<<Strona główna

Barszcz ukraiński

Autor: thiessa @ 7:42pm, Wtorek 20 Marzec 2012.


Moja cała rodzina pochodzi ze Wschodu i przed wojną mieszkała w okolicach Lwowa. Nie wiem, zatem dlaczego moja babcia od strony Taty nigdy nie gotowała barszczu ukraińskiego, natomiast moja Babcia od strony Mamy robi przepyszny. Z czasem przepis lekko ewoluował. Moja mama jako nowoczesna gospodyni nie gotuje zup na wywarach mięsnych i ja nie robię tego również, chyba, że jest to istotą zupy. Ja z kolei nie używam w swojej kuchni octu spirytusowego, więc barszcz zakwaszam sokiem z cytryny. Wszystkie jednak do swojego barszczu dodajemy "sekretny składnik", którym jest cebula gotowana na śmietanie". Jest to dodatek, który bardzo poprawia smak barszczu. Śmietana musi być bardzo tłusta, żeby się podczas tego zabiegu nie zwarzyła.

Kiedy poznałam mojego Męża nie znał on smaku barszczu ukraińskiego. Jedynym, jaki się gotowało u niego w domu był barszcz czysty, którego nie znosił nazywając czerwoną wodą. Przekomarzałam się z nim żartując, że jak będzie niegrzeczny to ugotuję mu barszcz. Pewnego dnia Małżonek rzekł: to gotuj, gotuj! Następnego dnia barszcz został podany. Małżonek zasiadł do stołu z bardzo nieszczęśliwą miną i zaczął rzeczony barszcz spożywać. Zupa zaczęła znikać z talerza w zastraszającym tempie a krzywą minę zachowywał tylko dla pozorów. Skończył konsumpcję bez słowa, na co ja się odezwałam: głupio Ci się przyznać, że smakowało? Tyle czasu zmarnowałeś unikając barszczu. Małżonek oczywiście nie mógł potwierdzić, bo straciłby twarz za to powiedział: możesz już gotować ten swój barszcz. Łaskawca jeden.
Teściowa, która wiedziała, że straszę jej syna barszczem dopytywała się od czasu do czasu, czy został już podany. Pewnego pięknego dnia syn jej powiedział, że owszem. Skoro tak, rzekła to ja Ci zaraz odgrzeję trochę barszczyku. Małżonek powiedział oburzony, że za nic, bo on dalej takiej wody nie jada i lubi tylko ten barszcz ze śmieciami, jaki ja gotuję.

Składniki:

200 g fasoli Jaś, namoczonej przez noc,
2 marchewki, pokrojone w kostkę
1 pietruszka, pokrojona w kostkę,
kawałek selera, pokrojonego w kostkę,
1/2 pora, posiekanego,
kawałek kapusty, drobno poszatkowanej, 3 buraki, pokrojone w drobną kostkę, lub starte na grubej tarce,
2 duże ziemniaki, pokrojone w kostkę,
3 ząbki czosnku, lekko zmiażdżone, ale tak, żeby się nie rozleciały,
2-3 ziela angielskie,
1 listek laurowy,
1 cebula, posiekana,
1 łyżka koncentratu pomidorowego,
200 ml kwaśnej śmietany 36%,
sok z cytryny do smaku,
sól i pieprz do smaku,
posiekany koperek.

Z fasoli odlewamy wodę z namaczania, wlewamy nową i zagotowujemy na dużym ogniu, zmniejszamy ogień, zbieramy tworzącą się pianę i gotujemy go miękkości fasoli. Kiedy fasolą jest już miękka dodajemy marchewkę, pietruszkę, seler, por, ziemniaki, buraki, kapustę, ziele angielskie i liść laurowy i gotujemy do miękkości warzyw. W międzyczasie wkładamy do małego rondelka posiekaną cebulę, zalewamy śmietaną i gotujemy na małym ogniu do momentu, aż cebulą zmięknie. W trakcie gotowania śmietana zrobi się całkowicie rzadka. Można dodać szczyptę soli, żeby przełamać słodycz cebuli. Do ugotowanych warzyw dodajemy koncentrat pomidorowy i cebulę ze śmietaną oraz zgniecione ząbki czosnku. Przyprawiamy solą i pieprzem, chwilę gotujemy i zakwaszamy sokiem z cytryny. Ugotowany barszcz posypujemy dużą ilością koperku. Bez tego zabiegu nie ma dobrego barszczu. Mój mrożony koperek już się skończył a że o tej porze roku sprzedają strasznie marne pęczki jego ilość na talerzu jest niewielka. W okresie letnim dodaję cały pęczek od razu po ugotowaniu. Barszcz ukraiński najlepiej smakuje następnego dnia, kiedy smaki się dobrze przegryzą.

(Warzywa strączkowe-ZAPROSZENIE
Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

U mnie takimi zupami są pomidorowa i ogórkowa, za Chiny nie mogę nakłonić męża nawet do spróbowania - za często miał w domu jak był mały...Barszcz ukraiński na szczęście lubi, choć u mnie jest nieco inny.
Pozdrawiam

mopswkuchni - 11:58am, środa 21 Marzec 2012.http://wlodarczyki.net/mopswkuchni/

O, widzę, że co dom, to inny przepis na barszcz. :-) U mnie to wygląda tak, że podsmaża się warzywa i partiami dodaje do wywaru i raczej jada się bez śmietany (ewentualnie fani śmietany dokładają ją sobie indywidualnie do talerza). Ale ten pomysł z gotowaną cebulą w śmietanie będę musiał kiedyś wypróbować, bo jest interesujący.

bartek - 1:18pm, środa 21 Marzec 2012.

u mnie było zupełnie na odwrót. tzn w domu rodzinnym zawsze był barszcz ukraiński i inne zupy z ziemniakami i śmietaną. teraz nie mogę na nie patrzeć. sam nie gotuję, jak moja dziewczyna ugotuje to nie jadam. a barszcz ukraiński to moja trauma. za to taki bez śmieci (kurcze, myślałem ze to \"nasze oryginalne rodzinne\" określenie ;) ) bardzo lubię.
czyli sprawdza się zależność że z reguły nie lubi się dań które za młodu (często w nadmiarze) były serwowane przez nasze mamy.
jak pisałem barszczu ukrainskiego nie tykam, także z przepisu nie skorzystam, ale bardzo zaciekawiła mnie ta cebula gotowana w śmietanie

zoolander - 6:12pm, środa 21 Marzec 2012.

Mops w kuchni jak widzisz to nie problem z czestym jedzeniem czasem bywa przyczyna. Moja tesciowa robi 4 zupy na krzyz i "pozostale 3" Malzonek jada. Generalnie zupy uwielbia i jest praktycznie wszystkozerny. Nie tyka 5 rzeczy, w tym ta jedna jest czysty barszcz.

Bartek u mnie w domu do zadnej zupy nie dodawalo sie smietany na talerz. Ona albo juz byla w zupie albo jej nie bylo:-)

Zoolander jak juz pisalam ja zaleznosci takiej nie widze, ale jak wyszlam z domu to zaczelam inaczej gotowac nie dlatego, ze w domu nie bylo smaczne, bo bylo, ale dlatego, ze lubie urozmaicona kuchnie a prawda jest taka, ze tradycyjna kuchnia polska w wiekszosci polskich domow ma ograniczony repertuar potraw. Innym powodem jest to, ze nie sprzyja szczuplej sylwetce. W moim domu jada sie moze 6 kg ziemniakow na rok na 3 osoby a kiedy juz je jem to najcześciej lądują w tradycyjnych polskich zupach, które robię może ze 2 razy w roku, wiec nie zdazymy sie nimi przejesc. I jak juz je gotuje, bo po prostu przyjdzie mi na nie ochota, to koniecznie ze smietana, a co! Czasem mozna sobie pozwolic.

thiessa - 10:41pm, środa 21 Marzec 2012.

Babcia notowała tej zupy bo na Ukrainie nikt jej nie zna. Tak samo jak w Grecji nikt zna ryby "po grecku".

ania - 6:03pm, Poniedziałek 22 Październik 2012.

Ania alez jest to zupa znana zarowno na Ukrainie, jak i w Rosji. Nie wiem dlaczego twierdzisz, ze nikt nie zna tam tej zupy. Napisalam, ze cala moja rodzina pochodzi ze wschodu, czyli obie babcie. Jedna z nich gotuje doskonaly barszcz ukrainski, ktorego nauczyla go jej mama a moja prababcia.

thiessa - 2:07pm, Niedziela 28 Październik 2012.

Wspanialy przepis! Ja gotuje taki barszcz na wywarze z miesa. Moj malzonek inaczej sobie nie wyobraza :-)
Rok temu zwiedzilismy cala uraine od Odessy po Dorohusk (przejscie graniczne) Cale zycie mieszkalam od ukrainy 40 km. Moge was zapewnic ze w calej ukrainie serwuja Barszcz ukrainski. Bardzo mi sie spodobal pewien sposob podawania go. Otoz Barszcz podano mi czysty. Smietane osobno i co ciekawe w malej miseczce podano mi czosnek pokrojony w kostke i zalany oliwa! Osobiscie uwielbiam czosnek wiec dla mnie to bylo cos wyjatkowego. Od tamtej pory u mnie w domu na stol stawiam smietane i czosnek a dopiero pozniej serwuje goracy barszcz. Pozdrawiam

Joanna - 12:10pm, Sobota 24 Listopad 2012.

Joanna tez nie mialabym nic przeciwko czosnkowi, ale smietane zdecydowanie wole gotowana w zupie. Jest to zupelnie inny smak. Nie twierdze, ze z podana oddzielnie smakuje gorzej, ale na pewno inaczej.
Ja polowe zycia mieszkalam 20 km od granicy Ukrainskiej:-)

thiessa - 6:18pm, Czwartek 6 Grudzień 2012.

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • październik 2017
    • Pitu
    • Paprykarz z grzybów
    • Rosół z cukinią, przepiórczymi jajeczkami i makaronem somen
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów