<<Strona główna

Hummus z topinamburów i zielonego groszku

Autor: thiessa @ 6:43am, Poniedziałek 19 Marzec 2012.

Hummus z topinamburów i zielonego groszku, Jerusalem artichokes and green pea hummus

Źródło: "Dieta niskowęglowodanowa" Amanda Cross

W zeszłym tygodniu Małżonek wykopał na działce topinambur i zdaje sie, że była to ostatnia chwila, bo w ten weekend było tak ciepło, że już pewnie zaczął kiełkować. Z uzyskanego "skarbu" powstał między innymi pyszny hummus w nieco lżejszej wersji od tradycyjnego, dobrze chyba wszystkim znanego. Serwować można tak jak tradycyjny hummus tj. z warzywami, pieczywem i jako oryginalny sos do grillowanego kurczaka. Kto nie wie co to za warzywo i jak wygląda powinien zajrzeć tutaj.

Składniki:

400g bulw topinambura,
100g mrożonego zielonego groszku,
50g masła lub w wersji wegańskiej łagodnej oliwy,
1 łyżeczka kuminu,
2 ząbki czosnku, zmiażdżone,
2 łyżeczki soku z cytryny,
sól.

Włożyć bulwy topinamburów do garnka z osolonym wrzątkiem i gotować 190 minut lub do momentu, kiedy będą miękkie. Wyjąć ugotowane topinambury a do wody z ich gotowania wrzucić groszek. Gotować 2 minuty, po czym odcedzić go i przepłukać zimną wodą, żeby zachował kolor. Wywaru z gotowania nie wylewać.
Topinambury, groszek i masło umieścić w blenderze i zmiksować. Wlać tyle wody z gotowania warzyw, żeby otrzymać odpowiednio gładką i kremową konsystencję. Wymieszać z kuminem, doprawić pieprzem i ewentualnie solą, chociaż nie powinno to być potrzebne.

INNE PRZEPISY Z UŻYCIEM TOPINAMBURÓW:

Zimowa zupa z topinamburów i pomidorów
Zupa z topinamburów z pestkami dynii
Pilaf z quinoa i topinamburów
Sałatka z fenkułów, topinamburów i soczewicy
Surówka z marchewki i topinambura
Topinambury smażone ze szpinakiem
Zapiekanka z topinamburów wg. J. Olivera

(Warzywa strÄ…czkowe-ZAPROSZENIE

Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

pasta jak dla mnie :) choć przyznam że topinambura nigdy nie jadłam (nad czym ubolewam), faktura pastry jaką widzę na zdjęcie odpowiada mi bardzo, a groszek uwielbiam

aga-aa - 7:31am, Poniedziałek 19 Marzec 2012.http://eksperymentalnie.blogspot.com

No prosze, nie wpadlabym chyba na polaczenie topinamb. z groszkiem! Bardzo ciekawy pomysl Thiesso :)

Pozdrawiam serdecznie!

Bea - 7:37am, Poniedziałek 19 Marzec 2012.http://www.beawkuchni.com

No to już wiem jak się nazywa jerusalem artichoke co na mnie od dłuższego czasu łypie ze skrzynki w zieleniaku. Będę musiała przetestować. Możesz przybliżyć jak on smakuje? Podobny do czegoś bardziej powszechnego?

Malgoshka - 12:55pm, Poniedziałek 19 Marzec 2012.

piękny kolor ma! topinambur jeszcze przede mną. a czy jego bulwę można gdzieś kupić?

eve.wo - 1:23pm, Poniedziałek 19 Marzec 2012.http://lubietogotowanie.blogspot.com

Super pomysÅ‚ na wykorzystanie topinamburów. WÅ‚aÅ›nie niedawno kupiÅ‚am i zastanawiaÅ‚am siÄ™, co można by z nich zrobić innego niż zupÄ™/

hania-kasia - 6:38pm, Poniedziałek 19 Marzec 2012.http://hania-kasia.blogspot.com

Aga w Warszawie to chyba nie problem kupic? Znając Twoje smaki myśle, ze to cos dla Ciebie.

Bea ja sama tez bym nie wpadla. Groszek jest w tej pascie mniej wyczuwalny. Jest to raczej zabieg kolorystyczny, bo pasta z samego topminambura nie bylaby taka ladna:-)

Malgoshka smakuje jak karczoch stad pewnie jego angielska nazwa, tylko troche bardziej slodki w smaku.

Eve.wo musisz zapytac Hani-kasi gdzie kupila, bo o ile kojarze jestes tez z Warszawy. Od dawna mozna go kupic na allegro. Wlasnie sprawdzilam i sa!

Hania-kasia wiem, ze pasta to zdecydowanie cos dla Ciebie, ale polecam jeszcze sprobowanie na surowo, bo ma taki orzechowy posmak i smazony ze szpinakiem. To najlepsza opcja z dotychczas mi poznanych:-)

thiessa - 7:17pm, Poniedziałek 19 Marzec 2012.

Ja chyba na jakiejs prowincji mieszkam, bo tu nawet o topinamburze nie sÅ‚yszeli, a to przecież taki skrobiowy poprzednik kartofla. Zatem moge siÄ™ oblizac patrzÄ…c na Twój "skarb".

Kinga - 6:13pm, Wtorek 20 Marzec 2012.

Kinga zadna prowincja, a gdzie slyszeli? Gdybys u mnie zapytala to tez nikt nie wiedzialby co to jest. Mysle, ze stacjonarnie mozna kupic tylko w Warszawie. Jesli ktos chce koniecznie wyprobowac to polecam zakupienie via allegro.

thiessa - 10:25pm, środa 21 Marzec 2012.

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

Sport Ernährung wie ...
hallo ich bin POO :P ich wohne in IR. Das...
pooGem @ 5:08am, 18 Czerwiec 2022

hello, how can i solve th...
hello, how can i solve this problem with this page...
eyevag @ 6:57pm, 24 Wrzesień 2021

Como se llamo esto
Como se llamo esto i am from SPAIN. I registere...
killlix @ 1:48am, 27 Lipiec 2021

ВыгодÐ...
variant3ГарантироÐ...
Myronhip @ 6:31am, 21 Kwiecień 2021

Do you need a specialist?...
I choose between these positions https://www.goo...
narmatov-74 @ 11:33pm, 17 Kwiecień 2021

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów