momencie zupy już nie gotujemy.
Do zupy dodać tofu i groszek, nalać do miseczek i posypać dymką.

(kuchnia japonska-zaproszenie
Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

Miso poznałam jakieś 15 lat temu na wegetariańsko-makrobiotycznych wakacjach i odtąd stale jest obecne w moim domu. Nie jemy go zbyt często, ale zdarzały nam sie epizody codziennego spożywania na śniadanie przez 2-3 tygodnie, potem trochę się nam nudziło i przerzucaliśmy sie np. na owsiankę... Zawsze mam w lodówce 2-3 rodzaje miso i używam ich zamiennie. Czasem gotuję kilka pokrojonych warzyw - najczęściej cebulę, marchewkę i jakieś grzyby, dodaję glon (kombu, wakame, nori), a na koniec dodaję miso i juz nie zagotowuję. Czasem rozpuszczam saszetkę błyskawicznej zupy miso i dodaję pokrojone tofu, dymkę i coś zielonego - pokrojony w paski młody szpinak albo liść kapusty pekińskiej, czasem dosmaczam jeszcze sosem sojowym tamari albo shoyu oraz sezamem...
Nigdy nie leczyłam tą zupą skutków przepicia, bo choć pijam alkohol, to nigdy w takich ilościach, żeby pojawił się kac:)
Co do pozostałych zdrowotnych właściwości miso - mam nadzieję, że są prawdziwe, a jeśli nawet nie wszystkie, to i tak MISO WARTO JEŚĆ!

Dziękuję za pouczający wpis (choć ja akurat sporo już wiedziałam, ale nie zaszkodzi utrwalić i uzupełnić posiadaną wiedzę, prawda?) i pozdrawiam.

hajduczek - 1:13am, Wtorek 27 Marzec 2012.

Hajduczek dzieki za odzew w sprawie miso. Ja zaczelam stosowac miso w mojej kuchni rowniez po makrobiotycznym epizodzie:-) Bylo to jakies 10 lat temu. Moja przygoda zaczela sie od tego najciemniejszego. Potem bylo brazowe i dopiero na samym koncu biale. Chociaz biale polecane jest na poczatek to mi najbardziej smakuje brazowe, tyle, ze nadaje sie raczej dla osob, ktore nie bede zwracaly uwagi na szarobury kolor zupy. Zupy miso z saszetki nie jestem niestety w stanie zjesc. Probowalam jeden, jedyny raz razem z Malzonkiem i stwierdzilismy, ze raczej malo jadalne:-).
W kazdym razie zamierzam zwiekszyc czestotliwosc spozywania zupy miso, zwlaszcza w wersji sniadaniowej, bo niedlugo przechodze na diete.

thiessa - 7:18pm, Wtorek 27 Marzec 2012.

Wiesz, ja też nie lubię rozmaitych zup błyskawicznych, ale na oryginalną japońską się skusiłam - jest z białym/białą(?) miso i smakuje naprawdę dobrze. Jeśli zechcesz, to podeślę link do tej zupki, kupiłam ją w sklepie Kuchnie Orientu (internetowym oczywiście). To rzecz jasna nie jest żadna reklama, po prostu czasem tam zagllądam, czasem kupuję i na ogół jestem zadowolona...
Ja też zaczęłam od ciemnej pasty, a skończyłam na białej. Nie potrafię określić, którą lubię najbardziej... Biała jest chyba rzeczywiście "łatwiejsza" do zaakceptowania dla nowego konsumenta, ale i ciemna ma swoje zalety, a nam na wakacjach podawano właśnie tę ciemną i taką najpierw zaczęłam sama przygotowywać. Więc wystarczy tylko otwarty umysł i ciekawość wobec nowych, nieznanych smaków, a na pewno eksperyment z miso będzie udany!
Aha, życzę powodzenia w stosowaniu diety! Ja właśnie teraz staram się jeść głównie warzywa i owoce, śniadania zastępuję szejkami, ale efekty jak na razie dość mizerne... Ale nic to, taka "dieta" i tak jest smaczna i bardzo ją lubię.

hajduczek - 2:41am, środa 28 Marzec 2012.

To podeslij, bo chociaz nie stosuje gotowcow to awaryjnie moze sie przydac.
A diety sie nie obawiam, bo raz juz mi sie udalo schudnac i to sporo a glodna nie chodzilam i jadlam bardzo urozmaicenie i smacznie.

thiessa - 11:59pm, środa 28 Marzec 2012.

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

Замена экрана...
Аксессуары http://i7phone.com.ua/remont-...
TimothyLaf @ 4:05pm, 5 Październik 2019

New,s 2019 -2020
По вашему желанию я делаю л...
Ceciltap @ 8:42pm, 29 Wrzesień 2019

New,s 2019 -2020
Подарки из серебра с Ручной...
Ceciltap @ 8:47am, 16 Wrzesień 2019

Срочный ремон...
Срочный ремонт iPhone, iPad и др. ...
Ceciltap @ 4:58pm, 28 Sierpień 2019

New Health. Youth. 2019
ВНИМАНИЕ! 10 августа 2019 г. в ...
Dennisbeamy @ 4:32am, 21 Sierpień 2019

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów