Kulki ryżowe w słodkiej paście adzuki – japońskie ciastka
Autor: thiessa @ 8:21pm, Sobota 17 Marzec 2012.
Żródło: "Åatwa kuchnia japońska" Emi Kazuko
Przy okazji strudla z nashi i imbirem pisałam o tym, że w ostatnich latach olbrzymią popularność zyskały zagraniczne wypieki a mistrzowie kuchni łączą umiejętnie techniki i smaki zarówno Wschodu jak i Zachodu. Pora na tradycyjną japońską słodycz – ciasteczka ohagi.
Normalnie ciasteczka ryżowe są nadziane pastą z adzuki, w przypadku ohagi jest inaczej. Wszystko jest na odwrót. Nadzienie staje się zewnętrzną warstwą ciasteczka, natomiast ryż jego wypełnieniem.
Nazwa ohagi pochodzi od krzaczastej koniczyny, która kwitnie wczesną jesienią, w porze równonocny jesiennej (i buddyjskiego festiwalu pamięci o zmarłych nazywanego Higan). Chociaż w Japonii można je dostać przez cały rok, są one szczególne powiązanie z tą porą roku. Wiosną, podczas równonocny wiosennej (gdy świętuje się ten sam festiwal buddyjski), nazywa się je "botan mochi" lub "piwoniowymi ciasteczkami ryżowymi"
Składniki:
150g kleistego ryżu,
220 ml wody.
Słodka pasta z fasolki adzuki:
120g suszonej fasolki adzuki, namoczonej w wodzie przez 3-4 godziny, lub przez noc,
120g cukru,
szczypta soli.
Ryż ugotować stosując się do wskazówek z tego przepisu. Ciepły ryż rozgnieść używając wilgotnego tłuczka lub wałka, aż połowa ziaren będzie roztarta.
Odcedzić fasolkę adzuki, przełożyć do rondla i zalać dużą ilością wody. Doprowadzić płyn do wrzenia i gotować na dużym ogniu przez 3 minuty, a następnie odcedzić. Włożyć fasolkę z powrotem do rondla, zalać 450 mol wody i ponownie zagotować. Zmniejszyć ogień i pod częściowym przykryciem gotować przez 30-40 minut. Dodać cukier w dwóch porcjach oraz szczyptę soli i wymieszać aż się rozpuszczą. Gotować kolejne 10-15 minut. Fasolkę rozgnieść w płynie tłuczkiem do ziemniaków, gdy rondel będzie wciąż ustawiony na niewielkim ogniu. Mieszać nieustannie, aż cały płyn wyparuje, a z fasoli otrzymamy gładką pastę. Pozostawić do ostygnięcia
Ryż podzielić na 8 porcji i uformować z niego kulki. Na środku kwadratowej czystej i wilgotnej ściereczki o boku ok. 15 cm (ja użyłam do tego celu materiałowej chusteczki do nosa, jakiej się używało przed erą chusteczek jednorazowych) rozprowadzić porcję pasty z adzuki na kształt cienkiego dysku o średnicy 7,5 cm. Na środek dysku położyć kulkę ryżową i chwytając za ściereczkę zawinąć ryż w pastę. Powyższą czynność powtórzyć, przygotowując pozostałe kulki.
 |  |
Komentarze