
Malajskie pikantno-słodkie curry z ananasa
Autor: thiessa @ 7:55pm, Sobota 1 Maj 2010.
Źródło: "Dania w misce"
Potrawa ta jest ponoć bardzo lubiana przez dzieci lepiej, zatem dodać mniej chilli niż w przepisie. Mojemu dziecku smakowało, ale od małego przyzwyczajamy je do ostrego. Małżonkowi i mnie bardzo, bo jesteśmy smakoszami ananasów. Do tego dania lepiej użyć takiego niezupełnie dojrzałego, żeby się nie rozleciał podczas gotowania.
Składniki:
1 ananas, najlepiej na pół dojrzały, obrany, z usuniętym środkiem i pokrojony na kawałki,
1/2 łyżeczki kurkumy,
1 gwiazdka anyżu,
7 goździków,
1 laska cynamonu połamana na kawałki,
7 strączków kardamonu, lekko rozgniecionych,
1 łyżka oleju,
1 cebula, drobno posiekana,
1 łyżeczka świeżego imbiru, posiekanego,
1 zÄ…bek czosnku, posiekany,
5 świeżych czerwonych papryczek chilli, posiekanych,
1 łyżka cukru,
4 łyżki śmietanki kokosowej.
Ananasa w garnku zalać wodą i dodać mieloną kurkumę. Zawinąć anyż, goździki, cynamon i kardamon w gazę, mocno związać i włożyć do garnka z ananasem. Gotować na średnim ogniu 10 minut. Wycisnąć gazę aby uzyskać jak najwięcej smaku.
W woku rozgrzać olej, wrzucić cebulę, czosnek i chilli, smażyć 1-2 minuty, aż przyprawy wydzielą intensywny aromat. Dodać ananas wraz z płynem, w którym się gotował, cukier i sól do smaku. Gotować 2 minuty, dodać następnie śmietankę kokosową, gotować jeszcze 3-5 minut, aż danie nieco zgęstnieje. Można podawać na gorąco lub zimno.
Komentarze