<<Strona główna

Kulki ryżowe w słodkiej paście adzuki – japońskie ciastka

Autor: thiessa @ 8:21pm, Sobota 17 Marzec 2012.

Kulki ryżowe w słodkiej paście adzuki – japońskie ciastka, Ohagi, Azuki bean cakes with rice filling

Żródło: "Łatwa kuchnia japońska" Emi Kazuko

Przy okazji strudla z nashi i imbirem pisałam o tym, że w ostatnich latach olbrzymią popularność zyskały zagraniczne wypieki a mistrzowie kuchni łączą umiejętnie techniki i smaki zarówno Wschodu jak i Zachodu. Pora na tradycyjną japońską słodycz – ciasteczka ohagi.
Normalnie ciasteczka ryżowe są nadziane pastą z adzuki, w przypadku ohagi jest inaczej. Wszystko jest na odwrót. Nadzienie staje się zewnętrzną warstwą ciasteczka, natomiast ryż jego wypełnieniem.

Nazwa ohagi pochodzi od krzaczastej koniczyny, która kwitnie wczesną jesienią, w porze równonocny jesiennej (i buddyjskiego festiwalu pamięci o zmarłych nazywanego Higan). Chociaż w Japonii można je dostać przez cały rok, są one szczególne powiązanie z tą porą roku. Wiosną, podczas równonocny wiosennej (gdy świętuje się ten sam festiwal buddyjski), nazywa się je "botan mochi" lub "piwoniowymi ciasteczkami ryżowymi"

Składniki:

150g kleistego ryżu,
220 ml wody.

Słodka pasta z fasolki adzuki:

120g suszonej fasolki adzuki, namoczonej w wodzie przez 3-4 godziny, lub przez noc,
120g cukru,
szczypta soli.

Ryż ugotować stosując się do wskazówek z tego przepisu. Ciepły ryż rozgnieść używając wilgotnego tłuczka lub wałka, aż połowa ziaren będzie roztarta.
Odcedzić fasolkę adzuki, przełożyć do rondla i zalać dużą ilością wody. Doprowadzić płyn do wrzenia i gotować na dużym ogniu przez 3 minuty, a następnie odcedzić. Włożyć fasolkę z powrotem do rondla, zalać 450 mol wody i ponownie zagotować. Zmniejszyć ogień i pod częściowym przykryciem gotować przez 30-40 minut. Dodać cukier w dwóch porcjach oraz szczyptę soli i wymieszać aż się rozpuszczą. Gotować kolejne 10-15 minut. Fasolkę rozgnieść w płynie tłuczkiem do ziemniaków, gdy rondel będzie wciąż ustawiony na niewielkim ogniu. Mieszać nieustannie, aż cały płyn wyparuje, a z fasoli otrzymamy gładką pastę. Pozostawić do ostygnięcia
Ryż podzielić na 8 porcji i uformować z niego kulki. Na środku kwadratowej czystej i wilgotnej ściereczki o boku ok. 15 cm (ja użyłam do tego celu materiałowej chusteczki do nosa, jakiej się używało przed erą chusteczek jednorazowych) rozprowadzić porcję pasty z adzuki na kształt cienkiego dysku o średnicy 7,5 cm. Na środek dysku położyć kulkę ryżową i chwytając za ściereczkę zawinąć ryż w pastę. Powyższą czynność powtórzyć, przygotowując pozostałe kulki.

(Warzywa strączkowe-ZAPROSZENIE(kuchnia japonska-zaproszenie

Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

Sport Ernährung wie ...
hallo ich bin POO :P ich wohne in IR. Das...
pooGem @ 5:08am, 18 Czerwiec 2022

hello, how can i solve th...
hello, how can i solve this problem with this page...
eyevag @ 6:57pm, 24 Wrzesień 2021

Como se llamo esto
Como se llamo esto i am from SPAIN. I registere...
killlix @ 1:48am, 27 Lipiec 2021

ВыгодÐ...
variant3ГарантироÐ...
Myronhip @ 6:31am, 21 Kwiecień 2021

Do you need a specialist?...
I choose between these positions https://www.goo...
narmatov-74 @ 11:33pm, 17 Kwiecień 2021

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów