Okonomiyaki – japoński naleśnik
Autor: thiessa @ 8:33pm, Sobota 24 Marzec 2012.
Źródło: "Japanese bible" Fiona Hammond
Okonomiyaki to coś w rodzaju naleśnika, tyle że z różnymi dodatkami. Okonomi znaczy "to, co lubisz" lub "to, czego chcesz", yaki oznacza zgrillowane lub ugotowane. Okonomiyaki jest związane głównie z okolicami Kansai i Hiroshimy, ale obecnie jest dostępne w całym kraju oraz w różnych lokalach na całym świecie, gdzie zamieszkuje społeczność Japończyków. Najbardziej znaną wersją okonomiyaki jest wariant pochodzący z Kasai i Osaki. Ciasto przygotowuje się z mąki, dashi lub wody, jajka i niedostępnego u nas warzywa – nagaimo. Jest to jedna z odmian yama o bardzo kleistej konsystencji, co można zobaczyć na paru filmach na you tube'ie. Pozostałe składniki to kapusta pekińska, dymka, mielone mięso, krewetki, ośmiornice, najróżniejsze warzywa, kimchi, czy ryżowe ciasteczka mochi. Ja zdecydowałam się za pierwszym razem przyrządzić wersję wegetariańską, natomiast robiłam okonomiyaki już 3 razy i przy powtórkach dodałam krewetki. Do wypróbowania czeka wersja z boczkiem. W okolicach Hiroshimy przyrządza się okonomiyaki, w którym jedną z warstw stanowi smażony makaron yakisoba lub udon i jajko. Ta wersja czeka jeszcze u mnie na wypróbowanie.O smaku okonomiyaki w dużej mierze decyduje sos, który jest jego nieodłącznym elementem. Nie widziałam takiego sosu w sprzedaży w Polsce, ale łatwo możemy zrobić go sami korzystając ze składników, które są u nas dostępne. Każdy okonomiyaki posypujemy wodorostami nori i płatkami tuńczyka bonito, które po położeniu na ciepły naleśnik zaczynają tańczyć. Jest to niesamowity widok. Dodatek majonezu to już kwestia gustu. Ja dodałam, ale... No właśnie. Warto obejrzeć fragment filmu o sztuce robienia okonomiyaki, gdzie główny bohater zdecydowanie nie pochwala takiego postępku. Można tam obejrzeć również wszystko, o czym pisałam wyżej. Smarowanie okonomiyaki specjalnym sosem (otafuku), posypywanie wodorostami, "tańczące katsuobushi", smażenie na specjalnej płycie – teppan, użycie metalowych łopatek do formowania brzegów okonomiyaki i służących później do pokrojenia naleśnika na kawałki, które można spożyć pałeczkami. Mogłabym ten fragment oglądać w nieskończoność.
Hiroshi Abe jako Shinsuke Kuwano i Yui Natsukawa jako Natsumi Hayasaka w japońskim serialu "Kekkon Dekinai Otoko", czyli "Mężczyzna, który nie może się ożenić"
Składniki (4 sztuki)
1 szklanka drobno posiekanej kapusty pekińskiej,
1/4 łyżeczki soli,
2 szklanki mąki,
3/4 szklanki dashi II lub wody,
3 jajka,
3 cebule dymki, posiekane,
1 małą czerwona opapryka, pokrojona,
2 garści szpinaku,
4 grzyby shitake, pokrojone na plasterki,
100g ścisłego jedwabistego tofu, pokrojonego w kostkę,
olej do smażenia.
Sos do okonomiyaki (otafuku):
1 łyżeczka skrobi kukurydzianej lub mąki ziemniaczanej,
3 łyżki ketchupu,
2 łyżki sosu Worcestershire,
2 łyżki shoyu (japoński sos sojowy),
2 łyżeczki soku z imbiru (kawałek imbiru zetrzeć na drobnej tarce i wycisnąć),
1 łyżka cukru
Dodatki:
japoński majonez (tutaj opisałam jak robię zamiennik),
płatki nori,
suszone płatki tuńczyka bonito (katsuobushi),
marynowany imbir.
W międzyczasie przygotować sos do okonomiyaki. Wymieszać w małym rondelku skrobię kukurydzianą z łyżką wody, dodać pozostałę składniki sosu i zagotować na dosyć dużym ogniu. Skręcić ogień i gotować przez 3-5 minuty, aż sos zgęstnieje. Odstawić. Sos można przygotować wcześniej i przechowywać w lodówce do czasu przyrządzenia okonomiyaki.
Wymieszać warzywa z ciastem. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju. Nałożyć na rozgrzany olej 1/4 porcji ciasta, wyrównać w miarę możliwości brzegi naleśnika i smażyć 5-7 minut, aż uzyska złoty kolor, następnie przewrócić na drugą stronę i smażyć 3-5 minuty. Posmarować naleśnika sosem okonomiyaki i majonezem (można majonezu nie rozsmarowywać tylko wycisnąć z worka z odciętym czubkiem tworząc esy-floresy), posypać sproszkowanymi lub pokruszonymi nori i posypać płatkami tuńczyka bonito. Smażyć jeszcze przez chwilę. Pokroić na kawałki wygodne do chwycenia pałeczkami i podawać gorące.
Komentarze
uwielbiam takie posty, które mnie zaskakuja i moge czegoś ciekawego się , ale przede wszystkim nowego dowiedzieć
pozdrawiam cieplutko i zapraszam do siebie,
Szana,
www.gastronomygo.blogspot.com
szana - 9:34pm, Sobota 24 Marzec 2012.http://www.gastronomygo.blogspot.com
Zapowiada się bardzo apetycznie. Chętnie bym wypróbowała :)
Shinju - 9:37pm, Sobota 24 Marzec 2012.http://www.kuchenne-wedrowki.blogspot.com
uwielbiam do ciebie zaglądać , bo ciągle coś u ciebie tak nowego ,że oczy aż wytrzeszczam z zdziwienia i zachwytu
margot - 9:06am, Niedziela 25 Marzec 2012.http://kuchniaalicji.blogspot.com/
A u ciebie jak zwykle ciekawie - lubie tu zagladac i wzbogacac swoja wiedze o kuchni :)
Maggie - 10:39am, Niedziela 25 Marzec 2012.http://www.maggiegotuje.blogspot.com
Super przepis już 4 lub 5 raz z niego korzystam :)
Anu - 4:45pm, Wtorek 23 Maj 2017.
belgian gay dating site
shy gay guy dating
<a href=gay-singles-dating.com?>gay thug dating sites</a>
MichaelDof - 3:13am, środa 8 Wrzesień 2021.http://gayedating.com