<<Strona główna

Kulki ryżowe w słodkiej paście adzuki – japońskie ciastka

Autor: thiessa @ 8:21pm, Sobota 17 Marzec 2012.

Kulki ryżowe w słodkiej paście adzuki – japońskie ciastka, Ohagi, Azuki bean cakes with rice filling

Żródło: "Łatwa kuchnia japońska" Emi Kazuko

Przy okazji strudla z nashi i imbirem pisałam o tym, że w ostatnich latach olbrzymią popularność zyskały zagraniczne wypieki a mistrzowie kuchni łączą umiejętnie techniki i smaki zarówno Wschodu jak i Zachodu. Pora na tradycyjną japońską słodycz – ciasteczka ohagi.
Normalnie ciasteczka ryżowe są nadziane pastą z adzuki, w przypadku ohagi jest inaczej. Wszystko jest na odwrót. Nadzienie staje się zewnętrzną warstwą ciasteczka, natomiast ryż jego wypełnieniem.

Nazwa ohagi pochodzi od krzaczastej koniczyny, która kwitnie wczesną jesienią, w porze równonocny jesiennej (i buddyjskiego festiwalu pamięci o zmarłych nazywanego Higan). Chociaż w Japonii można je dostać przez cały rok, są one szczególne powiązanie z tą porą roku. Wiosną, podczas równonocny wiosennej (gdy świętuje się ten sam festiwal buddyjski), nazywa się je "botan mochi" lub "piwoniowymi ciasteczkami ryżowymi"

Składniki:

150g kleistego ryżu,
220 ml wody.

Słodka pasta z fasolki adzuki:

120g suszonej fasolki adzuki, namoczonej w wodzie przez 3-4 godziny, lub przez noc,
120g cukru,
szczypta soli.

Ryż ugotować stosując się do wskazówek z tego przepisu. Ciepły ryż rozgnieść używając wilgotnego tłuczka lub wałka, aż połowa ziaren będzie roztarta.
Odcedzić fasolkę adzuki, przełożyć do rondla i zalać dużą ilością wody. Doprowadzić płyn do wrzenia i gotować na dużym ogniu przez 3 minuty, a następnie odcedzić. Włożyć fasolkę z powrotem do rondla, zalać 450 mol wody i ponownie zagotować. Zmniejszyć ogień i pod częściowym przykryciem gotować przez 30-40 minut. Dodać cukier w dwóch porcjach oraz szczyptę soli i wymieszać aż się rozpuszczą. Gotować kolejne 10-15 minut. Fasolkę rozgnieść w płynie tłuczkiem do ziemniaków, gdy rondel będzie wciąż ustawiony na niewielkim ogniu. Mieszać nieustannie, aż cały płyn wyparuje, a z fasoli otrzymamy gładką pastę. Pozostawić do ostygnięcia
Ryż podzielić na 8 porcji i uformować z niego kulki. Na środku kwadratowej czystej i wilgotnej ściereczki o boku ok. 15 cm (ja użyłam do tego celu materiałowej chusteczki do nosa, jakiej się używało przed erą chusteczek jednorazowych) rozprowadzić porcję pasty z adzuki na kształt cienkiego dysku o średnicy 7,5 cm. Na środek dysku położyć kulkę ryżową i chwytając za ściereczkę zawinąć ryż w pastę. Powyższą czynność powtórzyć, przygotowując pozostałe kulki.

(Warzywa strączkowe-ZAPROSZENIE(kuchnia japonska-zaproszenie

Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

http://www.michaelkors--outlet.us/ michael kors outlet
http://www.coachfactoryoutlet-s.com/ coach factory outlet
http://www.oakleysunglassesoutlet.us.com/ oakley sunglasses outlet
http://www.tory-burchoutlet.com/ tory burch outlet
http://www.oakleysunglassescheap.us.com/ oakley sunglasses cheap
http://www.coachfactory-handbags.com/ coach factory outlet
http://www.toryburch-shoes.com/ tory burch shoes
http://www.coachstoreonline.org/ coach outlet store online
http://www.coachoutletstore.cc/ coach outlet store
http://www.coachfactory-outletinc.com/ coach factory outlet
http://www.valentino.us.com/ valentino
http://www.valentino-shoes.com/ valentino shoes
http://www.coach-outletinc.com/ coach outlet
http://www.coachoutletstoreinc.us/ coach outlet store online
http://www.airjordan.us.com/ air jordan
http://www.timberlandshoesus.com/ timberland shoes
http://www.michaelkorsoutlet-online.us/ michael kors outlet
http://www.coachfactoryoutletpurse.com/ coach factory outlet
http://www.coachfactory2014.com/ coach factory outlet
http://www.truereligionbrandjeans.us.com/ true religion outlet
http://www.truereligionjeans.us.com/ true religion jeans
http://www.coach--handbags.com/ coach outlet online
http://www.louisvuitton--outlet.us/ louis vuitton outlet
http://www.timberland--shoes.com/ timberland boots
http://www.isabelmarantshoes.us.com/ isabel marant shoes
http://www.coachoutletonline-factory.com/ coach outlet online
http://www.michaelkorsoutlet-online.net/ michael kors purses
http://www.louisvuitton-handbag.us/ louis vuitton handbags
http://www.coach-outletstoreonline.com/ coach outlet store online
http://www.true-religion-jeans.com/ true religion jeans
http://www.coachfactoryoutlets-online.com/ coach factory outlet online
http://www.coachfactoryoutletofficial.com/ coach factory outlet
http://www.louisvuitton-outlet.org/ louis vuitton outlet
http://www.coach-factoryoutlets.com/ coach factory outlet
http://www.coach-outletonline.us/ coach outlet online
http://www.michaelkorsoutletonlinestore.us/ michael kors outlet
http://www.michaelkorsoutletstoresco.com/ michael kors outlet store
http://www.tiffanysjewelry-co.com/ tiffanys jewelry
http://www.celineoutlet-online.com/ celine outlet
http://www.cheap-toms.net/ toms shoes
http://www.celine-handbags.com/ celine handbags
http://www.toms--shoes.us/ toms outlet
http://www.fitflopsandalssale.com/ fitflops
http://www.fitflopusaonline.com/ fitflop outlet
http://www.prada-handbag.com/ prada handbags
http://www.tiffanyandcoinc.com/ tiffany jewelry
http://www.prada-outlet.org/ prada outlet
http://www.michaelkorsinc.us/ michael kors
http://www.marcjacobs.us.com/ marc jacobs
http://www.supra.us.com/ supra shoes
http://www.ralphlauren.us.com/ polo ralph lauren
http://www.tiffanyjewelry.us.com/ tiffany jewelry
http://www.shoestoms.net/ toms shoes

michael kors outlet - 8:35am, Czwartek 19 Czerwiec 2014.http://www.michaelkors--outlet.us/

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • wrzesień 2014
    • Kremowy dip z guacamole i tomatillos
    • Węgierska zupa gulaszowa
    • Zupa z pieczonej papryki i pomidorów z fetą
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów