<<Strona główna

Tonkatsu – kotlet schabowy po japońsku

Autor: thiessa @ 6:50am, Czwartek 22 Marzec 2012.

Tonkatsu – kotlet schabowy po japońsku, Tonkatsu - Japanese fried pork cutlet

Źródło: "Japanese bible" Fiona Hammond, Kuchnia japońska" fk wydawnictwo Olesiejuk


Możecie wierzyć lub nie, ale jest to pierwszy kotlet schabowy, który popeÅ‚niÅ‚am w swoim trzydziestoparoletnim życiu i na tym chyba poprzestanÄ™. ZrobiÅ‚am, zjadÅ‚am, ale to zupeÅ‚nie nie moja bajka. 
Dania kuchni japońskiej ze względu na pochodzenie możemy podzielić na pochodzenia rodzimego, nazywane po japońsku washoku, nihon-ryōri, nihon-shoku. Są to potrawy wymyślone w Japonii lub obecne w kuchni tego kraju od tak dawna, że stały się jej integralną częścią. Drugą grupę stanowią "dania w stylu zachodnim" (yōshoku), do której zalicza się potrawy, które pojawiły się w tym kraju po transformacji Meiji. Do grupy tej można zaliczyć właśnie kotlet wieprzowy tonkatsu.
Tonkatsu różni się od rodzimego kotleta schabowego trzema rzeczami. Po pierwsze jest smażony na głębokim oleju, po drugie, zamiast zmielonej na pył bułki tartej używa się do jego panierowania panko. Jest to panierka z dużych kawałków pieczywa, przypominająca trochę wyglądem wiórki kokosowe. Zastosowanie panko znacząco zwiększa chrupkość.I po trzecie, mięsa nie rozbija się tłuczkiem
Tonkatsu podaje się z cieniutko poszatkowana kapustą oraz sosem, znanym jako sos do tonkatsu. Jest on dostępny w sprzedaży w Polsce. Mnie nie za bardzo podoba się jego cena, więc wolę sama sobie zrobić odpowiednio małą jego ilość.

Składniki:

600g polędwiczka wieprzowa,
1/2 szklanki mÄ…ki,
sól i biały mielony pieprz do smaku,
2 jajka, lekko ubite,
2 szklanki panko (japońska bułka tarta),
olej do głębokiego smażenia,
5 łyżek oleju sezamowego (opcjonalnie),
1 cytryna, pokrojona na kliny,
2 szklanki bardzo drobno poszatkowanej białej kapusty,
sos tonkatsu do podania.*

Pokroić polędwiczkę na plastry, lekko po skosie, aby otrzymać kotlety o w miarę dużej średnicy. Używając wałka rozbić lub rozwałkować kotlety na grubość pół centymetra (nie używać do tego celu tłuczka!). Lekko naciąć boki kotletów w 4-5 miejscach, aby zapobiec zwijaniu się mięsa podczas smażenia. Kotlety oprószyć solą i pieprzem. Panierować w mące, której nadmiar strzepnąć. Następnie zanurzyć kotlety w jajku, poczekać, aż spłynie jego nadmiar i równomiernie obtoczyć w panko. Gotowe do smażenia kotlety ułożone na talerzu wstawić do lodówki na 15 minut.
Do rondla z grubym dnem lub frytownicy wlać olej roślinny i sezamowy do wysokości 1/3 ścianki. Podgrzać go do temperatury 180C, aż wrzucony do niego kawałek chleba zrumieni się po 20 sekundach. Smażyć po 1-2 kotlety na raz przez około 6-7 minuty, odwracając raz lub dwa razy na drugą stronę. Powinny dobrze upiec się w środku i przybrać złocisty kolor. Osuszyć kotlety na papierowych ręcznikach.
Gotowe do spożycia kotlety pokroić na kawałki łatwe do złapania pałeczkami i przełożyć na poszczególne talerze. Na talerz nałożyć porcję kapusty i klin cytryny. Podawać z sosem tonkatsu podanym na talerzu lub w oddzielnym naczyniu.

*Sos Tonkatsu:

3 łyżki sosu Worcestershire,
2 łyżki tamari lub shoyu (japoński sos sojowy),
2 łyżki ketchupu,
1 łyżka japońskiego octu ryżowego,
1 łyżka sake,
2 łyżki brązowego cukru,
1/2 łyżeczki japońskiej musztardy,
1 ząbek czosnku, zmiażdżony,

Aby przyrządzić sos należy włożyć do garnka wszystkie składniki i doprowadzić do wrzenia na dużym ogniu. Zmniejszyć ogień i gotować do momentu, kiedy zmniejszy swoją objętość o jedną trzecią. Pozostawić do wystudzenia.

(kuchnia japonska-zaproszenie

Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

U mnie tez niedawno byla japonska wariacja na temat schabowego - Mezczyzna sie ucieszyl, bo lubi, ale ja jakos nie przepadam za smazonym, panierowanym miesem. Za to sos bardzo mi sie podoba!

Maggie - 8:59am, Czwartek 22 Marzec 2012.http://www.maggiegotuje.blogspot.com

To mnie ubieglas, tez mialam w planach. :) Moja znajoma Japonka wprawdzie nie tlukla miesa tluczkiem, ale za to lekko nacinala je nozem w kilku miejscach, nie pytaj po co, bo nie wiem. Ja, odkad zrobilam tonkatsu, stosuje panko wszedzie jako zamiennik tartej bulki, jest znacznie bardziej chrupiace i nie chlonie tak tluszczu. A co do meritum to masz racje, schabowy pozostanie schabowym, chociaz ten sos nieco go ratuje.

Malgoshka - 10:26am, Czwartek 22 Marzec 2012.

Maggie a moj Malzonek do kotleta sie nie pali. Zje, bo zje, ale bez zachwytow. Tak wiec nie kazdy Polak lubi:-)

Malgoshka w sposobie wykonania napisalam o tym nacinaniu. Chodzi o to, zeby zapobiec zwijaniu sie miesa podczas smazenia. Ja swoje profilaktycznie tez nacielam, ale mysle, ze ma to raczej wieksze znaczenie w przypadku przygotowywania tonkatsu ze schabu.

thiessa - 10:13pm, Czwartek 22 Marzec 2012.

Aaaa, nie doczytalam, to teraz juz wiem. Dzieki.

Malgoshka - 1:03am, Piątek 23 Marzec 2012.

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

Sport Ernährung wie ...
hallo ich bin POO :P ich wohne in IR. Das...
pooGem @ 5:08am, 18 Czerwiec 2022

hello, how can i solve th...
hello, how can i solve this problem with this page...
eyevag @ 6:57pm, 24 Wrzesień 2021

Como se llamo esto
Como se llamo esto i am from SPAIN. I registere...
killlix @ 1:48am, 27 Lipiec 2021

ВыгодÐ...
variant3ГарантироÐ...
Myronhip @ 6:31am, 21 Kwiecień 2021

Do you need a specialist?...
I choose between these positions https://www.goo...
narmatov-74 @ 11:33pm, 17 Kwiecień 2021

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów