
Onigiri - bez niego nie ma bento
Autor: thiessa @ 4:48pm, środa 14 Marzec 2012.
Źródło: "Japanese bible" Fiona Hammond, "Kuchnia japońska" Kimiko Barber
W Japonii słowo gohan oznacza gotowany ryż, ale również posiłek. Ryż stanowi podstawowy składnik diety Japończyków, a jego znaczenie wynika ze ścisłego związku z japońską historią, polityką, ekonomią, kulturą i tożsamością narodową. Od najdawniejszych czasów osoba, która uprawiała najwięcej ryżu oraz władała ziemią, na której rosło to zboże posiadała władzę polityczną. Nawet obecnie cesarz tego kraju ma niewielkie ryżowe poletko w ogrodach pałacowych, którym osobiście się zajmuje. Każdego roku otoczony przez grupę fotoreporterów umieszcza sadzonki ryżu w gruncie zalanym wodą.Ryż pojawia się przy prawie każdej ceremoni religijnej oraz corocznych japońskich świętach. Stanowi podstawę wielu lokalnych potraw i napojów oraz główny składnik japońskiej sztuki kulinarnej. Jest też nieodłącznym elementem codziennej diety. Onigiri to absolutne "must have" w bento. Można je przygotować używając każdego rodzaju wypełniacza. Dla Japończyków jest to sposób, żeby wykorzystać resztki z obiadu. Współcześnie onigiri poza tradycyjnym kształtem kuli i trójkąta przybiera najróżniejsze kształty. W sprzedaży dostępne są specjalne foremki do formowania onigiri, które następnie umieszczane są w bento.
Należy pamiętać, że onigiri to nie rodzaj sushi. Do jego przygotowania używamy zwykłego ryżu, bez dodatków, podczas gdy do ryżu, z którego będzie przygotowane sushi dodaje się zaprawę.
Składniki:
1 puszka tuńczyka w sosie własnym, odsączonego,
1 1/2 łyżki japońskiego majonezu,*
kilka kropli shoyu (japoński sos sojowy),
2 szklanki krótkoziarnistego ryżu ugotowanego wg. instrukcji poniżej,
1 płat nori, pocięty na 6 pasków,
gruboziarnista sól morska,
pieprz sansho (syczuański).
W misce mieszamy tuńczyka z majonezem i sosem sojowym do smaku.
Nabierać ok. 1/4 szklanki ryżu, rozpłaszczać na dłoni. W środek nałożyć około 2 łyżeczek tuńczyka i zlepić tworząc kulę. Owinąć pasek nori wokół każdej kuli. Z pozostałego ryżu zrobić pozostałe 5 kul.
Ułożyć onigiri na talerzu i posypać bezpośrednio przed podaniem solą i sansho.
*
O japońskim majonezie pisałam przy okazji japońskiej sałatki Coleslaw. Dominującym producentem tego wyrobu w Japoni pozostaje firma Kewpie. Oryginalny majonez tej firmy jest w Polsce do dostania jednakże jego cena do zakupu nie zachęca. Ja produkuję sobie taki japoński majonez przy użyci zwykłego majonezu, dodaję do niego jedynie odrobinę musztardy oraz mieszankę soków z cytryny i limonki, które miają imitować sok z owocu yuzu.
**
Gotowany ryż (gohan)
2 szklanki krótkoziarnistego ryżu,
500 ml wody.
Ryż należy kilkakrotnie przepłukać zimną wodą. Za ostatnim razem woda wypływająca z durszlaka powinna być już przezroczysta. Pozostawić ryż na durszlaku do odcedzenia na 1 godzinę. Następnie wrzucić do rondla i wlać wodę. Całość przykryć i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień do minimum i drewnianą łyżką szybko zagotować zawartość garnka od góry do dołu. Ponownie przykryć pokrywką i gotować powoli na bardzo małym ogniu przez 10-12 minut, aż cała woda zostanie wchłonięta, ale wciąż na wierzchu pojawiać się będą bąbelki. Ponownie zamieszać ryż drewnianą łyżką i kontynuować gotowanie pod przykryciem przez minutę. Następnie wyłączyć ogień, lecz pozostawić ryż w garnku na kuchni. Szybkim ruchem zdjąć pokrywkę, nakryć ryż czystą ściereczką kuchenną by zaabsorbowała wilgoć. Ponownie nakryć ryż pokrywką i znowu odstawić na 15 minut.

Komentarze
Uwielbiam onigiri, ostatnio jadlam z czarnym sezamem, pycha. Onigiri to podobno ulubione danie japonskich dzieci - moj syn uczyl sie je robic w przedszkolu, gdzie polowa kolezenstwa byla japonskiego pochodzenia. Widzialas sprytny sposob jak robic onigiri zeby sobie lap nie pobrudzic? http://www.justhungry.com/2007/01/onigiri_omusubi_revisited_an_e.html Strasznie fajna ta Twoja japonska seria.
Malgoshka - 8:06pm, środa 14 Marzec 2012.
Kolejna rzecz, ktora bardzo lubie, a ktorej nigdy nie robilam w domu... Pieknie uformowane!
Maggie - 8:51am, Czwartek 15 Marzec 2012.http://maggiegotuje.blogspot.com
Malgoshka Twoje dzieciaki to maja dobrze, zreszta juz o tym pisalam:-) Sposob bardzo sprytny i na pewno wykorzystam przy kolejnym razie, bo ja z tych co sie nie lubia paprac w jedzeniu. Wlasnie w ten sposob robilam slodkie kulki z pasta adzuki, ale nie pomyslalam, zeby przeniesc to na grunt onigiri.
Maggie dzieki. Tez mam pare takich rzeczy, ktore bardzo lubie i jakos nigdy nie zrobilam w domu.
thiessa - 10:16pm, Czwartek 15 Marzec 2012.
WidzÄ™, że na tapecie kuchnia japoÅ„ska. To ja w temacie mam pytanie - kupiÅ‚am w Kuchniach Åšwiata pastÄ™ z czarnego sezamu. SÄ…dziÅ‚am, że bÄ™dzie taka jak tahina - czyli pasta tylko, że z biaÅ‚ego, ale nie bardzo. Jest zbita nieporównywanie bardziej, wrÄ™cz zbrylona, a w smaku mniej sÅ‚odka. Raczej nie wyjem jej z puszki (jak tao robiÄ™ ze sÅ‚oikami tahiny, które starczajÄ… mi na 3-4 posiedzenia) i szukam przepisu na sos z jej udziaÅ‚em. PrzeczytaÅ‚am, że do tradycyjnego japoÅ„skiego sosu z sezamu używa siÄ™ wÅ‚aÅ›nie pasty z czarnego sezamu, ale nie potrafiÄ™ znaleźć przepisu na ten sos. Może jest w Tw. magicznej książce?
Kinga - 12:47am, Piątek 16 Marzec 2012.
Kinga pierwsze co mi przeszlo na mysl to takie azjatyckie slodycze z ryzu z pasta z czarnego sezamu w srodku, ale slodycze odpadaja. Po namysle stwierdzilam, ze jednak sie cos znajdzie. Mozesz wymieszac ta paste z fasolka szparagowa lub zblanszowanym szpinakiem albo podac z brokulami.
http://www.sfinjak.wroclaw.pl/eggblog/news.php?id=294
http://www.sfinjak.wroclaw.pl/eggblog/news.php?id=448
oba te przepisy mowia o uzyciu bialego lub czarnego sezamu. Ty masz gotowa paste, wiec wystarczy wymieszac.
I przypomnialo mi sie o pewnym przepisie na ktory od dawna mam ochote:
http://www.101cookbooks.com/archives/black-sesame-otsu-recipe.html
cos pisalas, ze masz ksiazke Heidi?
I cos co bedzie mieszanka powyzszych przepisow: makaron soba, smazone tofu, bropkuly i na wierzch pasta sezamowa.
Dobrze bedzie pasowac jako dodatek do zupy w ktorej sklad wchodzi makaron soba, losos, cebulka dymka i szpinak np.
A jak dotrwa do maja, bo chyba w lodowce moze sobie polezec, to ze szparagami.
thiessa - 8:33pm, Piątek 16 Marzec 2012.
DziÄ™ki za pomysÅ‚y i linki. ja też szukaÅ‚am w necie i w zasadzie znalazÅ‚am jedynie wspominki (bo sÅ‚odycze odpadÅ‚y jesli o mnie chodzi) o hummusie do którego należy dać po prostu black tahini i jeszcze hummus z burakami. Pasty jest na tyle, że popróbuje chyba wszystkiego i przepis z ksiÄ…zki Heidi też, bo tÄ… wÅ‚aÅ›nie książke mam!.
Kinga - 3:04pm, środa 21 Marzec 2012.
W takim razie czekam na relacje jak uda Ci sie zrobic pare rzeczy.
thiessa - 10:49pm, środa 21 Marzec 2012.
Nie wiedziaÅ‚em co dać do Å›rodka i wÅ‚ożyÅ‚em maÅ‚y trójkÄ…cik sera typu camembert i posypaÅ‚em go lekko, Å›wieżo zmielonym czarnym pieprzem (w Å›rodku). JadÅ‚em jeszcze na ciepÅ‚o z sosem sojowym, serek piÄ™knie siÄ™ rozpÅ‚ynÄ…Å‚ wewnÄ…trz ryżu (bo ryż byÅ‚ jeszcze lekko ciepÅ‚y, ale nie gorÄ…cy gdy lepiÅ‚em). WyszÅ‚o pyszne, polecam każdemu spróbować.
ToYa - 6:16pm, środa 29 Sierpień 2012.
Wow plenty of fantastic material.
Nicely put. Appreciate it!
AnthonyFax - 12:20am, Piątek 20 Wrzesień 2019.https://viagrabestbuyrx.com/
Thank you. I like this!
Kudos, Fantastic stuff!
AnthonyFax - 10:11am, Piątek 20 Wrzesień 2019.https://viagrabestbuyrx.com/
Whoa plenty of useful facts.
Amazing loads of good info!
AnthonyFax - 10:26pm, Piątek 20 Wrzesień 2019.https://viagrabestbuyrx.com/
Terrific stuff. Regards!
Tips very well regarded!!
AnthonyFax - 9:33am, Sobota 21 Wrzesień 2019.https://viagrabestbuyrx.com/
Seriously many of wonderful tips.
Good tips. Thanks!
AnthonyFax - 8:59pm, Sobota 21 Wrzesień 2019.https://viagrabestbuyrx.com/
You said it very well..
Wonderful postings. Thanks a lot!
AnthonyFax - 8:30am, Niedziela 22 Wrzesień 2019.https://viagrabestbuyrx.com/