
Barszcz ukraiński
Autor: thiessa @ 7:42pm, Wtorek 20 Marzec 2012.
Moja cała rodzina pochodzi ze Wschodu i przed wojną mieszkała w okolicach Lwowa. Nie wiem, zatem dlaczego moja babcia od strony Taty nigdy nie gotowała barszczu ukraińskiego, natomiast moja Babcia od strony Mamy robi przepyszny. Z czasem przepis lekko ewoluował. Moja mama jako nowoczesna gospodyni nie gotuje zup na wywarach mięsnych i ja nie robię tego również, chyba, że jest to istotą zupy. Ja z kolei nie używam w swojej kuchni octu spirytusowego, więc barszcz zakwaszam sokiem z cytryny. Wszystkie jednak do swojego barszczu dodajemy "sekretny składnik", którym jest cebula gotowana na śmietanie". Jest to dodatek, który bardzo poprawia smak barszczu. Śmietana musi być bardzo tłusta, żeby się podczas tego zabiegu nie zwarzyła.
Teściowa, która wiedziała, że straszę jej syna barszczem dopytywała się od czasu do czasu, czy został już podany. Pewnego pięknego dnia syn jej powiedział, że owszem. Skoro tak, rzekła to ja Ci zaraz odgrzeję trochę barszczyku. Małżonek powiedział oburzony, że za nic, bo on dalej takiej wody nie jada i lubi tylko ten barszcz ze śmieciami, jaki ja gotuję.
Składniki:
200 g fasoli JaÅ›, namoczonej przez noc,
2 marchewki, pokrojone w kostkÄ™
1 pietruszka, pokrojona w kostkÄ™,
kawałek selera, pokrojonego w kostkę,
1/2 pora, posiekanego,
kawałek kapusty, drobno poszatkowanej, 3 buraki, pokrojone w drobną kostkę, lub starte na grubej tarce,
2 duże ziemniaki, pokrojone w kostkę,
3 ząbki czosnku, lekko zmiażdżone, ale tak, żeby się nie rozleciały,
2-3 ziela angielskie,
1 listek laurowy,
1 cebula, posiekana,
1 łyżka koncentratu pomidorowego,
200 ml kwaśnej śmietany 36%,
sok z cytryny do smaku,
sól i pieprz do smaku,
posiekany koperek.
Z fasoli odlewamy wodę z namaczania, wlewamy nową i zagotowujemy na dużym ogniu, zmniejszamy ogień, zbieramy tworzącą się pianę i gotujemy go miękkości fasoli. Kiedy fasolą jest już miękka dodajemy marchewkę, pietruszkę, seler, por, ziemniaki, buraki, kapustę, ziele angielskie i liść laurowy i gotujemy do miękkości warzyw. W międzyczasie wkładamy do małego rondelka posiekaną cebulę, zalewamy śmietaną i gotujemy na małym ogniu do momentu, aż cebulą zmięknie. W trakcie gotowania śmietana zrobi się całkowicie rzadka. Można dodać szczyptę soli, żeby przełamać słodycz cebuli. Do ugotowanych warzyw dodajemy koncentrat pomidorowy i cebulę ze śmietaną oraz zgniecione ząbki czosnku. Przyprawiamy solą i pieprzem, chwilę gotujemy i zakwaszamy sokiem z cytryny. Ugotowany barszcz posypujemy dużą ilością koperku. Bez tego zabiegu nie ma dobrego barszczu. Mój mrożony koperek już się skończył a że o tej porze roku sprzedają strasznie marne pęczki jego ilość na talerzu jest niewielka. W okresie letnim dodaję cały pęczek od razu po ugotowaniu. Barszcz ukraiński najlepiej smakuje następnego dnia, kiedy smaki się dobrze przegryzą.
Komentarze
U mnie takimi zupami sÄ… pomidorowa i ogórkowa, za Chiny nie mogÄ™ nakÅ‚onić męża nawet do spróbowania - za czÄ™sto miaÅ‚ w domu jak byÅ‚ maÅ‚y...Barszcz ukraiÅ„ski na szczęście lubi, choć u mnie jest nieco inny.
Pozdrawiam
mopswkuchni - 11:58am, środa 21 Marzec 2012.http://wlodarczyki.net/mopswkuchni/
O, widzÄ™, że co dom, to inny przepis na barszcz. :-) U mnie to wyglÄ…da tak, że podsmaża siÄ™ warzywa i partiami dodaje do wywaru i raczej jada siÄ™ bez Å›mietany (ewentualnie fani Å›mietany dokÅ‚adajÄ… jÄ… sobie indywidualnie do talerza). Ale ten pomysÅ‚ z gotowanÄ… cebulÄ… w Å›mietanie bÄ™dÄ™ musiaÅ‚ kiedyÅ› wypróbować, bo jest interesujÄ…cy.
bartek - 1:18pm, środa 21 Marzec 2012.
u mnie byÅ‚o zupeÅ‚nie na odwrót. tzn w domu rodzinnym zawsze byÅ‚ barszcz ukraiÅ„ski i inne zupy z ziemniakami i Å›mietanÄ…. teraz nie mogÄ™ na nie patrzeć. sam nie gotujÄ™, jak moja dziewczyna ugotuje to nie jadam. a barszcz ukraiÅ„ski to moja trauma. za to taki bez Å›mieci (kurcze, myÅ›laÅ‚em ze to \"nasze oryginalne rodzinne\" okreÅ›lenie ;) ) bardzo lubiÄ™.
czyli sprawdza siÄ™ zależność że z reguÅ‚y nie lubi siÄ™ daÅ„ które za mÅ‚odu (czÄ™sto w nadmiarze) byÅ‚y serwowane przez nasze mamy.
jak pisałem barszczu ukrainskiego nie tykam, także z przepisu nie skorzystam, ale bardzo zaciekawiła mnie ta cebula gotowana w śmietanie
zoolander - 6:12pm, środa 21 Marzec 2012.
Mops w kuchni jak widzisz to nie problem z czestym jedzeniem czasem bywa przyczyna. Moja tesciowa robi 4 zupy na krzyz i "pozostale 3" Malzonek jada. Generalnie zupy uwielbia i jest praktycznie wszystkozerny. Nie tyka 5 rzeczy, w tym ta jedna jest czysty barszcz.
Bartek u mnie w domu do zadnej zupy nie dodawalo sie smietany na talerz. Ona albo juz byla w zupie albo jej nie bylo:-)
Zoolander jak juz pisalam ja zaleznosci takiej nie widze, ale jak wyszlam z domu to zaczelam inaczej gotowac nie dlatego, ze w domu nie bylo smaczne, bo bylo, ale dlatego, ze lubie urozmaicona kuchnie a prawda jest taka, ze tradycyjna kuchnia polska w wiekszosci polskich domow ma ograniczony repertuar potraw. Innym powodem jest to, ze nie sprzyja szczuplej sylwetce. W moim domu jada sie moze 6 kg ziemniakow na rok na 3 osoby a kiedy juz je jem to najczeÅ›ciej lÄ…dujÄ… w tradycyjnych polskich zupach, które robiÄ™ może ze 2 razy w roku, wiec nie zdazymy sie nimi przejesc. I jak juz je gotuje, bo po prostu przyjdzie mi na nie ochota, to koniecznie ze smietana, a co! Czasem mozna sobie pozwolic.
thiessa - 10:41pm, środa 21 Marzec 2012.
Babcia notowała tej zupy bo na Ukrainie nikt jej nie zna. Tak samo jak w Grecji nikt zna ryby "po grecku".
ania - 6:03pm, Poniedziałek 22 Październik 2012.
Ania alez jest to zupa znana zarowno na Ukrainie, jak i w Rosji. Nie wiem dlaczego twierdzisz, ze nikt nie zna tam tej zupy. Napisalam, ze cala moja rodzina pochodzi ze wschodu, czyli obie babcie. Jedna z nich gotuje doskonaly barszcz ukrainski, ktorego nauczyla go jej mama a moja prababcia.
thiessa - 2:07pm, Niedziela 28 Październik 2012.
Wspanialy przepis! Ja gotuje taki barszcz na wywarze z miesa. Moj malzonek inaczej sobie nie wyobraza :-)
Rok temu zwiedzilismy cala uraine od Odessy po Dorohusk (przejscie graniczne) Cale zycie mieszkalam od ukrainy 40 km. Moge was zapewnic ze w calej ukrainie serwuja Barszcz ukrainski. Bardzo mi sie spodobal pewien sposob podawania go. Otoz Barszcz podano mi czysty. Smietane osobno i co ciekawe w malej miseczce podano mi czosnek pokrojony w kostke i zalany oliwa! Osobiscie uwielbiam czosnek wiec dla mnie to bylo cos wyjatkowego. Od tamtej pory u mnie w domu na stol stawiam smietane i czosnek a dopiero pozniej serwuje goracy barszcz. Pozdrawiam
Joanna - 12:10pm, Sobota 24 Listopad 2012.
Joanna tez nie mialabym nic przeciwko czosnkowi, ale smietane zdecydowanie wole gotowana w zupie. Jest to zupelnie inny smak. Nie twierdze, ze z podana oddzielnie smakuje gorzej, ale na pewno inaczej.
Ja polowe zycia mieszkalam 20 km od granicy Ukrainskiej:-)
thiessa - 6:18pm, Czwartek 6 Grudzień 2012.
best free online casino
online casino bovada
online casino game
us online casinos
online casinos for us players
Carri - 3:40pm, Niedziela 21 Styczeń 2018.http://Carri
Thiesso, przeglądam Twoja stronę i szukam inspiracji. Jaki to jest kapitalny przepis! Gotuję w tym tygodniu, wiec czekaj na wieści jak smakowało!
Ninawkuchni - 12:22am, Poniedziałek 4 Styczeń 2021.http://Ninawkuchni.pl
nigerian gay dating sites
gay dating in a rural area
<a href=gayonlinedating.net?>gay redneck for black dating</a>
MichaelDof - 5:59pm, Poniedziałek 6 Wrzesień 2021.http://datinggayservices.com