<<Strona główna

Onigiri - bez niego nie ma bento

Autor: thiessa @ 4:48pm, środa 14 Marzec 2012.

Onigiri

Źródło: "Japanese bible" Fiona Hammond, "Kuchnia japońska" Kimiko Barber

W Japonii słowo gohan oznacza gotowany ryż, ale również posiłek. Ryż stanowi podstawowy składnik diety Japończyków, a jego znaczenie wynika ze ścisłego związku z japońską historią, polityką, ekonomią, kulturą i tożsamością narodową. Od najdawniejszych czasów osoba, która uprawiała najwięcej ryżu oraz władała ziemią, na której rosło to zboże posiadała władzę polityczną. Nawet obecnie cesarz tego kraju ma niewielkie ryżowe poletko w ogrodach pałacowych, którym osobiście się zajmuje. Każdego roku otoczony przez grupę fotoreporterów umieszcza sadzonki ryżu w gruncie zalanym wodą.
Ryż pojawia się przy prawie każdej ceremoni religijnej oraz corocznych japońskich świętach. Stanowi podstawę wielu lokalnych potraw i napojów oraz główny składnik japońskiej sztuki kulinarnej. Jest też nieodłącznym elementem codziennej diety. Onigiri to absolutne "must have" w bento. Można je przygotować używając każdego rodzaju wypełniacza. Dla Japończyków jest to sposób, żeby wykorzystać resztki z obiadu. Współcześnie onigiri poza tradycyjnym kształtem kuli i trójkąta przybiera najróżniejsze kształty. W sprzedaży dostępne są specjalne foremki do formowania onigiri, które następnie umieszczane są w bento.  
Należy pamiętać, że onigiri to nie rodzaj sushi. Do jego przygotowania używamy zwykłego ryżu, bez dodatków, podczas gdy do ryżu, z którego będzie przygotowane sushi dodaje się zaprawę.

Składniki:

1 puszka tuńczyka w sosie własnym, odsączonego,
1 1/2 łyżki japońskiego majonezu,*
kilka kropli shoyu (japoński sos sojowy),
2 szklanki krótkoziarnistego ryżu ugotowanego wg. instrukcji poniżej,
1 płat nori, pocięty na 6 pasków,
gruboziarnista sól morska,
pieprz sansho (syczuański).

W misce mieszamy tuńczyka z majonezem i sosem sojowym do smaku.
Nabierać ok. 1/4 szklanki ryżu, rozpłaszczać na dłoni. W środek nałożyć około 2 łyżeczek tuńczyka i zlepić tworząc kulę. Owinąć pasek nori wokół każdej kuli. Z pozostałego ryżu zrobić pozostałe 5 kul.
Ułożyć onigiri na talerzu i posypać bezpośrednio przed podaniem solą i sansho.

*
O japońskim majonezie pisałam przy okazji japońskiej sałatki Coleslaw. Dominującym producentem tego wyrobu w Japoni pozostaje firma Kewpie. Oryginalny majonez tej firmy jest w Polsce do dostania jednakże jego cena do zakupu nie zachęca. Ja produkuję sobie taki japoński majonez przy użyci zwykłego majonezu, dodaję do niego jedynie odrobinę musztardy oraz mieszankę soków z cytryny i limonki, które miają imitować sok z owocu yuzu.

**
Gotowany ryż (gohan)

2 szklanki krótkoziarnistego ryżu,
500 ml wody.

Ryż należy kilkakrotnie przepłukać zimną wodą. Za ostatnim razem woda wypływająca z durszlaka powinna być już przezroczysta. Pozostawić ryż na durszlaku do odcedzenia na 1 godzinę. Następnie wrzucić do rondla i wlać wodę. Całość przykryć i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień do minimum i drewnianą łyżką szybko zagotować zawartość garnka od góry do dołu. Ponownie przykryć pokrywką i gotować powoli na bardzo małym ogniu przez 10-12 minut, aż cała woda zostanie wchłonięta, ale wciąż na wierzchu pojawiać się będą bąbelki. Ponownie zamieszać ryż drewnianą łyżką i kontynuować gotowanie pod przykryciem przez minutę. Następnie wyłączyć ogień, lecz pozostawić ryż w garnku na kuchni. Szybkim ruchem zdjąć pokrywkę, nakryć ryż czystą ściereczką kuchenną by zaabsorbowała wilgoć. Ponownie nakryć ryż pokrywką i znowu odstawić na 15 minut.

(kuchnia japonska-zaproszenie
Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

Uwielbiam onigiri, ostatnio jadlam z czarnym sezamem, pycha. Onigiri to podobno ulubione danie japonskich dzieci - moj syn uczyl sie je robic w przedszkolu, gdzie polowa kolezenstwa byla japonskiego pochodzenia. Widzialas sprytny sposob jak robic onigiri zeby sobie lap nie pobrudzic? http://www.justhungry.com/2007/01/onigiri_omusubi_revisited_an_e.html Strasznie fajna ta Twoja japonska seria.

Malgoshka - 8:06pm, środa 14 Marzec 2012.

Kolejna rzecz, ktora bardzo lubie, a ktorej nigdy nie robilam w domu... Pieknie uformowane!

Maggie - 8:51am, Czwartek 15 Marzec 2012.http://maggiegotuje.blogspot.com

Malgoshka Twoje dzieciaki to maja dobrze, zreszta juz o tym pisalam:-) Sposob bardzo sprytny i na pewno wykorzystam przy kolejnym razie, bo ja z tych co sie nie lubia paprac w jedzeniu. Wlasnie w ten sposob robilam slodkie kulki z pasta adzuki, ale nie pomyslalam, zeby przeniesc to na grunt onigiri.

Maggie dzieki. Tez mam pare takich rzeczy, ktore bardzo lubie i jakos nigdy nie zrobilam w domu.

thiessa - 10:16pm, Czwartek 15 Marzec 2012.

Widzę, że na tapecie kuchnia japońska. To ja w temacie mam pytanie - kupiłam w Kuchniach Świata pastę z czarnego sezamu. Sądziłam, że będzie taka jak tahina - czyli pasta tylko, że z białego, ale nie bardzo. Jest zbita nieporównywanie bardziej, wręcz zbrylona, a w smaku mniej słodka. Raczej nie wyjem jej z puszki (jak tao robię ze słoikami tahiny, które starczają mi na 3-4 posiedzenia) i szukam przepisu na sos z jej udziałem. Przeczytałam, że do tradycyjnego japońskiego sosu z sezamu używa się właśnie pasty z czarnego sezamu, ale nie potrafię znaleźć przepisu na ten sos. Może jest w Tw. magicznej książce?

Kinga - 12:47am, Piątek 16 Marzec 2012.

Kinga pierwsze co mi przeszlo na mysl to takie azjatyckie slodycze z ryzu z pasta z czarnego sezamu w srodku, ale slodycze odpadaja. Po namysle stwierdzilam, ze jednak sie cos znajdzie. Mozesz wymieszac ta paste z fasolka szparagowa lub zblanszowanym szpinakiem albo podac z brokulami.
http://www.sfinjak.wroclaw.pl/eggblog/news.php?id=294
http://www.sfinjak.wroclaw.pl/eggblog/news.php?id=448
oba te przepisy mowia o uzyciu bialego lub czarnego sezamu. Ty masz gotowa paste, wiec wystarczy wymieszac.
I przypomnialo mi sie o pewnym przepisie na ktory od dawna mam ochote:
http://www.101cookbooks.com/archives/black-sesame-otsu-recipe.html
cos pisalas, ze masz ksiazke Heidi?
I cos co bedzie mieszanka powyzszych przepisow: makaron soba, smazone tofu, bropkuly i na wierzch pasta sezamowa.
Dobrze bedzie pasowac jako dodatek do zupy w ktorej sklad wchodzi makaron soba, losos, cebulka dymka i szpinak np.
A jak dotrwa do maja, bo chyba w lodowce moze sobie polezec, to ze szparagami.

thiessa - 8:33pm, Piątek 16 Marzec 2012.

Dzięki za pomysły i linki. ja też szukałam w necie i w zasadzie znalazłam jedynie wspominki (bo słodycze odpadły jesli o mnie chodzi) o hummusie do którego należy dać po prostu black tahini i jeszcze hummus z burakami. Pasty jest na tyle, że popróbuje chyba wszystkiego i przepis z ksiązki Heidi też, bo tą właśnie książke mam!.

Kinga - 3:04pm, środa 21 Marzec 2012.

W takim razie czekam na relacje jak uda Ci sie zrobic pare rzeczy.

thiessa - 10:49pm, środa 21 Marzec 2012.

Nie wiedziałem co dać do środka i włożyłem mały trójkącik sera typu camembert i posypałem go lekko, świeżo zmielonym czarnym pieprzem (w środku). Jadłem jeszcze na ciepło z sosem sojowym, serek pięknie się rozpłynął wewnątrz ryżu (bo ryż był jeszcze lekko ciepły, ale nie gorący gdy lepiłem). Wyszło pyszne, polecam każdemu spróbować.

ToYa - 6:16pm, środa 29 Sierpień 2012.

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

Русскую девуш...
Всеобщий Приветик от Алинк...
Alinaplaip @ 1:33pm, 9 Sierpień 2019

News 2019
You have a vision. https://www.giftformotivation.c...
Dennisbeamy @ 12:12am, 4 Sierpień 2019

Get Registered European P...
w w w. buyrealdocuments.cc - the authentic registe...
MaciekI @ 2:13pm, 2 Sierpień 2019

Первая в СНГ К...
ВНИМАНИЕ! 10 августа 2019 г. в ...
Stevendox @ 9:41am, 1 Sierpień 2019

News 2019
Купить саженцы Роз в Украин...
Dennisbeamy @ 1:48am, 26 Lipiec 2019

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów