
Hummus z topinamburów i zielonego groszku
Autor: thiessa @ 6:43am, Poniedziałek 19 Marzec 2012.
Źródło: "Dieta niskowęglowodanowa" Amanda Cross
W zeszłym tygodniu Małżonek wykopał na działce topinambur i zdaje sie, że była to ostatnia chwila, bo w ten weekend było tak ciepło, że już pewnie zaczął kiełkować. Z uzyskanego "skarbu" powstał między innymi pyszny hummus w nieco lżejszej wersji od tradycyjnego, dobrze chyba wszystkim znanego. Serwować można tak jak tradycyjny hummus tj. z warzywami, pieczywem i jako oryginalny sos do grillowanego kurczaka. Kto nie wie co to za warzywo i jak wygląda powinien zajrzeć tutaj.
Składniki:
400g bulw topinambura,
100g mrożonego zielonego groszku,
50g masła lub w wersji wegańskiej łagodnej oliwy,
1 łyżeczka kuminu,
2 ząbki czosnku, zmiażdżone,
2 łyżeczki soku z cytryny,
sól.
Włożyć bulwy topinamburów do garnka z osolonym wrzątkiem i gotować 190 minut lub do momentu, kiedy będą miękkie. Wyjąć ugotowane topinambury a do wody z ich gotowania wrzucić groszek. Gotować 2 minuty, po czym odcedzić go i przepłukać zimną wodą, żeby zachował kolor. Wywaru z gotowania nie wylewać.
Topinambury, groszek i masło umieścić w blenderze i zmiksować. Wlać tyle wody z gotowania warzyw, żeby otrzymać odpowiednio gładką i kremową konsystencję. Wymieszać z kuminem, doprawić pieprzem i ewentualnie solą, chociaż nie powinno to być potrzebne.
INNE PRZEPISY Z UŻYCIEM TOPINAMBURÓW:
Zimowa zupa z topinamburów i pomidorów
Zupa z topinamburów z pestkami dynii
Pilaf z quinoa i topinamburów
Sałatka z fenkułów, topinamburów i soczewicy
Surówka z marchewki i topinambura
Topinambury smażone ze szpinakiem
Zapiekanka z topinamburów wg. J. Olivera
Komentarze
pasta jak dla mnie :) choć przyznam że topinambura nigdy nie jadłam (nad czym ubolewam), faktura pastry jaką widzę na zdjęcie odpowiada mi bardzo, a groszek uwielbiam
aga-aa - 7:31am, Poniedziałek 19 Marzec 2012.http://eksperymentalnie.blogspot.com
No prosze, nie wpadlabym chyba na polaczenie topinamb. z groszkiem! Bardzo ciekawy pomysl Thiesso :)
Pozdrawiam serdecznie!
Bea - 7:37am, Poniedziałek 19 Marzec 2012.http://www.beawkuchni.com
No to już wiem jak się nazywa jerusalem artichoke co na mnie od dłuższego czasu łypie ze skrzynki w zieleniaku. Będę musiała przetestować. Możesz przybliżyć jak on smakuje? Podobny do czegoś bardziej powszechnego?
Malgoshka - 12:55pm, Poniedziałek 19 Marzec 2012.
piękny kolor ma! topinambur jeszcze przede mną. a czy jego bulwę można gdzieś kupić?
eve.wo - 1:23pm, Poniedziałek 19 Marzec 2012.http://lubietogotowanie.blogspot.com
Super pomysÅ‚ na wykorzystanie topinamburów. WÅ‚aÅ›nie niedawno kupiÅ‚am i zastanawiaÅ‚am siÄ™, co można by z nich zrobić innego niż zupÄ™/
hania-kasia - 6:38pm, Poniedziałek 19 Marzec 2012.http://hania-kasia.blogspot.com
Aga w Warszawie to chyba nie problem kupic? Znając Twoje smaki myśle, ze to cos dla Ciebie.
Bea ja sama tez bym nie wpadla. Groszek jest w tej pascie mniej wyczuwalny. Jest to raczej zabieg kolorystyczny, bo pasta z samego topminambura nie bylaby taka ladna:-)
Malgoshka smakuje jak karczoch stad pewnie jego angielska nazwa, tylko troche bardziej slodki w smaku.
Eve.wo musisz zapytac Hani-kasi gdzie kupila, bo o ile kojarze jestes tez z Warszawy. Od dawna mozna go kupic na allegro. Wlasnie sprawdzilam i sa!
Hania-kasia wiem, ze pasta to zdecydowanie cos dla Ciebie, ale polecam jeszcze sprobowanie na surowo, bo ma taki orzechowy posmak i smazony ze szpinakiem. To najlepsza opcja z dotychczas mi poznanych:-)
thiessa - 7:17pm, Poniedziałek 19 Marzec 2012.
Ja chyba na jakiejs prowincji mieszkam, bo tu nawet o topinamburze nie sÅ‚yszeli, a to przecież taki skrobiowy poprzednik kartofla. Zatem moge siÄ™ oblizac patrzÄ…c na Twój "skarb".
Kinga - 6:13pm, Wtorek 20 Marzec 2012.
Kinga zadna prowincja, a gdzie slyszeli? Gdybys u mnie zapytala to tez nikt nie wiedzialby co to jest. Mysle, ze stacjonarnie mozna kupic tylko w Warszawie. Jesli ktos chce koniecznie wyprobowac to polecam zakupienie via allegro.
thiessa - 10:25pm, środa 21 Marzec 2012.