<<Strona główna

Okonomiyaki – japoński naleśnik

Autor: thiessa @ 8:33pm, Sobota 24 Marzec 2012.

Okonomiyaki - japoński naleśnik, Okonomiyaki - japanese pancake

Źródło: "Japanese bible" Fiona Hammond

Okonomiyaki to coś w rodzaju naleśnika, tyle że z różnymi dodatkami. Okonomi znaczy "to, co lubisz" lub "to, czego chcesz", yaki oznacza zgrillowane lub ugotowane. Okonomiyaki jest związane głównie z okolicami Kansai i Hiroshimy, ale obecnie jest dostępne w całym kraju oraz w różnych lokalach na całym świecie, gdzie zamieszkuje społeczność Japończyków. Najbardziej znaną wersją okonomiyaki jest wariant pochodzący z Kasai i Osaki. Ciasto przygotowuje się z mąki, dashi lub wody, jajka i niedostępnego u nas warzywa – nagaimo. Jest to jedna z odmian yama o bardzo kleistej konsystencji, co można zobaczyć na paru filmach na you tube'ie. Pozostałe składniki to kapusta pekińska, dymka, mielone mięso, krewetki, ośmiornice, najróżniejsze warzywa, kimchi, czy ryżowe ciasteczka mochi. Ja zdecydowałam się za pierwszym razem przyrządzić wersję wegetariańską, natomiast robiłam okonomiyaki już 3 razy i przy powtórkach dodałam krewetki. Do wypróbowania czeka wersja z boczkiem. W okolicach Hiroshimy przyrządza się okonomiyaki, w którym jedną z warstw stanowi smażony makaron yakisoba lub udon i jajko. Ta wersja czeka jeszcze u mnie na wypróbowanie.
O smaku okonomiyaki w dużej mierze decyduje sos, który jest jego nieodłącznym elementem. Nie widziałam takiego sosu w sprzedaży w Polsce, ale łatwo możemy zrobić go sami korzystając ze składników, które są u nas dostępne. Każdy okonomiyaki posypujemy wodorostami nori i płatkami tuńczyka bonito, które po położeniu na ciepły naleśnik zaczynają tańczyć. Jest to niesamowity widok. Dodatek majonezu to już kwestia gustu. Ja dodałam, ale... No właśnie. Warto obejrzeć fragment filmu o sztuce robienia okonomiyaki, gdzie główny bohater zdecydowanie nie pochwala takiego postępku. Można tam obejrzeć również wszystko, o czym pisałam wyżej. Smarowanie okonomiyaki specjalnym sosem (otafuku), posypywanie wodorostami, "tańczące katsuobushi", smażenie na specjalnej płycie – teppan, użycie metalowych łopatek do formowania brzegów okonomiyaki i służących później do pokrojenia naleśnika na kawałki, które można spożyć pałeczkami. Mogłabym ten fragment oglądać w nieskończoność.

Hiroshi Abe jako Shinsuke Kuwano i Yui Natsukawa jako Natsumi Hayasaka w japońskim serialu "Kekkon Dekinai Otoko", czyli "Mężczyzna, który nie może się ożenić"



Składniki (4 sztuki)

1 szklanka drobno posiekanej kapusty pekińskiej,
1/4 łyżeczki soli,
2 szklanki mąki,
3/4 szklanki dashi II lub wody,
3 jajka,
3 cebule dymki, posiekane,
1 małą czerwona opapryka, pokrojona,
2 garści szpinaku,
4 grzyby shitake, pokrojone na plasterki,
100g ścisłego jedwabistego tofu, pokrojonego w kostkę,
olej do smażenia.

Sos do okonomiyaki (otafuku):

1 łyżeczka skrobi kukurydzianej lub mąki ziemniaczanej,
3 łyżki ketchupu,
2 łyżki sosu Worcestershire,
2 łyżki shoyu (japoński sos sojowy),
2 łyżeczki soku z imbiru (kawałek imbiru zetrzeć na drobnej tarce i wycisnąć),
1 łyżka cukru

Dodatki:

japoński majonez (tutaj opisałam jak robię zamiennik),
płatki nori,
suszone płatki tuńczyka bonito (katsuobushi),
marynowany imbir.

Okonomiyaki

Do miski wlać dashi lub wodę, dodać mąkę, sól i jajka. Ubijać do momentu uzyskania gładkiego ciasta. Odstawić na 20 minut.
W międzyczasie przygotować sos do okonomiyaki. Wymieszać w małym rondelku skrobię kukurydzianą z łyżką wody, dodać pozostałę składniki sosu i zagotować na dosyć dużym ogniu. Skręcić ogień i gotować przez 3-5 minuty, aż sos zgęstnieje. Odstawić. Sos można przygotować wcześniej i przechowywać w lodówce do czasu przyrządzenia okonomiyaki.
Wymieszać warzywa z ciastem. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju. Nałożyć na rozgrzany olej 1/4 porcji ciasta, wyrównać w miarę możliwości brzegi naleśnika i smażyć 5-7 minut, aż uzyska złoty kolor, następnie przewrócić na drugą stronę i smażyć 3-5 minuty. Posmarować naleśnika sosem okonomiyaki i majonezem (można majonezu nie rozsmarowywać tylko wycisnąć z worka z odciętym czubkiem tworząc esy-floresy), posypać sproszkowanymi lub pokruszonymi nori i posypać płatkami tuńczyka bonito. Smażyć jeszcze przez chwilę. Pokroić na kawałki wygodne do chwycenia pałeczkami i podawać gorące.

(kuchnia japonska-zaproszenie
Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

uwielbiam takie posty, które mnie zaskakuja i moge czegoś ciekawego się , ale przede wszystkim nowego dowiedzieć
pozdrawiam cieplutko i zapraszam do siebie,
Szana,
www.gastronomygo.blogspot.com

szana - 9:34pm, Sobota 24 Marzec 2012.http://www.gastronomygo.blogspot.com

Zapowiada się bardzo apetycznie. Chętnie bym wypróbowała :)

Shinju - 9:37pm, Sobota 24 Marzec 2012.http://www.kuchenne-wedrowki.blogspot.com

uwielbiam do ciebie zaglądać , bo ciągle coś u ciebie tak nowego ,że oczy aż wytrzeszczam z zdziwienia i zachwytu

margot - 9:06am, Niedziela 25 Marzec 2012.http://kuchniaalicji.blogspot.com/

A u ciebie jak zwykle ciekawie - lubie tu zagladac i wzbogacac swoja wiedze o kuchni :)

Maggie - 10:39am, Niedziela 25 Marzec 2012.http://www.maggiegotuje.blogspot.com

Super przepis już 4 lub 5 raz z niego korzystam :)

Anu - 4:45pm, Wtorek 23 Maj 2017.

belgian gay dating site
shy gay guy dating
<a href=gay-singles-dating.com?>gay thug dating sites</a>

MichaelDof - 3:13am, środa 8 Wrzesień 2021.http://gayedating.com

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

Sport Ernährung wie ...
hallo ich bin POO :P ich wohne in IR. Das...
pooGem @ 5:08am, 18 Czerwiec 2022

hello, how can i solve th...
hello, how can i solve this problem with this page...
eyevag @ 6:57pm, 24 Wrzesień 2021

Como se llamo esto
Como se llamo esto i am from SPAIN. I registere...
killlix @ 1:48am, 27 Lipiec 2021

ВыгодÐ...
variant3ГарантироÐ...
Myronhip @ 6:31am, 21 Kwiecień 2021

Do you need a specialist?...
I choose between these positions https://www.goo...
narmatov-74 @ 11:33pm, 17 Kwiecień 2021

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów