
Kedgeree z wędzonym tofu
Autor: thiessa @ 9:10pm, Niedziela 2 Maj 2010.
Źródło: "Super soya" Tanya Carr, Joanna Farrow
Brytyjska klasyka w wersji wegetariańskiej. Ponieważ nie wyobrażam sobie kedgeree bez kolendry dodałam ją zamiast natki, która jest w oryginalnym przepisie. Zamiast masła smażyłam na ghee. Pycha.
Składniki:
220g wędzonego tofu, pokrojonego w kostkę,
4 jajka ugotowane na twardo,
250g ryżu basmati,
50g masła lub ghee,
1 cebula, posiekana,
1 łyżeczka curry,
skórka z 1 limonki i 1 łyżka soku,
3 łyżki natki pietruszki lub kolendry, posiekanej
sól, pieprz.
Ryż ugotować, jajka podzielić na ćwiartki. Na patelni rozpuścić masło i podsmażyć na nim cebulę, dodać tofu i smażyć na lekko złoty kolor. Dodać curry, ugotowany ryż, skórkę z limonki, jajka, natkę, sól i pieprz. Całość podgrzać. Podawać skropione sokiem z limonki i z kawałkiem masła na wierzchu.
Komentarze