
Zupa sojowa a'la fasoulada
Autor: thiessa @ 6:29pm, Niedziela 18 Marzec 2012.
Źródło: "Kuchnie świata" Gordon Ramsey
Krótki przerywnik od kuchni japońskiej, chociaż obecnie w moim domu rządzi niepodzielnie. Dzisiaj przeniesiemy się do Grecji, aby skonsumować zupę, która idealnie nadaje się na przednówek. Robiłam ją wiele razy w wersji właściwej tj. z fasolą. W grudniu miałam na nią nawet taką fazę, że robiłam ją co tydzień. Soja jest chyba jedynym strączkowym, za którym nie przepadam. Lubię mleko sojowe, tofu, tempeh, ale soję nie bardzo. Postanowiłam dać jej szansę w tej pysznej zupie robiąc ją po raz kolejny. Wyszła bardzo smaczna i nawet wyglądała apetyczniej niż z fasolą. Przepis podaję za Majką, która zachęciła mnie do jej wypróbowania.Składniki:
500 g suszonej soi, namoczonej przez noc w dużej ilości wody,
4 łyżki stołowe oliwy z oliwek,
2 marchewki, obrane i drobno posiekane,
1 duża cebula, obrana i drobno posiekana,
2 łodygi selera naciowego, obrane i drobno posiekane,
2 ząbki czosnku, obrane i drobno posiekane,
sól morska,
czarny pieprz,
1 puszka pomidorów (w sezonie 6 obranych i posiekanych,
1 łyżka koncentratu pomidorowego,
1 łyżeczka suszonego oregano,
mały pęczek natki, posiekany,
Odcedzić fasolę, przełożyć do dużego rondla i zalać zimną wodą. Zagotować na średnim ogniu, a następnie zebrać pianę i szumowinę z powierzchni. Zmniejszyć ogień i gotować ok. 1 godz.
W innym rondlu rozgrzać oliwę z oliwek. Wrzucić marchewkę, cebulę, seler, czosnek i doprawić warzywa solą i pieprzem. Smażyć na mocnym ogniu przez 6-8 min. często mieszając, aż zmiękną. Dodać posiekane pomidory, koncentrat pomidorowy oraz suszone oregano. Gotować, mieszając przez minutę lub dwie, po czym przełożyć całość do rondla z gotująca się fasolą.
Dolać wodę, jeśli będzie taka potrzeba. Wszystkie składniki zupy powinny być przykryte płynem. Gotować na najmniejszym ogniu przez 30-45 min, aż fasola będzie miękka. Jeśli zupa będzie zbyt gęsta można ją rozrzedzić odrobiną wody.
Zupę podawać posypaną natką pietruszki.
Komentarze
Swietny pomysl z ta soja :) Jeszcze nie mialam okazcji probowac jej w takiej wersji.
Pozdrowienia.
majka - 7:54pm, Niedziela 18 Marzec 2012.http://kalejdoskopkulinarny.blogspot.com